“Οι Δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στην επιστροφή των αναδρομικών και την επαναφορά μισθών και συντάξεων των Δικαστικών, των Στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και στη δημοσιονομική πολιτική της Χώρας, η οποία είναι ευθύνη της Κυβέρνησης,πόσο μάλλον την εποχή της κρίσης, που οι σχετικές αποφάσεις αφορούν την επιβίωση της Χώρας”.
“Άλλωστε παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε Κυβέρνηση , που έχει κερδίσει την λαϊκή εντολή να διαμορφώσει τη δημοσιονομική της πολιτική μέσω της κατάρτιση και εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού”.
“Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση σέβεται της αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αξιοποιεί όλα τα μέσα που της παρέχει ο Νόμος, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που αφορούν την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού”.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην γραπτή απάντηση, που διαβίβασε στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών σε σχετική κατάθεση ερώτησης – καταγγελίας που έγινε με αφορμή δήλωσή του, “ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία, έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική”.
Στην παράγραφο που αναφέρει ότι, “Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση σέβεται της αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αξιοποιεί όλα τα μέσα που της παρέχει ο Νόμος, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που αφορούν την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού”, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση θέλοντας να βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχουν βάλει οι αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες, οι περικοπές δεν θα πρέπει να θίγουν, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επιλέγει να προβεί στην μερική αποκατάσταση μισθών, συντάξεων και αναδρομικών, ερμηνεύοντας διασταλτικά την απόφαση του ΣτΕ (ερμηνεία η οποία δεν περιλαμβάνεται στο γράμμα του νόμου αλλά ανταποκρίνεται στο πνεύμα του) ως εξής:
α. Αποκατάσταση μισθών και συντάξεων μόνο κατά 50%.
β. Τμηματική καταβολή των μειωμένων αναδρομικών, αρχής γενομένης από το τέλος Νοεμβρίου, για το χρονικό διάστημα από 01-8- 2014 μέχρι 31-12-2014 και για τα υπόλοιπα σε βάθος τριετίας, σε μηνιαίες δόσεις, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, ανερχόμενη στο ύψος του 75% !
Σε ένα ευνομούμενο Κράτος, θα πρέπει πρώτα η εκτελεστική εξουσία να εφαρμόζει χωρίς παρέκκλιση τις Δικαστικές αποφάσεις και μετά να απαιτεί από τους πολίτες την πιστή εφαρμογή τους.
Επειδή εκ μέρους της Κυβέρνησης, “ο κύβος της αποκατάστασης ερρίφθη”,θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί τα περιθώρια του χρόνου αντίδρασης έχουν στενέψει πολύ.
Επειδή εκ μέρους της Κυβέρνησης, “ο κύβος της αποκατάστασης ερρίφθη”,θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση γιατί τα περιθώρια του χρόνου αντίδρασης έχουν στενέψει πολύ.
Πηγή: espekm.gr