Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Συνεχίζεται το... κρυφτούλι με την Τρόικα

Περιορίζονται οι πιθανότητες να επιστρέψουν οι επικεφαλής της Τρόικα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ούτε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, παρά το ότι έγινε σε υψηλό επίπεδο. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνομιλία με τον Ολι Ρεν, τον Πολ Τόμσεν και την Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπήρχε ένταση μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Πολ Τόμσεν.
Η ουσία είναι ότι όσο δεν υπάρχουν σημάδια σύγκλισης, οι εκπρόσωποι των δανειστών διαμηνύουν- όπως ανέφερε χθες το iefimerida- ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν στην Αθήνα για εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις. Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει, ειδικά όσον αφορά στα θέματα που δεν περιλαμβάνονται στη δημοσιονομική ατζέντα ήτοι στο θέμα των πλειστηριασμών, των αμυντικών βιομηχανιών και των ομαδικών απολύσεων, καθώς η θέση της κυβέρνησης παραμένει... έτη φωτός μακριά από αυτά που ζητάνε οι δανειστές. Ακόμα και στη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό «κενό», η συζήτηση γίνεται κυρίως για τεχνικά θέματα, δηλαδή για τη κοστολόγηση μέτρων που ήδη έχει προτείνει η Αθήνα, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να παραμένει το σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων.
Πηγές από το στρατόπεδο της Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή, ωστόσο δεν το αποδίδουν στην επίτευξη συμφωνίας αλλά στο ότι απλώς δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους το τελικό σχέδιο, προκειμένου να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν! Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι συνεχίζεται η νομοτεχνική επεξεργασία των διατάξεων του νέου Φόρου, ωστόσο πίσω από αυτή τη διατύπωση κρύβεται η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να πείσει την Τρόικα ότι η εισπραξιμότητα του Φόρου θα παραμείνει στα επίπεδα του 82%, παρά τις αλλαγές που έγιναν στη δομή των κλιμάκων και στη πρόβλεψη συμπληρωματικού φόρου που θα επιβαρύνει «διπλά» τα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Από την Τρόικα επιμένουν, ωστόσο, ότι από τη πρώτη ενημέρωση που έχουν, η «τρύπα»- πέρα από 200 εκατ. ευρώ που καλύφθηκαν ήδη με περικοπές στο ΠΔΕ- μπορεί να φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ.


Πηγή: Συνεχίζεται το... κρυφτούλι με την Τρόικα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/132773#ixzz2m6xmHREM