Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Μειώνεται το ποσοστό αποδείξεων που χρειαζόμαστε- Ποιες υπηρεσίες αφορούν

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλουμενου φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1Οπως αναφέρει η Καθημερινή,οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του π του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. 
Μέχρι σήμερα το όριο αυτό ανερχόταν στο 25% του εισοδήματος. Υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών είχαν μόνο όσοι απέκτησαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 7.000 ευρώ από σύνταξη και 4.000 ευρώ, από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 700 ευρώ (7.000Χ10%).
Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
  •  Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
  •  Αλκοολούχα ποτά και καπνός
  •  Ενδυση και υπόδηση
  •  Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
  •  Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
  •  Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
  •  Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια)
  •  Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
  •  Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
  •  Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση). 
Να υπενθυμίσουμε ότι από από φέτος θα ισχύει και το σύστημα «@πόδειξη». Το σύστημα αυτό θα είναι μια λοταρία που θα λειτουργεί μέσω sms. Κάθε φορά που ο πελάτης θα παίρνει μια απόδειξη, θα στέλνει σε ένα ειδικό αριθμό με μήνυμα το ΑΦΜ του καταστηματάρχη, το πόσο και την ημερομηνία. Τα μηνύματα και ο αριθμός του κινητού θα αποθηκεύονται σε ένα κεντρικό υπολογιστή, όπου αυτόματα θα γίνονται κληρώσεις.
Τα δώρα ποικίλλουν από χρηματικά ποσά μέχρι δωρεάν λεπτά ομιλίας για το κινητό και εισιτήρια για τα μουσεία. Η συλλογή αποδείξεων θα αφορά και τους τουρίστες που θα ειδοποιούνται με μήνυμα κατά την είσοδο τους στην χώρα και θα έχουν το δικαίωμα να κερδίσουν δωρεάν είσοδο στα μουσεία και δωρεάν ποτά σε χώρους διασκέδασης. 


Πηγή: Μειώνεται το ποσοστό αποδείξεων που χρειαζόμαστε- Ποιες υπηρεσίες αφορούν [λίστα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/185123/meionetai-pososto-apodeixeon-poy-hreiazomaste-poies-ypiresies-aforoyn-lista#ixzz3Nk4xYyOt