Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Μείζων εμπλοκή -Η Τρόικα απορρίπτει τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών

Σκληρή στάση επιμένει να κρατά η Τρόικα σε όλα τα θέματα, έχοντας τις «πλάτες» του Βερολίνου. Έχοντας ήδη αναβληθεί η επιστροφή των επικεφαλής για μετά τις 27 του μήνα, το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει τη δυσφορία του για την απόρριψη όλων των ισοδύναμων που έχει προτείνει για τη κάλυψη του «κενού» που άφησαν ο νέος Φόρος Ακινήτων και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και πλέον φουντώνει η συζήτηση για το εάν τελικά είναι αρκετός ο χρόνος έως το EUROGROUP της 17ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

«Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλλίτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2013 που απεστάλησαν στη Τρόικα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Από την άλλη μεριά, το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε ότι η Τρόικα έχει απορρίψει τα ισοδύναμα του ΦΠΑ, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις είναι σχεδόν τριπλάσιες από αυτές που υπολογίζει η ελληνική πλευρά, ενώ όσον αφορά στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ δεν έχει γεφυρωθεί η απόσταση στις εκτιμήσεις καθώς από τη μια το υπουργείο Οικονομικών επιμένει σε εισπραξιμότητα 82% και από την άλλη η Τρόικα επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει το 76%, επικαλούμενη και τα νεώτερα στοιχεία για τον ΦΑΠ.
Χαώδης είναι η διαφορά και ως προς τις επιπτώσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς η Τρόικα υπολογίζει απώλειες περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά κατεβάζει το πήχη στα μισά. Με αυτά και με αυτά, τα μέτρα για τη κάλυψη του "κενού", τα οποία ανέρχονται στα 1,2 δισ ευρώ και συμπεριλαμβάνουν "one off" παρεμβάσεις, αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τη Τρόικα.
Ο δείκτης δυσκολίας στη διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται επί του παρόντος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ανεβαίνει εάν συμπεριλάβει κανείς στην εξίσωση τις ομαδικές απολύσεις, τη κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.


Πηγή: Μείζων εμπλοκή -Η Τρόικα απορρίπτει τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/139343#ixzz2qpFYpYDb