Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

«Κρυφτούλι» της Τρόικα με το υπουργείο Οικονομικών και γκρίνια για το Δημόσιο

Κλειστά επιμένει να κρατάει τα χαρτιά της η Τρόικα, καθώς αν πιστέψει κανείς την εικόνα που δίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα το «κενό» του 2014, ζητώντας συνεχώς περισσότερα στοιχεία και περισσότερες διευκρινίσεις επί των όσων τους παρουσιάζει η ελληνική πλευρά. Αυτή η στάση ενισχύει, δε, την άποψη στην ελληνική κυβέρνηση ότι η Τρόικα παίζει καθυστερήσεις, ειδικά από τη στιγμή που αποφεύγει ακόμα και να ξεκαθαρίσει το εάν και πότε θα επιστρέψει μετά από τη διακοπή για το EUROGROUP της Πέμπτης. Κοινοτικοί κύκλοι επιχειρώντας να διασκεδάσουν αυτές τις εντυπώσεις, σημειώνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα, ωστόσο είναι προφανές ότι διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει απόντων των επικεφαλής.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι οι αλλεπάλληλες συσκέψεις που θα γίνουν το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης, θα είναι μαραθώνιες και κρίσιμες, καθώς η Τρόικα θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά της για τον Προϋπολογισμό του 2014, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Με φόντο τη συνταγματική υποχρέωση κατάθεσης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού έως τις 21 του μήνα, η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για τα δημοσιονομικά αναπτύσσεται σε δύο άξονες: από τη μια το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να εγγράψει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 στο ύψος του 1 δισ ευρώ και πλέον, καθώς τα στοιχεία των εσόδων είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, από την άλλη επιμένει ότι η ριζική αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του ΑΕΠ, διασφαλίζουν καλλίτερη δυναμική στα φορολογικά έσοδα του 2014.
Όσον αφορά, πάντως, στα διαρθρωτικά- που έχουν και δημοσιονομικό αποτέλεσμα- η Τρόικα δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις καθυστερήσεις. Πέρα από τη διάσταση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση για τις αμυντικές βιομηχανίες- κάποιοι λένε ότι είναι το πρώτο στοίχημα της Αθήνας στη μακρά πολιτική διαπραγμάτευση που μόλις ξεκίνησε- πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα "γκρινιάζει" για τις παλινωδίες κατά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. "Είναι παλαιό μέτρο και εάν εφαρμοστεί πλήρως, αποφεύγονται νέα μέτρα" τονίζει αξιωματούχος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας τη δυσφορία της Τρόικας για το ότι σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα η εφαρμογή του Μισθολογίου είναι τουλάχιστον ελλιπής.


Πηγή: «Κρυφτούλι» της Τρόικα με το υπουργείο Οικονομικών και γκρίνια για το Δημόσιο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/130083#ixzz2kPZjTh4v