Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΕΑΠΑΣΑ

Απο το τεύχος 76 του περιοδικού της ΠΟΑΣΥ "ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ"
ΔΑΝΕΙΑ: Σε αναστολή χορήγησης των δανείων από τον ΤΠΑΣ προχώρησε αρχές Σεπτεμβρίου η Διοίκηση του Ταμείου λόγω της εξάντλησης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους ΚΥΥΑΠ: Στα πλαίσια αλλαγής της διαδικασίας του τρόπου καταβολής των οποιωνδήποτε παροχών του ΚΥΥΑΠ, ζητείται από την Διοίκηση του Ταμείου να γνωστοποιηθούν μέσα
σ’ ένα μήνα από τους ασφαλισμένους η τράπεζα συναλλαγής και ο ατομικός αριθμός τους στα Ταμεία της πρώην Α.Π.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ: Συνεχίζεται το σίριαλ με τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα. Μετά την μεγάλη πίεση που ασκήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα λόγω της μη συμμόρφωσης του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στην Υπουργική Απόφαση, κατατέθηκε τελικά το χρηματικό ποσό που αναλογούσε, της τμηματικής καταβολής των χρημάτων στην ΕΠΟ (675.000€) αλλά και το διοικητικό πρόστιμο του 10% επί των οφειλόμενων (67.500€). Παραμένει σε εκκρεμότητα για νέα νομική διερεύνηση από τη Διοίκηση του Ταμείου το νόμιμο της απόφασης, καταλογισμού του διπλάσιου της σύμβασης, μετά και την νέα αίτηση θεραπείας που υποβλήθηκε από το MEGA.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΦΑΠΑΞ: Προ έτους, μετά από μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ρυθμίστηκε με Νόμο ότι οι Διοικητικά αποκαθιστάμενοι στους βαθμούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ελάμβαναν τους βαθμούς αναδρομικά με Π.Δ., δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν συμπληρωματικό εφάπαξ στον νέο τους Διοικητικό βαθμό. Η ρύθμιση όμως αυτή προκάλεσε την μήνιν των συναδέλφων τόσο εκείνων που μετά την 20-02-2012 (ημέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ) έχουν υποβάλλει την αίτηση για την χορήγηση, όσο και εκείνων που την υπέβαλλαν πριν την 20-02-2012, οι οποίοι ζητούν να το λάβουν, καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Μετά τις απορριπτικές αποφάσεις του Δ.Σ. προσφεύγουν μάλιστα και στη Δικαιοσύνη εναντίον των μελών του Δ.Σ., οι οποίοι άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα σε βάρος τους εξώδικα.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ: Στην πρώτη μείωση του μερίσματος και στους τρεις τομείς επικουρικής ασφάλισης προσανατολίζεται να εισηγηθεί η Διοίκηση του Ταμείου μετά τη διαπίστωση ότι η μείωση των εισφορών των στην ενέργεια, λόγω της μείωσης των αποδοχών, δημιουργεί τρύπα στον ισολογισμό. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι προ έτους αναλογιστικές οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί, έδειξαν μείωση κατά 14% στην Ε.Χ., 7% στην Α.Π. και 2% στο ΤΕΑΠΣ.
ΕΦΑΠΑΞ: Εγκρίθηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τους Τομείς Πρόνοιας από την Εθνική Αρχή Αναλογιστικών Μελετών που είχαν εκπονηθεί για λογαριασμό του Ταμείου. Σύμφωνα με αυτές είναι υποχρεωτική η αύξηση των εισφορών, η καθιέρωση και στους δυο Τομείς ελάχιστου χρόνου για την χορήγηση του εφάπαξ τα 30 έτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και να μειωθεί το ποσοστό μείωσης του εφάπαξ που επιβλήθηκε από το Ν. 4093/2012 (μείωση Β.Μ. + ποσοστιαία μείωση). Το αμέσως προσεχές διάστημα το Δ.Σ. καλείται να υιοθετήσει ένα από τα σενάρια των μελετών, έως την 08-10-2013 το αργότερο καθώς λήγει πλέον η θητεία του Δ.Σ., και να υποβάλει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης στον Υπουργό προκειμένου να τύχει εφαρμογής.
ΤΠΔΥ: Η έλλειψη υπαλλήλων καθυστερεί την χορήγηση των μειωμένων κατά 39% εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, παρά την χρηματοδότηση με ποσό 1,2 δις ευρώ που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών. Βρίσκεται «κολλημένο» στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2011. Ορατό πάντως είναι το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης είτε λόγω των προγραμμάτων κινητικότητας, είτε λόγω ανταποδοτικότητας κ.λ.π. που αυξάνουν τον αριθμό των συνταξιούχων, καθώς σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ενώ η ροή εξόδου ήταν στις 13.000 αιτήσεις έφτασε στις 40.000 τον τελευταίο χρόνο ενώ το 50% φεύγει με μειωμένη σύνταξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Έως την 31-10-2013 πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά για τα άγαμα και ανήλικα ορφανά τέκνα προκειμένου να λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση για το τρέχον έτος από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής ορφανών τέκνων του Ιδρύματος «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας», ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου των γονέων τους εφόσον ο αποβιώσας υπηρετούσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου του στην Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Με πολλά προβλήματα συνεχίζεται η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Φ700/ΑΔ218421/Σ560 από 24-08-2010 με την οποία παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο εν ενεργεία και αποστρατεία προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και στα μέλη της οικογένειας τους (σύζυγος, τέκνα, γονείς συζύγων) με τους ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν και για το εν ενεργεία και αποστρατεία ένστολο προσωπικό των Ε.Δ."