Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της οικογένειας του δολοφονηθέντα αρχιφύλακα Μ. Σπανουδάκη

Μνήμες από την δολοφονία του Χανιώτη Αρχιφύλακα Σπανουδάκη Μιχαήλ, ο οποίος έπεσε στο καθήκον το 2009 στην περιοχή της Νίκαιας στον Πειραιά, θα ξυπνήσουν την Παρασκευή 15-11-2013, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά όπου θα διεξαχθεί η αναβληθείσα ποινική δίκη (εκδίκαση έφεσης). Ο άτυχος αρχιφύλακαςκαταγόταν από τα Γερακιανά Κισάμου Χανίων. Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια αναφέρει:

"Η οικογένεια του δολοφονηθέντα Αρχιφύλακα ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ Μιχαήλ του Μιχαήλ, ανακοινώνει ότι την 15-11-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα Ο9.ΟΟ θα διεξαχθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά επί της οδού Σκουζέ 3-5 και Φίλωνος στην αίθουσα 311, 3ος όροφος, η αναβληθείσα ποινική δίκη (εκδίκαση έφεσης) με κατηγορούμενο τον Αλβανό λαθρομετανάστη ληστή τραπεζών ΚLAJDI BANI, ο οποίος τον δολοφόνησε την 5-3-2009 στην Νίκαια Πειραιά, και καλεί όλους τους συγγενείς φίλους και συναδέλφους να παραβρεθούν στην διεξαγωγή της δίκης και να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά είχε επιβάλλει στο δολοφόνο ποινή ισοβίου καθείρξεως για την ανθρωποκτονία και συνολική ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ (18) ετών για τα αδικήματα της ληστείας, παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Συγκέντρωση έξω από το χώρο των Δικαστηρίων την 08.30 ώρα της 15-11-2013." Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν μεσημέρι της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2009. Ο Μιχάλης Σπανουδάκης Αρχιφύλακας που υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου ήταν εκτός υπηρεσίας και θέλησε να επισκεφθεί το κατάστημα κάποιου φίλου του στη Νίκαια.

Τα βήματα της άτυχης μοίρας του τον έφεραν κοντά στο εκεί υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, λίγα μόλις δευτερόλεπτα, αφ’ ότου ο ένοπλος κουκουλοφόρος ληστής, έχοντας αφαιρέσει 7.000 €, επιχειρεί, αρχικά πεζός, να διαφύγει.

Ο 36χρονος αστυνομικός, αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και αν και ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας δεν διστάζει ούτε στιγμή.

Ακολουθεί τον ληστή, και όταν τον πλησιάζει αρκετά, του φωνάζει να σταματήσει και να πετάξει κάτω το όπλο, που κρατά στο χέρι. Ο ίδιος έχει μαζί του το ιδιωτικό του όπλο, αλλά δεν το χρησιμοποιεί, επειδή βρίσκεται έξω από την αυλή δημοτικού σχολείου που είναι γεμάτη με παιδιά. Ο κουκουλοφόρος ληστής γυρίζει τον κοιτάζει και απομακρύνεται γρήγορα.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ με γρήγορα βήματα τον πλησιάζει. Στη συμβολή των οδών Παρασκευοπούλου και Μάντικα, δίπλα από το δημοτικό σχολείο της περιοχής, ο ληστής αισθανόμενος τον κίνδυνο να συλληφθεί στρέφει το όπλο του εναντίον του, πυροβολώντας συνολικά τέσσερις φορές.

Μία τουλάχιστον σφαίρα βρίσκει το ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ στο στήθος. Σωριάζεται αιμόφυρτος στο έδαφος… Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνει να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ξεψυχά λίγα λεπτά αργότερα στο πεζοδρόμιο της οδού Παρασκευοπούλου.

O άτυχος αστυνομικός αφήνει πίσω του μια γυναίκα και ένα βρέφος έξι μηνών.

Στη συνέχεια αρχίζουν έρευνες από την ΕΛ.ΑΣ για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς και η τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ κοροϊδεύει απροκάλυπτα την οικογένεια ακόμα και τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Λίγες μέρες μετά την δολοφονία ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας κατάσχει DVD από κάμερα περιπτέρου που βρίσκεται στην πλατεία Δαβάκη η οποία έχει καταγράψει το δράστη της ληστείας-δολοφονίας μισή ώρα πριν από αυτή. Από την ψηφιακή ανάλυση που έγινε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών/ΕΛ.ΑΣ εκτυπώθηκαν φωτογραφίες του δράστη που παρέλαβε και η οικογένεια.

Στη συνέχεια η οικογένεια προχώρησε σε περαιτέρω επεξεργασία των καταλληλότερων φωτογραφιών σε ειδικό φωτογραφικό εργαστήριο και εκτύπωσε καθαρές φωτογραφίες του δράστη ,και προέβηκε σε έκδοση αναζητήσεων διανέμοντας τις φωτογραφίες σε όλες τις υπηρεσίες της Γ.Α.Δ. Αττικής στην Άμεσο Δράση τα Λιμεναρχεία και τα Αεροδρόμια.

Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Μαΐου του 2009 ύστερα από συνεχείς αναζητήσεις συλλαμβάνεται ως δράστης ο εικοσιεξάχρονος κατηγορούμενος στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Πανταζοπούλου δίπλα από το Σταθμό Λαρίσης ο οποίος μετά από πολύωρες ανακρίσεις ομολόγησε την πράξη του με λεπτομέρειες.

Από την προανάκριση μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο δράστης της δολοφονίας του αστυνομικού είχε έλθει παράνομα στη χώρα μας στις αρχές του χρόνου, και ανήκε σε συμμορία όπου με ομοεθνείς του είχε διαπράξει από τις 8 Ιανουαρίου 2009 δώδεκα ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ. και Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια στην Αθήνα και τον Πειραιά.

 bloko.gr