Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νέα μέτωπα ανοίγει η τρόικα

Νέα μέτωπα ανοίγει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Εκτός από το ζήτημα των πλειστηριασμών, η τρόικα εκτιμά ότι η  «τρύπα» που προκύπτει από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων είναι κατά πολύ  μεγαλύτερη  των 250 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η ελληνική πλευρά. Έπειτα και από αυτές τις εξελίξεις ο  υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετέβει το βράδυ
της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νέες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν  καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τουλάχιστον έως και την Πέμπτη ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού.
Νέες ζητήματα εγείρει η τρόικα με ενιαίο φόρο ακινήτων και περικοπή ΠΔΕ
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ.
Όπως μάλιστα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξε "φασούλι" από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε».
Ενώ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».
Συμφωνία σε όλα έως τις 9 Σεπτεμβρίου
Η ελληνική πλευρά προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό  σε 1,3 δισ. ευρώ., και στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα  είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.
«Πάμε για συμφωνία σε όλα έως την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Στο υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα, έγιναν δύο συναντήσεις και τέθηκαν ζητήματα εφ΄ όλης της ύλης . Στελέχη του υπουργείο δήλωναν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επισκέφτηκε η τρόικα, και σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου έθεσε ζήτημα  ενδεχόμενου ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών μας στο θέμα των πλειστηριασμών.
Όσον αφορά στη δημοσιονομικό κενό για το 2014, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι το κύριο βάρος για την κάλυψη του κενού αυτού θα το σηκώσει το υπουργείο Εργασίας.
Έπειτα και από την πρωινή συνάντηση με την τρόικα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».
Παγώνουν οι εισφορές ΦΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστροφές ΦΠΑ, κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεις για όσους έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία παγώνουν.
 Αυτή είναι η συμφωνία που φέρεται να κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700, που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να εισπράξουν εάν δεν έχουν τακτοποιήσει προηγουμένως τις οφειλές τους.
Το μέτρο τέθηκε υπόψη της τρόικας κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, η οποία διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών, και όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ έγινα κατ' αρχήν δεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη Βουλή εντός της εβδομάδας
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μέτρο θα θεσμοθετηθεί με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700, που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις, καθώς μόνο στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) οι οφειλέτες υπερβαίνουν τις 200.000 και οι οφειλές τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να εισπράξει ακόμη 200 εκατομμύρια ευρώ, από τους οφειλέτες του ΙΚΑ για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάμεσα στις εισφορές που καταβάλλουν και στο περιεχόμενο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν.
Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την αύξηση των 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κατά τη συνάντηση στο  υπουργείο Οικονομικών όπου παρόντες ήταν ο υπουργός  Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Επιμένει η τρόικα στο ζήτημα των πλειστηριασμών
Ακολούθησε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με ζήτημα αιχμής το θέμα των πλειστηριασμών και την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιανουαρίου, αν και η τρόικα επιμένει για το αντίθετο.
Η ελληνική πλευρά επισήμανει στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.
Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.
Πηγή: ΑΜΠΕ