Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η Τρόικα απορρίπτει το σχέδιο Βρούτση και ζητάει «μαχαίρι» έως και 3% στις συντάξεις για το 2014

Εκ νέου περικοπές στις συντάξεις απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν πείθονται για την αποδοτικότητα του σχεδίου Βρούτση για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Επενδυτής» υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εργασίας και της Τρόικα με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ να πιέζουν για νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις.Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ και
ζητούν νέα μέτρα κοντά στα 1,2 δισ. εκτιμώντας ότι τα μέτρα του μίνι ασφαλιστικού δεν μπορούν να επιφέρουν έσοδα παραπάνω από 250 – 300 εκατομμύρια ευρώ.
Από το υπουργείο Εργασίας κοστολογούν το σχέδιο νόμο στα 500 εκατομμύρια ευρώ με τους εκπροσώπους των δανειστών να ρίχνουν την «απόδοση» στα 250 εκατ., ενώ εγείρουν και άλλες ενστάσεις για το χρόνο απόδοσης των μέτρων εκτιμώντας ότι επιδιώκεται η εφαρμογή χρονοβόρων διαδικασιών με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανύπαρκτο μηχανισμό.
Ενα ακόμη μεγάλο αγκάθι είναι το γεγονός πως η ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Τρόικα, ενώ εκκρεμεί και η μείωση των εισφορών κατά 10 μονάδες μέσα στο 2014 στα πρώην ευγενή ταμεία.
Εκτιμάται ότι η μείωση των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων κατά 2% με 3% είναι αναπόφευκτη και αδιαπραγμάτευτη.


Πηγή: Η Τρόικα απορρίπτει το σχέδιο Βρούτση και ζητάει «μαχαίρι» έως και 3% στις συντάξεις για το 2014 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/129798#ixzz2kAIohcTD