Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τρεις άοπλοι αστυνομικοί ανά βάρδια στο μεθοριακό σταθμό Κομοτηνής-Κίρτζαλι

-ΕΠΤΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Ο αφοπλισμός των Ελλήνων αστυνομικών είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας  Αν εκδηλωθεί ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα, οι Έλληνες αστυνομικοί μπορούν μόνο να ζητήσουν τη συνδρομή των Βούλγαρων συναδέλφων τους

Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα
Συνολικά 150 αστυνομικούς στερείται η αστυνομική δύναμη της Ροδόπης με συνέπειες στην ασφάλεια των πολιτών και την παροχή των υπηρεσιών. Η λειτουργία του κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών εντός της σχολής αστυφυλάκων, έδωσε το μεγάλο χτύπημα, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, Κομοτηνής-Κίρτζαλι. Συνολικά 15 αστυνομικούς στερούνται από τις 9 Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες της Ροδόπης, καθώς αυτοί κλήθηκαν να υπηρετήσουν στο μεθοριακό σταθμό. Συνολικά 14 ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες, αστυφύλακες και ένας αξιωματικός είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» της Ελλάδας στο μεθοριακό σταθμό. Υπηρετούν σε βάρδιες ανά τρεις και διενεργούν τον έλεγχο σε οχήματα και έγγραφα των διερχόμενων. Διπλάσια είναι η αντίστοιχη δύναμη των Βούλγαρων αστυνομικών.

Συνολικά επτά βρίσκονται σε κάθε βάρδια. Αυτά τα στοιχεία έδωσε μιλώντας στο «Χ», η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά, κάνοντας μάλιστα γνωστό το χειρότερο, ότι οι Έλληνες αστυνομικοί υπηρετούν χωρίς όπλα. «Σε αυτούς τους αστυνομικούς έγινε μία εβδομαδιαία ενημέρωση τους από συναδέλφους που υπηρετούν στα τελωνεία Κήπων και Ορεστιάδας. Το  θέμα όμως δεν είναι η  ελλιπής εκπαίδευση, αλλά το ότι δεν έχουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Θέλω να θίξω ένα σοβαρό θέμα που προσπαθούμε καιρό να βρούμε λύση και ελπίζω να βρούμε λύση πριν έρθει κάτι μοιραίο» ανέφερε η κ. Τζατζανά.

Είναι επικίνδυνο να υπηρετεί ένας αστυνομικός σε συνοριακό σταθμό, χωρίς να φέρει προσωπικό οπλισμό, ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε πως θα γίνει παρέμβαση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Το παράλογο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο αφοπλισμός των Ελλήνων αστυνομικών είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.  «Δεν έχουν όπλα γιατί υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών η οποία επικυρώθηκε με νόμο του 2009. Προβλέπει ότι επειδή ο έλεγχος γίνεται σε βουλγάρικο έδαφος οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι στο βουλγάρικο έδαφος. Βέβαια κατ’ εμάς αυτό αντίκειται στις διατάξεις του νόμου του 2003 περί οπλοφορίας που ειδικά ορίζει ότι αστυνομικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πάντα θα πρέπει να φέρει ατομικό οπλισμό».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Παρέμβαση στην Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδας ετοιμάζει το επόμενο διάστημα η Ένωση της Ροδόπης και θα ζητήσει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά κυρίως να προστατευτούν οι 15 αστυνομικοί που υπηρετούν στα σύνορα. «Ήδη έχουμε αναθέσει στον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας να μας ενισχύσει με τις νομικές του γνώσεις για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό». Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Βούλγαροι οπλοφορούν. Σε περίπτωση μάλιστα περιστατικού, θα ζητηθεί η συνδρομή των Βούλγαρων αστυνομικών. «Στη συμφωνία αυτή ορίζεται ότι σε περίπτωση που χρειαστεί ενίσχυση από ένοπλο προσωπικό θα συνδράμουν οι Βούλγαροι.

Οι Βούλγαροι όμως είναι αρκετά μέτρα μακριά από τους Έλληνες, υπάρχει μπάρα και σαφώς αν και όταν χρειαστεί ενδεχομένως να είναι απασχολημένοι με τον έλεγχο κάποιων διερχομένων. Αν εκδηλωθεί ένοπλο επεισόδιο η διάρκεια του είναι δευτερόλεπτα, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν οι Βούλγαροι να ενισχύσουν έτσι όπως πρέπει τον Έλληνα αστυνομικό», είπε εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της η κ. Τζατζανά.
Και ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων αστυνομικών είναι περιορισμένος θα περίμενε κανείς να τους παρέχονται όλες οι ευκολίες ώστε να επιτελούν το έργο τους. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ. Όχι μόνο όπλα στερούνται οι αστυνομικοί, αλλά και πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου μόνο μπορούν να συνδεθούν με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας και να κάνουν τον έλεγχο στους διερχόμενους.

«Ενώ στήθηκε η υπηρεσία εκεί δεν υπάρχει internet οπότε οι συνάδελφοι αδυνατούν εκ των πραγμάτων να προβούν στον προσήκοντα έλεγχο διωκτικών εγγράφων για πολίτες ευρωπαϊκής ένωσης και αποφάσεων. Όταν οι  υπάρχουν πολίτες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης εκεί αναγκαστικά πρέπει να γίνει ο έλεγχος αν αυτοί έχουν απαγόρευση εισόδου ή εξόδου από τη χώρα». Μη έχοντας internet και πρόσβαση στο σύστημα  Police On Line επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης ή τα τελωνεία Ορμενίου ή Κήπων, από όπου διασταυρώνουν τα στοιχεία των διερχόμενων. Τα τηλέφωνα αυτά γίνονται μέσω υπηρεσιακού κινητού τηλεφώνου που έχει πλαφόν χρέωσης τα 40 ευρώ το μήνα. «Με ένα τηλέφωνο που έχει δώσει η υπηρεσία και έχει κοστολογήσει ανώτατο όριο 40 ευρώ το μήνα για όλες τις βάρδιες  24 ώρες και 30 ημέρες  και με τέτοια κίνηση που έχει στο σημείο.

Οι αστυνομικοί επικοινωνούν με την Κομοτηνή και τον αξιωματικό υπηρεσίας για να κάνει έλεγχο. Αυτός επικοινωνεί είτε με το Ορμένιο είτε με τους Κήπους, από όπου δίνεται η εντολή αν πρέπει να σφραγιστεί το διαβατήριο του διερχόμενου ή αν υπάρχει λόγος που θα πρέπει να απαγορευτεί η  είσοδος είτε η έξοδος. Είναι μεγάλα προβλήματα αυτά που όφειλαν να τα αντιμετωπίσουν η πολιτεία και η ηγεσία μας πριν θέσουν σε λειτουργία τη συγκεκριμένη υπηρεσία από 9 Σεπτεμβρίου», τόνισε η κ. Τζατζανά. 

150 ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων η αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης παρουσιάζει ελλείψεις 150 αστυνομικών, καθώς 40 ημερησίως απασχολούνται στο Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών που λειτουργεί εδώ και 15 μήνες.


http://www.xronos.gr/detail.php?ID=90412