Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Νέα προκλητική δίωξη εις βάρος της Σταυρούλας Τζατζανά Για τα γεγονότα της Σχολής Αστυφυλάκων, παρά την πανηγυρική της δικαίωση

Στο «εδώλιο» του κατηγορουμένου, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, καλείται να καθίσει η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νομού Ροδόπης, κ. Σταυρούλα Τζατζανά, απολογούμενη εκ νέου για τη συμμετοχή της στη διαμαρτυρία της 4ης Αυγούστου 2012 έξω από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Η πειθαρχική δίωξη, που ασκήθηκε εις βάρος της πριν από έναν χρόνο περίπου, όχι μόνο δεν επέφερε την καταδίκη της κ. Τζατζανά για την αυτονόητη άσκηση του συνδικαλιστικού της δικαιώματος, αλλά κρίνοντας από το ομόφωνο της αθωωτικής απόφασης, που εξέδωσε το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, διαπιστώνει κανείς ότι εξέθεσε τους ίδιους τους εμπνευστές της δίωξής της. 

Θυμίζουμε ότι τα μέλη του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου, με ψήφους 5 έναντι 0, απάλλαξε την πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης από τις κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί, κρίνοντας ότι η διαμαρτυρία της το βράδυ της μετατροπής της αστυνομικής σχολής σε κέντρο κράτησης μη νόμιμων μεταναστών ήταν καθ’ όλα νόμιμη και εντός της προστατευόμενης συνδικαλιστικής δράσης. 

Προφανώς η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε την απογοήτευση όσων επεδίωκαν τη φίμωση της κ. Τζατζανά και των συναδέλφων της, κάτι που τους οδήγησε να προσβάλλουν την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ξεφεύγοντας κανείς από τους τύπους και προσεγγίζοντας το θέμα επί της ουσίας και υπό το πρίσμα της ηθικής, δεν έχει παρά να αναρωτηθεί για τα κίνητρα, που οδήγησαν στην προσφυγή εναντίον της πρωτοβάθμιας αθωωτικής απόφασης, τη στιγμή μάλιστα που αυτή ήταν ομόφωνη και πανηγυρική. Άραγε τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, που δεν αναγνωρίζουν στους υφιστάμενούς τους το δικαίωμα στο συνδικαλίζεσθαι, δε σέβονται ούτε τις σαφείς και ξεκάθαρες ετυμηγορίες των πειθαρχικών συμβουλίων του σώματος; Άραγε ποια είναι η απώτερη στόχευση μιας νέας προκλητικής πειθαρχικής δίωξης, σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης παραμένει εκτεθειμένη έναντι της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών αρχών της Ροδόπης για την ασυνέπειά της στα περί προσωρινότητας του κέντρου κράτησης;

Υπό τη σκιά της νέας δίωξης και της οικονομικής καχεξίας του κλάδου ο φετινός πρωτοχρονιάτικος χορός

Τα παραπάνω ερωτήματα, μαζί με άλλα κρίσιμα, που επίσης παραμένουν αναπάντητα από τους αρμόδιους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο χορό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, που φέτος έλαβε χώρα στο «Ποσειδώνιο» την περασμένη Παρασκευή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όχι μόνο υπό τη σκιά της νέας πειθαρχικής δίωξης εις βάρος της κ. Τζατζανά αλλά και με ορατές πλέον τις επιπτώσεις των διαδοχικών περικοπών στους ένστολους της ΕΛΑΣ. Τα δύο αυτά θέματα άλλωστε κυριάρχησαν και στις συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων, όπως και στους χαιρετισμούς των περισσότερων προσκεκλημένων της Ένωσης.

Αλληλέγγυοι προς την κ. Τζατζανά οι πρόεδροι της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνει η κ. Τζατζανά, για να δικαιωθεί από τις διώξεις εις βάρος της, δήλωσαν οι συνάδελφοί της, πρόεδροι των αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, κ.κ. Κώστας Χατζηαναγνώστου και Κώστας Μαλικόπουλος αντίστοιχα. Ο κ. Χατζηαναγνώστου, εκτός από τις καθιερωμένες ευχές για το 2014, ευχήθηκε επίσης «δύναμη, κουράγιο και αγώνα εναντίον του συστήματος που μας έφερε μέχρι εδώ», χαρακτηρίζοντας επιεικώς απαράδεκτη τη δίωξη εις βάρος της κ. Τζατζανά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες, εμείς θα είμαστε δίπλα στον πολίτη». Από την πλευρά του, ο κ. Μαλικόπουλος, που χρηματίζει και αναπληρωτής ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ευχήθηκε «το 2014 να μας δώσει πίσω ό,τι μάς πήραν τα προηγούμενα χρόνια», ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει τη στήριξή του στην κ. Τζατζανά, αναγνωρίζοντας ότι «τον τελευταίο καιρό δοκιμάζεται για τους αγώνες της». 

Χρήστος Κερζεβάνης «Πάλι καλά που ο μισός ελληνικός λαός δεν έχει αυτοκτονήσει και ακόμα κρατιέται»

Στην ίδια εκδήλωση, μαζί με τους εν ενεργεία αστυνομικούς την είσοδο της νέας χρόνιας γιόρτασαν και οι απόστρατοι των σωμάτων ασφαλείας του νομού Ροδόπης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Ειρήνη», κ. Χρήστος Κερζεβάνης, δεν έκρυψε την αγωνία και την αγανάκτησή του για τις συνθήκες, που επικρατούν σήμερα, όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας, αλλά γενικότερα στην ελληνική κοινωνία. «Πάλι καλά που ο μισός ελληνικός λαός δεν έχει αυτοκτονήσει και ακόμα κρατιέται», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλιά του, για να προσθέσει ότι «είμαι 82 ετών και αυτό το χάλι της κυβερνήσεως δεν το έχω ξαναδεί». Εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον, ζήτησε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές περικοπών και λιτότητας, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολιτικούς «να βάλουν μυαλό» και να εργαστούν με σύνεση και συναίνεση για το καλό του τόπου και του λαού. 

Σταυρούλα Τζατζανά «Αφήνουμε πίσω τις πίκρες του 2013, που δε μας τις έδωσε το έτος αλλά οι κυβερνητικές πολιτικές που επιλέχτηκαν»


Η ίδια η πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης αρκέστηκε κατά το χαιρετισμό της να ευχηθεί στους συναδέλφους της αλλά και στους συντρόφους τους, που χαρακτήρισε αφανείς ήρωες, να συνεχίσουν απρόσκοπτα με λιγότερες αντιξοότητες το έργο τους κατά τη νέα χρονιά. «Αφήνουμε πίσω όλες τις πίκρες, που μας έδωσε το 2013», σημείωσε μεταξύ άλλων, «και προσδοκούμε ένα καλύτερο 2014». «Ως συνδικαλίστρια δε θα μπορούσα να μη σχολιάσω ότι τις πίκρες δε μας τις έδωσε το έτος», πρόσθεσε με νόημα, «αλλά οι κυβερνητικές πολιτικές που επιλέχτηκαν, οι οποίες λεηλάτησαν τους Έλληνες εργαζόμενους». «Θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσα να πω ότι πιστεύω πως θα έχουμε μεγάλες αλλαγές προς το καλύτερο μέσα στο 2014», επισήμανε, «δυστυχώς όμως θα πω ότι είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική».



Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης

 http://www.paratiritis-news.gr