Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα οριζόντια μέτρα και αρχίζει τώρα τα κάθετα

Διαρριγνύουν τα ιμάτιά τους στην κυβέρνηση ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα αλλά «στοχευμένες παρεμβάσεις». Σχετικές δηλώσεις έχουν κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να λάβει νέα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. αλλά επειδή έχει δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσει, ξανά, οριζόντια, μισθούς και συντάξεις προσανατολίζεται σε «κάθετες»
περικοπές. Ξεκίνησε λοιπόν η συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο για μέτρα που είναι κάθετα και στοχευμένα. Το μπουκέτο αυτών των μέτρων έχει αρχίζει να ξετυλίγεται τις τελευταίες ημέρες και ουσιαστικά αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι ο συνολικός λογαριασμός. Πόσο μεγάλος είναι όμως ο λογαριασμός που η χώρα μας πρέπει να καλύψει;
Διαφωνούν κυβέρνηση-Τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Οπως αναφέρει το capital.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα επί της ουσίας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί διότι όπως τονίζουν πηγές της τρόικας το πνεύμα της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 ήταν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε μόνιμη βάση, δηλαδή όχι μόνο το 2013 αλλά και το 2014 έως το 2016. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το 2014.
Από την πλευρά της κυβέρνησης η ερμηνεία της απόφασης είναι ότι το πρωτογενές επετεύχθη φέτος και κατά συνέπεια οι δανειστές πρέπει να προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους η οποία θα επηρεάσει και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2014 έως 2016.
Διαφωνούν και για το δημοσιονομικό κενό
Επίσης, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί με την τρόικα μια συμφωνία για πρόσθετα μέτρα ύψους τελικά 1 δισ. ευρώ το 2014 αντί για 2 δισ. που ζητούν οι δανειστές. Τα μέτρα αυτά θα είναι, όπως ήδη σημειώθηκε, κάθετα και στοχευμένα καθώς περιθώρια για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και για γενικευμένη αύξηση φόρων δεν υπάρχουν.
Ιδού δύο κάθετα μέτρα
Δείγματα αυτών των μέτρων έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν από το υπουργείο Οικονομικών. Χθες ανώτερος παράγοντας του υπουργείου διευκρίνισε ότι οι περικοπές σε συντάξεις θα αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Με άλλα λόγια θα αφορούν συνταξιούχους που βρίσκονται κάτω από το γενικό όριο συνταξιοδότησης και έκαναν χρήση ειδικών ρυθμίσεων για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Οι μειώσεις θα αφορούν μόνον το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις, λένε οι ίδιες πηγές.
Ένα άλλο στοχευμένο και κάθετο μέτρο είναι η φημολογούμενη αύξηση στο φόρο καπνού για στριφτά τσιγάρα, πούρα και πουράκια. Ο φόρος καπνού για στριφτά είναι σήμερα 153 ευρώ ανά κιλό και σχεδιάζεται να αυξηθεί σημαντικά ενώ υπάρχουν ήδη προτάσεις στο ΥΠΟΙΚ και για αύξηση του φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά.


Πηγή: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα οριζόντια μέτρα και αρχίζει τώρα τα κάθετα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/127386#ixzz2iZLY3LeT