Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

«Ο,τι δώσαμε δώσαμε» το μήνυμα της Ελλάδας προς την τρόικα

Περίεργα εριστική έως και παράλογη έχει αποδειχθεί η στάση των μελών της τρόικας σε αρκετές περιπτώσεις της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης, δίνοντας την εντύπωση ότι επιδιώκουν να εμφανίσουν ανύπαρκτα προβλήματα με στόχο να καθυστερήσουν την καταβολή της δόσης ή υπηρετώντας και άλλες ενδεχομένως σκοπιμότητες.
Μοιραία η απροσδόκητη αυτή συμπεριφορά έχει προκαλέσει εύλογες απορίες ή και υποψίες στην ηγεσία της κυβέρνησης, μια και συμπίπτει με αλλεπάλληλες τον τελευταίο καιρό δηλώσεις αρμοδίων, αναρμοδίων ή και αυτόκλητων παραγόντων σχετικά με την εξέλιξη της σχέσης της χώρας μας με τους δανειστές της και αν και υπό ποίους όρους θα υπάρξει νέα χρηματοδότηση.
Μόνο που για την κυβέρνηση ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων δεν υπάρχει και το επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία και ο Αντ. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος. Η θέση τους είναι αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη: «Εμείς έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας, οφείλετε να τηρήσετε και εσείς τις δεσμεύσεις σας».
Και οι δεσμεύσεις των εταίρων και δανειστών μας είναι δεδομένες και γνωστές. Από τη στιγμή που θα αποδειχθούμε συνεπείς και θα επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, εμείς αναλαμβάνουμε τη διαχείριση του ελλείμματος και εκείνοι τη διαχείριση του χρέους. Περιθώρια για νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν υπάρχουν και αν η τρόικα επιμείνει ότι θα πρέπει να ληφθούν, η κυβέρνηση θα προσφύγει στους εντολοδόχους των τριών τεχνοκρατών, θέτοντας το πρόβλημα σε πολιτική βάση.
Αλλωστε, έχουν επισημανθεί και άλλα «περίεργα» που δικαιολογούν ακόμη και υποψίες για ιδιοτελείς παρεμβάσεις οικονομικών κέντρων. Δεν είναι αβάσιμη η σκέψη ότι κάποιοι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα σε μια ιδιότυπη ομηρεία έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της, αγοράζοντας φτηνά μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου.
Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί, για παράδειγμα, ότι ενώ μας πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις, ουσιαστικά οι Βρυξέλλες ακύρωσαν την αγορά της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους και τώρα παρεμβάλλουν εμπόδια στην πώληση του ΟΣΕ;
Η Ελλάδα έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια μια εφιαλτική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί. Περιθώρια για νέα περιοριστικά μέτρα δεν υπάρχουν. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά. Οχι μόνο γιατί θα σήμαιναν το τέλος της, αλλά γιατί θα οδηγούσαν τη χώρα σε ανεξέλεγκτα καταστροφικές εξελίξεις.
πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ