Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η τοποθέτηση του Μαργετάκη Εμμ. στο 24ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ σχετικά με το ΤΕΑΠΑΣΑ και προγραμματισμό εβδομαδιαίας υπηρεσίας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα θέματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε στο 24ο συνέδριο αυτή τη περίοδο είναι περισσότερα παρά ποτέ.Για πρακτικούς λόγους θα θίξω αυτά τα δύο που θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις.
Θα ξεκινήσω με το θέμα του ταμείου μας.



Το κοινωνικό σόκ που δημιούργησε η μεγαλύτερη επίθεση του Νεοφιλελευθερισμού που έχουμε ποτέ γνωρίσει βαθαίνει και διευρύνεται.Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί,μαζί με τα μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας συγκλονίζονται από την επίθεση.

Στόχος του είναι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση και η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Στόχος τους είναι η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας,με σημαία τους"το μικρότερο κράτος"και την"ιδιωτικοποίηση"των πάντων.

Αυτά εξυπηρετεί ο νόμος 4281/2014.

Χθές(26-11-2014) τα "μαύρα" μαντάτα των αναλογιστών του ταμείου(ΤΕΑΠΑΣΑ),πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε τις μεγάλες ευθύνες μας,αφού όπως είδαμε οι περικοπές συντάξεων και οι αυξήσεις εισφορών στους μισθούς θα είναι δυσβάσταχτες,κυρίως στους νέους συναδέλφους.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα πρέπει επειγόντως να μεταπηδήσει από το πεδίο του συνομιλητή στο πεδίο του ανταγωνιστή.

Απέναντι και κόντρα στις προειλημμένες αποφάσεις που θίγουν κεκτημένα συμφέροντα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας,η πρόταση πρέπει να είναι μία(ακόμα και εάν δώσουν εξάμηνη παράταση):νόμιμος αγώνας μέχρι εσχάτων,με κάθε μέσο,για την κατάργηση του νόμου 4281/2014 και από την αρχή ουσιαστική διαπραγμάτευση σε άλλη βάση.Απαιτείται άμεση δράση διότι ετοιμάζουν ένα νέου τύπου "ιδιώνυμο" κατά του συνδικαλισμού,με το νέο συνδικαλιστικό νόμο Μνημονιακής προέλευσης,με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Ως αντιπρόσωπος αυτή είναι η άποψη,στην οποία δεν κατέληξα απερίσκεπτα και θεωρώ ότι την ίδια έχει το σύνολο των συναδέλφων.

Η ιστορία θα μας κρίνει για τις αποφάσεις μας σήμερα.Εμείς οι νεότεροι δεν πρέπει να σηκώσουμε αυτό το φορτίο μελλοντικά.

Γιαυτό η ομοσπονδία,μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλοι οι αντιπρόσωποι να σταθούμε τώρα ορθοί,με ψηλά το κεφάλι,να αγωνιστούμε για το δικαίωμα να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια.Να νοιαστούμε για το μέλλον όλων μας.

Το άλλο θέμα είναι οι εργασιακές μας συνθήκες και πιο συγκεκριμένα εδώ και καιρό η εφαρμογή του Π.δ 173/2013 για την ανακοίνωση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας έχει καταντήσει "ιλαροτραγωδία".

Έχουμε δεί απαντήσεις του πρώην υπουργού μας στη Βουλή,σε ερωτήσεις βουλευτών,ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος,διαβάσαμε διαταγές του πρώην αρχηγού για απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.δ,ακούσαμε δεσμεύσεις του τωρινού αρχηγού ότι θα καλούσε σε απολογία όσους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές δεν το εφάρμοζαν,ακόμα και εχθές στο συνέδριο μας ο Γενικός γραμματέας του υπουργείου,το ανέφερε αλλά εφαρμογή του νόμου δεν βλέπουμε.

Όμως και σε αυτό η απάντηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος πρέπει να είναι,πλέον,μία:μαζικά και οργανωμένα,μέσο των πρωτοβάθμιων σωματείων,να προβεί σε μορφές αγώνων χωρίς ταμπού.Τότε να είστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος.Η εναρμόνιση της οικογενειακής,με την επαγγελματική μας ζωή πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σας ευχαριστώ.


ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ Μανώλης
Αντιπρόσωπος Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Μέλος Α.Π.ΑΣ.Α.