Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η Ένωση Θεσσαλονίκης για τις κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπάιδευσης σε ΑΕΙ ΤΕΙ

-ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. 29 Οκτωβρίου  2013
Αριθ. Πρωτ.: 209/2013


ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
ΣΧΕΤ.: ΑΡΘΡΟ 57 Ν. 4186/2013 ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΡΘΡΟ 15 Ν. 3404/2005

Όπως γνωρίζετε πρόσφατα ψηφίστηκε ο Νόμος 4186/2013 με το άρθρο 57 του οποίου τροποποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις του Νόμου 3404/2005 και συγκεκριμένα του άρθρου 15, που ορίζει όλα τα σχετικά με τις κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
(Ανωτάτων και Ανωτέρων, Υπερδιετούς - Διετούς Φοίτησης, Σχολών).
Ειδικότερα μέχρι και το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013, προβλεπόταν οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών, Υπερδιετούς και Διετούς Φοίτησης, να μπορούν να συμμετέχουν στις κατατάξεις για τις Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι μεν των Ανωτέρων Διετούς σε κάθε Τμήμα ΑΕΙ, οι δε των Ανωτέρων Υπερδιετούς σε αντίστοιχα ή συναφή Τμήματα ΑΕΙ, εισάγοντας, βέβαια, μία ιδιότυπη διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα σε αποφοίτους Ανωτέρων Σχολών, ανάλογα με το εάν είναι Υπερδιετούς ή Διετούς, B3α με το εάν είναι Υπερδιετούς ή Διετούς, με σαφή αδικία για τους αποφοίτους Υπερδιετών Σχολών, τους οποίους δεν δεχόταν πολλά Τμήματα ΑΕΙ, σε αντίθεση με τους αποφοίτους των Διετούς Σχολών, τους οποίους δεχόταν όλα τα Τμήματα ΑΕΙ. Όσον αφορά στις κατατάξεις ΤΕΙ, αυτές γινόταν για όλους τους Πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανωτέρων Σχολών (Υπερδιετούς και Διετούς Φοίτησης).    
Επίσης, ο Νόμος άλλαξε τον τρόπο των κατατάξεων, στη σωστή κατεύθυνση, εισάγοντας την κατάταξη να γίνεται μόνο με εξέταση με εξετάσεις σε τρία (3) μαθήματα και καταργώντας την
κατάταξη με το βαθμό πτυχίου,  που σίγουρα ήταν μία άνιση διαδικασία και προκαλούσε αποκλεισμό σε πολλούς πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε πολλές Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Δυστυχώς, όμως, έπειτα από μελέτη του νέου νόμου και ύστερα από προφορική τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού εξάλλου δεν έχει ακόμα εκδοθή η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο διενέργειας των Κατατάξεων, ενημερωθήκαμε ότι δυστυχώς οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Σχολών αποκλείονται από όλες τις Κατατάξεις, και από εδώ και στο εξής, μόνο οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ θα μπορούν να συμμετέχουν στις Κατατακτήριες Εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια.
Δηλαδή, τα υπόλοιπα εδάφια του άρθρου 15 του Ν. 3404/2005, καταργούνται και όλοι, οι χιλιάδες απόφοιτοι των Ανωτέρων Σχολών, αποκλείονται από τις Κατατάξεις για την εισαγωγή σε Τμήματα  ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Θέλουμε, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε πολύ έντονα δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων Υπερδιετούς Φοίτησης, οι οποίοι είναι περίπου 25.000, δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να μορφωθούν σε κάθε Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μόνο και μόνο για την προσωπική τους πνευματική και ηθική αναβάθμιση και εξύψωση, χωρίς να διεκδικούν κάποια θέση εργασίας. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους των Ανωτέρων Σχολών Διετούς Φοίτησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι γνωστή η ανεργία και το γεγονός ότι τα πτυχία δεν προσφέρουν, πλέον στα σίγουρα, μία θέση εργασίας, αλλά φτιάχνουν και διαμορφώνουν μορφωμένους πολίτες με υψηλό πμευματικό και μορφωτικό επίπεδο, καλύτερους στην κοινωνία.
Εξάλλου, πολλές άλλες Ανώτερες Σχολές, εκτός των Σχολών της Αστυνομικής και Στρατιωτικής Ακαδημίας, έχουν, κατά καιρούς εξομοιωθεί με ΑΕΙ, δηλαδή έχουν γίνει ίσες με Πανεπιστήμια, οπότε η αδικία συντελείται κατά μεγάλο ποσοστό, μόνο, για τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Προτείνουμε όπως, σύμφωνα και με τις αρχές της ισότητας, της αναβάθμισης των εργασιακών συνθηκών και της αναλογικότητας, όπως στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και σε ενδεχόμενη νέα τροποποποίηση του άρθρου 15 του Ν. 3404/2004,  να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα τα ανωτέρω και να εισάγετε νομοθετική διάταξη που να ορίζει ότι οι απόφοιτοι Ανωτέρων Σχολών Υπερδιετούς και Διετούς Φοίτησης, να κατατάσσονται σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου (ΑΕΙ και ΤΕΙ), με κατατακτήριες εξετάσεις σε τρία (3) μαθήματα σε αυτοτελές ξεχωριστό ποσοστό τουλάχιστον 4% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων.


ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ:

ΑΡΘΡΟ 57 ΠΑΡ. 1 Ν. 4186/2013:

To άρθρο 15 του ν. 3404/2005 τροποποιείται ως εξής:
α. Η παρ. 2 του άρθρου 15: «2. Το ποσοστό των κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. η ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, της Ελλάδος ή του εξωτερικούν(αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ορίζεται σε ποσοστό 10% επί του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα Πανεπιστημίου. Πέραν του ανωτέρω ποσοστού, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.»


ΑΡΘΡΟ 14 ΠΑΡ. 2 Ν. 3404/2005:

2. Το ποσοστό των κατατάξεων πτυχιούχων Πανεπιστημίου και πτυχιούχων ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών ορίζεται για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 2% και για τα υπόλοιπα Ιδρύματα σε ποσοστό 4 % του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου. Το ίδιο ποσοστό ορίζεται και για τις κατατάξεις κατόχων πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., ανώτερων σχολών διετούς κύκλου σπουδών και ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά σε κάθε Τμήμα Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. Κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.Ι.
ή ισότιμων προς αυτά κατατάσσονται σε ξεχωριστό ποσοστό 5% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, καθώς και κάτοχοι ισότιμων τίτλων προς αυτά, σε ξεχωριστό ποσοστό 2% του αριθμού εισακτέων σε αντίστοιχο ή συναφές Τμήμα Πανεπιστημίου. Πέραν των ανωτέρω ποσοστών, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε ξεχωριστό ποσοστό 3% του αριθμού εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΜΕΣΩ Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΚΟΙΝ.:
1) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
2) Α.Ε.Α.
3) ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ        ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

http://www.eayth.gr/index.jsp?CMCCode=20&CMRCode=188442RUK