Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Γ. Πανούσης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σιδερόφταχτη

Τις προθέσεις του πάνω σε πολλά θέματα της δικαιοδοσίας του εξέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε πάντως πως οι προθέσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης εντός της κυβέρνησης.

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε πως «δε γίνεται άλλη αστυνομία χωρίς αναβάθμιση του στάτους του αστυνομικού», εξηγώντας πως οι πολίτες πρέπει να μην αντιμετωπίζουν τον αστυνομικό ως «μπάτσο» κι οι αστυνομικοί να μην αντιλαμβάνονται εαυτούς ως τον ίδιο το  νόμο. Μάλιστα, παραπέμποντας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, εξέφρασε την άποψη πως όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί κι οι ένστολοι πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς και να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Σχετικά με την παρουσία της Αστυνομίας σε γήπεδα και διαδηλώσεις, ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων εντός των γηπέδων αλλά και στις διαδηλώσεις η παρουσία τους πρέπει να είναι διακριτική. Ξεκαθάρισε πως θα καταργηθεί η χρήση χημικών αλλά σημείωσε πως οι αστυνομικοί δεν πρέπει να είναι άοπλοι. 
Στο επίπεδο της μεσαίας και μικρής εγκληματικότητας, ο Γιάννης Πανούσης έδωσε βάση στο θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς ενώ ερωτώμενος για τη Δημοτική Αστυνομία, είπε πως δε χρειαζόμαστε πολλές αστυνομίες αλλά κοινωνικούς διαμεσολαβητές που θα λειτουργούν προς τόνωση της κοινωνικής συνοχής. 
Ερωτώμενος σχετικά με την απομάκρυνση των κυκληδωμάτων από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, εξήγησε πως αυτό έγινε κατόπιν δικής δήλωσης στην τηλεόραση κι εντολής του Αττικάρχη. «Δεν είναι πολύ ωραίο αυτό;» είπε χαμογελώντας κι αναφέροντας την απομάκρυνση των κλουβών από τους δρόμους σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σιδερόφταχτη».
Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός απέκρουσε τις κατηγορίες της ΔΗΜΑΡ περί προεκλογικής συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ευτυχής αντί να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, να «διδάξει δημοκρατία μαζί με την αστυνομία».