Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Στον αέρα το «κούρεμα» των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων

ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι περικοπές των συντάξεων σε δικαστές, στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας, καθηγητές ΑΕΙ και διευθυντές του ΕΣΥ. Αν γίνει δεκτή, όπως αναμένεται, η εισήγηση του επιτρόπου, τινάζονται στον αέρα βασικές διατάξεις του Μνημονίου.
Ήδη έχει... προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας. Σειρά παίρνουν και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα συζητούνται στο ΣτΕ οι περικοπές στο εφάπαξ.


Ειδικώς, αντισυνταγματικά

Μεγάλες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς όλων όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια προοιωνίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την προσεχή Τετάρτη 5 Φεβρουάριου το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα είναι στραμμένο στη μεγάλη δίκη ενώπιον του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου, από την οποία θα εξαρτηθεί εάν η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας θα δεχθεί και νέο ισχυρότατο πλήγμα, μετά τη δικαίωση των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπό δικαστικό έλεγχο θα μπουν όλες οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις των δικαστικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, καθηγητών ΑΕΙ, διευθυντών του ΕΣΥ και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 και επιβλήθηκαν με τα μνημονιακά μέτρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ.Ε.», η εισήγηση που αναμένεται να υποβάλει ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Διονύσιος Λασκαράτος, θα θέτει σοβαρές συνταγματικές ενστάσεις στις μνημονιακές ρυθμίσεις που επέβαλαν «κούρεμα» στις συντάξεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο μνημονιακός νόμος 4093/12 προέβλεψε την αναπροσαρμογή των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων και συγχρόνως διατήρησε όλες τις περικοπές που είχαν γίνει από το 2010. Όπως αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Κων. Βαλμαντώνης, οι συνταξιούχοι δικαστικοί με αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ έχουν υποστεί συνολική μείωση από το 2010 μέχρι σήμερα της τάξης του 79%.

Απόφαση-οδηγός

Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται με τον θεσμό της πρότυπης δίκης, ώστε η απόφαση που θα εκδοθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποτελέσει οδηγό για το σύνολο των υποθέσεων που εκκρεμούν στο δικαστήριο και να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα. Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων έχουν υποβάλει σωρεία προσφύγων στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας να μπει φρένο στις απανωτές μειώσεις των συντάξεών τους που δημιουργούν ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η εισήγηση, η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα εντοπίζει προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος (αρχή της ισότητας, αρχή της αναλογικότητας) έχει μεγάλο ειδικό βάρος, αφού γίνεται από τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας. Μένει να φανεί κατά την αγόρευση του γενικού επιτρόπου το εύρος των περικοπών που αμφισβητούνται ως αντίθετες στο Σύνταγμα.

Πάντως, το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε χτυπήσει και αυτή το καμπανάκι της αντισυνταγματικότητας, εδώ και πολύ καιρό, κάνει ορατό πλέον το ενδεχόμενο, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, να καταπέσουν οι ρυθμίσεις και να αποδομηθούν κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που εφαρμόζονται κατ' επιταγήν των Μνημονίων.

Πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της να γνωμοδοτεί για επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης σε συνταξιοδοτικά θέματα, είχε προειδοποιήσει ότι οι αναδρομικές μειώσεις των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων παραβιάζουν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ούτε αναλογικές είναι, ούτε στη βάση της ισότητας γίνονται, ούτε δικαιολογούνται από λόγους δημόσιου συμφέροντος, ήταν το διά ταύτα της γνωμοδότησης, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Τώρα, όμως, καλείται να αποφασίσει κυριαρχικά μετά τις ομαδικές προσφυγές συνταξιούχων.

Τι αναφέρει η γνωμοδότηση

Είναι χαρακτηριστικά όσα ανέφεραν τότε οι ανώτατοι δικαστές στη γνωμοδότησή τους:

«Η διάταξη της παρ. 12 του νομοσχεδίου, με την οποία ορίζεται ως χρόνος αναπροσαρμογής (μείωσης) της σύνταξης των διεπόμενων από τα ειδικά μισθολόγια συνταξιούχων, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Και τούτο, γιατί θίγουν το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος, κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημόσιων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».

Παρασκευή «κληρώνουν» διαθεσιμότητα και εφάπαξ

Ήρθε η ώρα της κρίσης για το κορυφαίο θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο αλλά και τις περικοπές στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς την προσεχή εβδομάδα τίθενται υπό τη βάσανο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και οι δύο υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί να εκδικασθούν στις 7 Φεβρουάριου 2014 ενώπιον της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Σωτ. Ρίζου, ενώ για την ίδια ημέρα έχει προκηρύξει απεργία η Ομοσπονδία Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης. Το μέτρο της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών αλλά και των δημοτικών αστυνομικών θα κριθεί με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, δηλαδή η ετυμηγορία του ΣτΕ θα απoτελέσει απόφαση πιλότο και για όλες τις εκκρεμείς προσφυγές που έχουν κατακλύσει τα δικαστήρια και έχουν παγώσει μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα το ΣτΕ. Όσον αφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στις περικοπές στο εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων αλλά και Ταμείων που δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει ενδεχόμενο να αναβληθεί, καθώς μέλος της σύνθεσης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 02/01/2014 – ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - Σ.Λ.)