Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Φορολογικό αλαλούμ σε συνέχειες -Διατάξεις «παγίδες» για μισθωτούς και συνταξιούχους

Όνειρο θερινής νυχτός, αποδείχθηκαν οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών για ένα απλό και κατανοητό φορολογικό σύστημα, που δεν θα έχει την ανάγκη διευκρινιστικών εγκυκλίων και θα γίνει... κτήμα των φορολογούμενων. Ήδη, όμως, την ώρα της εφαρμογής των διατάξεων, που ψηφίστηκαν μετά κόποις και βασάνων πριν από λίγους μήνες, διαπιστώνεται ότι οι υποτιθέμενες απλές διατάξεις, κρύβουν απίστευτες παγίδες, που εάν δεν διορθωθούν με νέες διατάξεις ή εάν δεν διευκρινιστούν με ερμηνευτικές
εγκυκλίους, θα ανοίξουν τη πόρτα του φρενοκομείου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του άρθρου 13 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπου "βαφτίζονται" ως εισόδημα και φορολογούνται αναλόγως, ακόμα και τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα που δίνουν στους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις, προς διευκόλυνση της εργασίας τους! Στη περίπτωση που οι λογαριασμοί αυτοί ξεπερνούν τα 300 ευρώ ετησίως, τότε προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα- ως παροχή σε είδος- και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστή έως και 42%!
Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει, όμως, ως εισόδημα και θα επιβάλλει φόρο, ακόμα και τη προκαταβολή μισθού! Όπως προβλέπει η σχετική Απόφαση κατ' εφαρμογήν του τελευταίου φορολογικού νόμου, το... κριτήριο είναι η προκαταβολή να αφορά πάνω από 3 μισθούς. Η... παροχή που θεωρείται ότι πρέπει να φορολογηθεί, είναι ο τόκος που θα κατέβαλε ο εργαζόμενος για ισόποσο δάνειο. Έτσι για παράδειγμα, για 4μηνη προκαταβολή μισθού 1.500 ευρώ, το ετήσιο "εισόδημα" που θα φορολογηθεί είναι 169 ευρώ (επιτόκιο 2,81%).
Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το μπέρδεμα και ως προς το εάν υπόκεινται ή όχι σε προκαταβολή φόρου 55% οι μισθωτοί και κυρίως οι συνταξιούχοι, που έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές, όπως η εκμίσθωση ακινήτων. Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τις προηγούμενες φορές, συμπληρώνοντας ότι από το 2014 η προκαταβολή αφορά μόνο σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 69 του νόμου 4172/2013, ορίζει ότι "οι διατάξεις (για τη προκαταβολή 55%) δεν εφαρμόζονται όταν στη δήλωση περιλαμβάνονται μόνο εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις γενικά και από ιδιοκατοίκηση". Η ένσταση εφοριακών- φοροτεχνικών είναι ότι αυτή η διατύπωση δεν καλύπτει περιπτώσεις συνδυασμού εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να δοθούν διευκρινιστικές οδηγίες ή να εκδοθεί ακόμα και εγκύκλιος, προς αποφυγήν προβλημάτων κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, αφού αν και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών "το πνεύμα του νομοθέτη δηλώνει ξεκάθαρα ότι η προκαταβολή φόρου προκύπτει μόνο για απόκτηση εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα", η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνει με το γράμμα του νόμου.


Πηγή: Φορολογικό αλαλούμ σε συνέχειες -Διατάξεις «παγίδες» για μισθωτούς και συνταξιούχους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/143264#ixzz2tN2mxdFs