Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Θέλουν και γι’ αυτό την άδεια της Τρόικας;

Εν όπλοις (Ε... Να το καλό παιδί!)

Σε μια ουσιαστική πρωτοβουλία ταυτίστηκαν αυτές τις ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), επιδεικνύοντας στάση υπεύθυνη και συνεπή έναντι των μελών τους αλλά και του ρόλου τους ως αντιπροσωπευτικοί δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργίας. Σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη –λίγες ημέρες προ των εθνικών εκλογών που θα καθορίσουν το μέλλον μας, και κυρίως σε μια περίοδο κατά την οποία ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κατάφεραν να αμαυρώσουν με το βίο και την πολιτεία τους τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, οι δυο αυτοί συνδικαλιστικοί φορείς απευθύνθηκαν στα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και ζήτησαν να ενημερωθούν για το πρόγραμμά τους. Δεν υπέκυψαν στις σειρήνες εκείνων που επενδύουν στην απαξίωση όλων των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους, αλλά αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη. Να απαιτήσουν από τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν τους ένστολους, κοινοποιώντας το πρόγραμμά τους ώστε να γνωρίζουν τα μέλη τους τι ακριβώς τα περιμένει την επομένη των εκλογών.
Οι ερμηνείες αυτής της κίνησης ποικίλουν. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία από την οποία θα φανεί πόσο αγαπούν ειδικά τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης τους ένστολους. Δεν μπορεί να ξεχειλίζουν αγάπες πριν από τις εκλογές και να μην είναι σε θέση να αποτυπώσουν σε δυο σελίδες χαρτί τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Τα καυτά θέματα που τους απασχολούν είναι γνωστά σε όλους και δεν δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι θέλουν χρόνο… Εκτός κι αν χρειάζονται ακόμα και για τα αυτονόητα … άδεια από την Τρόικα!
Διαβάστε περισσότερα από το onalert.gr και το poasy.gr

«Με ανοιχτή τους επιστολή οι στρατιωτικοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών ζήτησαν απ΄ όλα τα κόμματα να τους στείλουν τα προγράμματά τους για την Εθνική Άμυνα, ώστε οι στρατιωτικοί να ενημερωθούν και να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Ακόμη κι αν τα κόμματα ανταποκριθούν -απίθανο νομίζουμε- οι στρατιωτικοί δεν θα μπορέσουν να βγάλουν άκρη. Πάντα τα προγράμματα των κομμάτων στο χαρτί είναι πολύ ωραία και διαβάζονται ευχάριστα. Στην πράξη όμως όλα είναι διαφορετικά.
Τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα στην μεταπολίτευση δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν πάντα το “δεδομένο” τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο και να ήθελε να αντιδράσει στην αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης δεν είχε καν το δικαίωμα αντίδρασης.
Στα χρόνια της κρίσης αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη αδιαφορία. Από πολιτικούς οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις “βάρος” για την χώρα. Αυτές οι ίδιες που έχουν σώσει πολλούς απ΄ αυτούς τους πολιτικούς σε δύσκολες κατάστάσεις, όταν ο κρατικός μηχανισμός που είχαν στα χέρια τους για να διοικήσουν αποδεικνυόταν “άδειο πουκάμισο”. Δεν τους εξαθλίωσαν μόνο οικονομικά. Τους απαξίωσαν κοινωνικά . Και συνεργοί τους ήταν οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΕΔ. Άλλοι σιώπησαν, κάποιοι συνεργάστηκαν ανοιχτά κι όσοι τόλμησαν να μιλήσουν πήγαν σπίτι τους.

Στις εκλογές που έρχονται ο τρόπος που θα εκφραστούν οι στρατιωτικοί είναι πραγματικά ένα ερώτημα. Αν σ΄ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης ήταν έστω κατά προσέγγιση προβλέψιμη η συμπεριφορά τους, στις εκλογές που σε λίγες μέρες θα γίνουν κανείς δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να κάνει προβλέψεις για το πως και ποιους θα επιλέξουν οι στρατιωτικοί. Τα …προγράμματα των κομμάτων και όσα γράφονται σ΄ αυτά για την Εθνική Άμυνα και τους στρατιωτικούς προφανώς δεν λαμβάνονται πια υπ΄ όψιν.

Ο θυμός ,η ανησυχία για το μέλλον αλλά και η αναζήτηση στοιχειώδους αξιοπρέπειας σε ατομικό και εθνικό επίπεδο αναμφίβολα είναι αυτά που θα “μετρήσουν” στις αποφάσεις των στρατιωτικών . Οι άγνωστοι Χ αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι πολλοί για τους στρατιωτικούς . Κι ένας απ΄ αυτούς είναι σίγουρα και ο δικός τους ψήφος. Θα τους "χαϊδέψουν", θα τους "κανακέψουν" αλλά αυτή τη φορά δεν θα τους κοροϊδέψουν». 
Το έγγραφο της ΠΟΑΣΥ προς τα Πολιτικά Κόμματα
«Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μας αναγκάζουν να σας αποστείλουμε εκ νέου το Ψήφισμα του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (25-27/11/14) και να σας ζητήσουμε να λάβετε υπόψη σας τα διαλαμβανόμενα σε αυτό θέματα, ιδίως δε τις αποφάσεις μας για τη διάσωση του ασφαλιστικού μας φορέα (ΤΕΑΠΑΣΑ), την πλήρη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που έχουμε υποστεί, όπως ρητά και αμετάκλητα έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  Στο πλαίσιο δε της προεκλογικής σας δραστηριότητας, ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 σας καλούμε να μας απαντήσετε τις αμέσως προσεχείς ημέρες για τις απόψεις σας επ' αυτών προκειμένου να τις δημοσιοποιήσουμε μέσω των εντύπων μας στα μέλη μας».