Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Να σεβαστεί την απόφαση η Κυβέρνηση.

«Θα το κάνουμε (θα επιστρέψουμε τις περικοπές) αν υποχρεωθούμε αλλά θα πρέπει να βρούμε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα». Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους FINANCIAL TIMES
Αλυσιδωτές αντιδράσεις, εκρήξεις και πυροδότηση του κοινωνικού αυτοματισμού (όπως η παραπάνω δήλωση) αναμένεται να προκαλέσει  η τελεσίδικη απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ ,να αποδεχθεί την αίτηση ακύρωσης της ΠΟΑΣΥ κατά της Υπουργικής απόφασης της 14-11-2012 που είχε εκδοθεί κατ εξουσιοδότηση του  Ν.4093/2012 και με την οποία ρυθμίστηκε σε δόσεις
(από μια έως δώδεκα από τον Ιανουάριο 2013) η επιστροφή των χρημάτων που προέκυπταν από την μείωση των αποδοχών και συντάξεων μεταξύ του χρονικού διαστήματος  από την 1.8.2012 και μέχρι την εφαρμογή του Νόμου.
Είναι προφανές ότι η τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  θα ασχοληθεί εμμέσως και με την συνταγματικότητα ή μη του Ν4093/2012 και ρητά θα αποφανθεί  για την μείωση βασικών μισθών, επιδόματος χρόνου και επιδομάτων , που επιβλήθηκαν με τον Ν4093/2012 σε όλους τους ένστολους που  ανήλθε στο 8% του μισθολογικού κόστους και αποτελούσε συνέχεια προγενέστερων μειώσεων που  έφθασε στο 35% των αποδοχών μας από τα  μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους του 2010 και 2011 και δεν ήσαν ανάλογες αλλά πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις επιβληθείσες στους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Χώρα μας. 
Όμως αυτό που πλέον απαιτείται είναι η ξεκάθαρη δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στους ένστολους , ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας μας τόσο για την άμεση επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν για το τετράμηνο Αύγουστος –Νοέμβριος 2012 ( εκτιμάται κατά μέσο όρο στα 350€ ανά άτομο) , όσο και να σεβαστεί την ρητή απόφαση (εάν υπάρξει) επιστρέφοντας τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα που ήταν πριν την 31.7.2012.
Άλλωστε παρέχεται πλέον και το νομικό εκείνο επιχείρημα για την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Πρωθυπουργού ότι οι ένστολοι θα είναι από τους πρώτους στους οποίους θα αποκατασταθούν οι μειώσεις μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την  αδικία που συντελέστηκε απέναντι στους ένστολους.
Είναι προφανές ότι τα συνδικάτα καλούνται πλέον να «σηκώσουν» σταθερά , ψύχραιμα αλλά δυνατά το θέμα των χαμηλών μας αποδοχών.

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Αντιπρόεδρος Οικονομικών ΠΟΑΣΥ