Η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης σας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την υπ αριθ’ Φ1/192329/Β3 από 13/12/2013 ΦΕΚ-Β 3185-16/12/2013 Υπουργική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (δείτε την και κατεβάστε την εδώ) ξεκίνησε, από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις Κατατακτήριες Εξετάσεις για όλα τα Τμήματα
Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., και η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014. Η διαδικασία απαιτεί α) μία αίτηση (χορηγείται από τη Γραμματεία του κάθε Τμήματος) και β) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του πτυχίου.
Έτσι βάσει της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης και του αρθ. 57 Ν. 4186/2013 όπως τροπ. και αντικ. με τον Ν. 4218/2013 οι Κατατάξεις πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης διενεργούνται αποκλειστικά μόνο με Κατατακτήριες Εξετάσεις σε τρία (3) μαθήματα, οι οποίες ειδικά για φέτος το έτος 2014 θα πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα από 19/2/2014 έως 28/2/2014. Κανονικά για τα υπόλοιπα έτη οι αιτήσεις γίνονται από 1/11 έως 15/11 κάθε έτους και οι Κατατακτήριες θα διεξάγονται από 1/12 έως 20/12 κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Ειδικά τώρα έπειτα από τον αγώνα του αστυνομικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή στον νόμο με τη θέσπιση στο δικαίωμα εισαγωγής σε όλες ανεξαιρέτως τις Ανώτατες Σχολές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με Κατατακτήριες Εξετάσεις, όλων των πτυχιούχων Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών Υπερδιετούς και Διετούς Φοίτησης σε κοινό ποσοστό 12% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., αναμένεται μεγάλη προσέλευση και έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων. Εξάλλου, μπορούν πλέον, όλοι οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων, καθώς και οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών εφόσον έχουν το δικαίωμα από τον νόμο, να συμμετέχουν στις Κατατακτήριες για την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανώτατου τομέα.
Ως συνδικαλιστικός συνδυασμός καταγγέλλουμε και διεκδικούμε για την αδικία των πτυχιούχων συναδέλφων, αφού: 1) Δεν υπάρχει επίδομα πτυχίου, 2) μειώθηκαν με τον πρόσφατο Ν. 4210/2013 οι ημέρες φοιτητικής άδειας από 20 σε 10 κάθε έτος, 3) δεν υπάρχει, πολλές φορές, διευκόλυνση της υπηρεσίας στους φοιτητές εργαζόμενους αστυνομικούς, 4) δεν δέχεται το Α.Ε.Α. την αίτηση για απόσπαση στον τόπο που φοιτούν, ενώ αυτό προβλέπεται από το αρθ. 19 του Π.Δ. 100/2003 και 5) τροποποιήθηκε ο κανονισμός για την ένταξη σε προσωπικό ειδικών καθηκόντων και δεν έχουν κάποιο προβάδισμα οι αστυνομικοί πτυχιούχοι, σε σχέση με τους ιδιώτες και βέβαια νομοθετήθηκε ως απαραίτητο προσόν το μεταπτυχιακό, κάτι το οποίο δυσκολεύει τους αστυνομικούς. Πρόταση μας είναι να προτιμούνται πρώτα οι πτυχιούχοι αστυνομικοί, κάτι που εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, να καταργηθούν οι «φωτογραφικές» διατάξεις για συγκεκριμένα μεταπτυχιακά και γενικότερα ως προσωπικό ειδικών καθηκόντων να μείνει μόνο ο ιερέας του Σώματος και το Υγειονομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων, και όλες οι άλλες ειδικότητες να καταλαμβάνονται μόνο από πολιτικό προσωπικό.
Τέλος, αναμένεται η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας να μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταγραφή στην Ανώτατη Σχολή που φοιτούν, η οποία έχει έδρα ή βρίσκεται πλησιέστερα, στον τόπο όπου εδρεύει η Υπηρεσία τους.