Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: "ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. 31.450 ΕΦΑΠΑΞ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑ 166% ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΚΑΤΑ 119% ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΗ."

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτίο Τύπου
           Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2014


Με αφορμή την γενναία επιχορήγηση με 420 εκατ. ευρώ των ταμείων πρόνοιας και την εξόφληση  ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (εκκρεμών εφάπαξ 31.450) μέχρι τέλος του 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Στο πλαίσιο του οργανωτικού εξορθολογισμού και του «νοικοκυρέματος» που πετύχαμε τα δύο τελευταία χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, η εξυγίανση και ενίσχυση του θεσμού των παροχών εφάπαξ αποτέλεσε μία από τις μεγάλες προτεραιότητές μας.
Είναι πλέον γνωστό ότι τα ταμεία πρόνοιας παροχών εφάπαξ, σε αντίθεση με την ανταποδοτική φιλοσοφία και τη λογική με την οποία πρωτοδημιουργήθηκαν απέδιδαν εν τέλει παροχές που ήταν πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα - ιδιαίτερα στα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – ήταν κατά 50%, 70%, ακόμη και 90% υψηλότερα από τις εισφορές που πραγματικά καταβλήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν η χρηματοδοτική ασφυξία των ταμείων αυτών και ο υπαρκτός κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης.
Για αυτό το λόγο, προχωρήσαμε σε μια οργανωμένη και προσεκτική μεταρρύθμιση, επιτυγχάνοντας μέσα σε αυτό το δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον - όπου υπήρχε ορατός κίνδυνος να μη δοθεί ούτε ένα εφάπαξ καθώς είχαν συσσωρευτεί πάνω από 1,5 δις ληξιπρόθεσμα – τόσο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής τους όσο και την επιτάχυνση του αριθμού των χορηγούμενων εφάπαξ.
Συγκεκριμένα, θεσπίσαμε το συντελεστή βιωσιμότητας, αλληλεγγύης, διαφάνειας και δικαιοσύνης, πετυχαίνοντας ότι ποτέ πια στο μέλλον δε θα παρουσιαστούν ελλείμματα και προβλήματα χρηματοδότησης που εν τέλει επιβάρυναν το σύνολο των πολιτών μέσω της γενικής φορολογίας.

Θεμελιώσαμε σε υγιείς και σταθερές βάσεις τον τρόπο λειτουργίας των ταμείων εφάπαξ, για πρώτη φορά από τη δημιουργία τους. Σημαντικότερο, διασφαλίσαμε ότι οι σημερινές γενιές των νέων εργαζομένων θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να λάβουν εφάπαξ.
Επιπλέον, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα ταμεία πρόνοιας παροχών εφάπαξ θα λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 420 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους και την οριστική αποφυγή συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο μέλλον. Έτσι, για το έτος 2014 ο αριθμός των εφάπαξ που θα δοθούν συνολικά ανέρχεται σε 31.450.
Τα στοιχεία που ακολουθούν σχετικά με τον αριθμό και τα ποσά των χορηγούμενων εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μιλούν από μόνα τους και επιβεβαιώνουν όλα όσα προανέφερα. Πράγματι, ο αριθμός των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2012-2014 έχει αυξηθεί έναντι του αριθμού των εφάπαξ για τα έτη 2009-2011 κατά ποσοστό περίπου 166%. Αντίστοιχα, το ποσό των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2012-2014 έχει αυξηθεί έναντι του ποσού των εφάπαξ για τα έτη 2009-2011 κατά ποσοστό περίπου 119%».