Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΕΔΩ ΤΕΑΠΑΣΑ... (απο το τεύχος 80 της Νεας Αστυνομίας)

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟ…. Διοικητικό πρόστιμο ύψους 10% (100.000 €) επι της οφειλής (1 εκατ. €) επιβλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο στην Ε.Π.Ο. για την σύμβαση που είχε υπογράψει το 2009 με την Γερμανική Διαφημιστική εταιρεία SPORTFIVE και αφορούσε την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος των αγωνιστικών περιόδων από το 2010 έως και το 2013, καθώς εκ μέρους της ΕΠΟ δεν  είχαν υποβληθεί οι συμβάσεις και δεν είχε καταβληθεί το χρηματικό
ποσό που αντιστοιχεί στο  10% του τιμήματος της σύμβασης. Μετά από επίπονες προσπάθειες Συναδέλφων του Ταμείου, οι συμβάσεις βρέθηκαν αφού απαιτήθηκε και εισαγγελική παραγγελία . Όμοιο διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε και στον ΟΤΕ TV για τις μεμονωμένες συμβάσεις που είχε υπογράψει με την ΠΑΕ ΑΕΚ & ΠΑΟ το έτος 2011 , με οφειλόμενα ποσά τις 13.000 € για κάθε σύμβαση. Για την μεν σύμβαση με τον ΠΑΟ τα οφειλόμενα χρήματα του 10% της σύμβασης κατατέθηκαν με καθυστέρηση στην Δ.Ο.Υ. μεγάλων επιχειρήσεων για την δε σύμβαση με την ΑΕΚ τα χρήματα του 10% της σύμβασης καταλογίστηκαν για είσπραξη σύμφωνα με ΚΕΔΕ εξαιτίας της άρνησης να τα καταβάλλει.
ΑΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ MEGA… Παραπέμφθηκε στον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους η αίτηση θεραπείας του MEGA με την οποία αιτείται την ακύρωση της απόφασης του Δ. Σ. του Ταμείου να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στο ύψος της οφειλής (675.000€) με τον ισχυρισμό ότι εξόφλησε εμπρόθεσμα τόσο το οφειλόμενο ποσό (675.000€) όσο και το αρχικό επιβληθέν διοικητικό πρόστιμο (67.500€) αναφορικά με την σύμβαση που είχε υπογράψει με την ΕΠΟ για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της εθνικής Ελλάδος.   
ΕΣΠΑ 2014-2020… Ένταξη διαφόρων δράσεων του ταμείου για χρηματοδότηση μέσω του  ΕΣΠΑ, είτε μελετών, είτε επισκευής –ενεργειακής αναβάθμισης υφισταμένων κτιρίων, υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο στον εποπτεύοντα Υπουργό. Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται σχετική πρόταση και ευελπιστούμε ότι η θα εγκριθεί για να ενταχτούν οι δράσεις αυτές . Πρωτεύει για ένταξη στο ΕΣΠΑ, η ανακαίνιση του ερειπωμένου και ετοιμόρροπου κτιρίου που στέγαζε κατά το παρελθόν το Αρχηγείο της Χωροφυλακής στο κέντρο της Αθήνας καθώς το κόστος επισκευής ξεπερνά τα 6 εκατ. €.
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ… Επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε στο τέλος του πρώτου τριμήνου να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή στο site του Ταμείου από την οποία οι μερισματούχοι θα εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Η εξοικονόμηση ξεπερνά ετήσια τις 40 χιλ. € που είναι το κόστος της αποστολής των εκκαθαριστικών μέσω ΕΛΤΑ.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ… Ξεκίνησαν τις προσφυγές στο ΔΣ του Ταμείου οι μέτοχοι που έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα πάνω στις μειώσεις του Ν4093/2012 ,διεκδικώντας να τους χορηγηθεί ακέραιο χωρίς καμία περικοπή. Η συνέχεια προφανώς στις αίθουσες των διοικητικών δικαστηρίων.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014… Πλεονασματικός αν και μειωμένος κατά 18,4 % σε σχέση με το 2013 διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος όλων των τομέων του Ταμείου.
ΕΝΣΗΜΟ ΕΛΑΣ… Στα 3.089.000€ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα από την εκκαθάριση του καθαρού προϊόντος ανάλωσης του ενσήμου για το έτος 2012. Σημαντικός πόρος για το ταμείου από τον οποίο το 10 % αποδίδεται στο ΑΚΑΓΕ και το υπόλοιπο επιμερίζεται 68% στο ΤΠΑΣ και 32% στο ΤΠΥΑΠ. 
ΚΥΥΑΠ… Από αρχές του έτους ξεκίνησε η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των δαπανών στους ασφαλισμένους του κλάδου. Γίνεται πλέον μέσω Τράπεζας με κατάθεση των χρημάτων απευθείας στον δηλωθέντα από τον ασφαλισμένο τραπεζικό λογαριασμό.  
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ… Προβληματίζει κατά πόσον θα πρέπει να προταθεί στον εποπτεύοντα Υπουργό  νομοθετική ρύθμιση για διορισμό Κυβερνητικού επιτρόπου στο Ταμείο καθώς με τον Νόμο 4142 δεν προβλέφθηκε. Από την μια πλευρά διασφαλίζει τις αποφάσεις του ΔΣ με την παρουσία του στις συνεδριάσεις, αλλά από την άλλη πλευρά ο διορισμός βάλλει την αυτοτέλεια του Ταμείου με το δικαίωμα του βέτο που μπορεί να ασκήσει για όλες τις αποφάσεις. 
Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ
Μέλος του ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ