Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Παραμονή ποινικών κρατουμένων στα κρατητήρια



Κύριε Υπουργέ,      

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε καθώς εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ΄΄Εθνικό΄΄ εντούτοις παρατηρούμε πως σε μείζονα θέματα τα οποία έχουν ξανατεθεί όχι μόνο από τη μεριά των συνδικαλιστών αλλά και της διοίκησης δυστυχώς έως τώρα τα αποτελέσματα είναι ίδια.

Τα προβλήματα στα οποία αναφερόμαστε είναι η μακρά κράτηση ποινικών κρατουμένων στα
κρατητήρια καθώς και η φύλαξη και διαχείριση των λαθρομεταναστών στα δυο κέντρα (ΕΧΠΑ & ΚΕΠΥ Φυλακίου) που λειτουργούν στην Α/Δ Ορεστιάδας.

Στο μεν πρώτο ζητάμε τη πλήρη εφαρμογή του άρθρου 66 παρ. 6 του Π.Δ. 141/1991  το οποίο αναφέρει ρητά  πως « Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν  επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απ' ευθείας μεταγωγή και παράδοση σ' αυτό».

Θεωρούμε πως σε μια γιγαντιαία επιχείρηση ΄΄ΑΣΠΙΔΑ΄΄ που καλώς ξεκινήσατε με σκοπό την πλήρη ΄΄σφράγιση΄΄ των συνόρων και τη πάταξη της λαθρομετανάστευσης μετακινώντας μεγάλο αριθμό συναδέλφων  στον Έβρο τους τελευταίους 15 μήνες  να σπαταλάτε μεγάλη αστυνομική δύναμη στην φύλαξη ποινικών κρατουμένων κάνοντας μας ουσιαστικά  σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα αυτοί τη στιγμή στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας υπάρχουν 4 χώροι (κρατητήρια) όπου φυλάσσονται περισσότεροι από 40 ποινικοί κρατούμενοι για διάστημα που ξεπερνά τους δέκα μήνες ανά κρατούμενο, συνεχόμενα  τα τελευταία 2 χρόνια.

Κύριε υπουργέ,

Γνωρίζουμε πως η μακρά παραμονή στα αστυνομικά κρατητήρια αποδίδεται στην άρνηση παραλαβής τους από τις φυλακές λόγω πληρότητας, αυτό όμως  δεν αναιρεί  την υποχρέωση παραλαβής τους.

Πέρα της ξεκάθαρης μη εφαρμογής του νόμου, ο αριθμός   των συναδέλφων που απασχολείται  στη φύλαξη των ποινικών  κρατουμένων είναι πολύ μεγάλος για να απουσιάζει από τη γενική αστυνόμευση της Α/Δ Ορεστιάδας  (φύλαξη ποτάμιων και χερσαίων συνόρων, τρείς (03) νόμιμες πύλες εισόδου, θέματα τάξης- ασφάλειας- τροχαίας κα).

Συγκεκριμένα ο αριθμός που διατίθεται για τη φύλαξη των ποινικών κρατουμένων ανέρχεται σε σχεδόν 18 άτομα ανά βάρδια δηλ. 5 βάρδιες από 18 άτομα ίσον 90 ( σε τέσσερεις  διαφορετικούς χώρους).

 Σημειώνεται επίσης ότι τα αστυνομικά κρατητήρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές για μακροχρόνια κράτηση για τους παρακάτω λόγους:

       λόγω τις ιδιαιτερότητας των ποινικών κρατουμένων (διάφορες εθνικότητες)

       της ασφάλειας των κρατητηρίων που έχουν σχεδιαστεί για κρατουμένους βραχείας κράτησης

       εξαιτίας της μεγάλης έντασης που επικρατεί στα κρατητήρια λόγου του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παραμένουν οι κρατούμενοι στα κρατητήρια στερούμενοι των δικαιωμάτων τους.

       τα κρατητήρια αυτά διαθέτουν περιορισμένη επιφάνεια (κατ’ άτομο), ανύπαρκτο αύλειο χώρο καθώς και ανεπαρκείς χώρους υγιεινής.

       το επίπεδο καθαριότητας εξάλλου (του χώρου, των κλινοστρωμνών) και η επίπλωση δεν είναι σε γενικά ανεκτό επίπεδο.

       εντοπίζονται εξάλλου σοβαρά προβλήματα υγιεινής (κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών νόσων), ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ιδίως σε πρόσωπα με ψυχικές διαταραχές ή τοξικοεξάρτηση), εν γένει διαβίωσης, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και ζητήματα ασφάλειας (πιθανή ομαδική αντίδραση-εξέγερση) ενώ είναι συχνές οι διαμαρτυρίες κρατουμένων.

       επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν μαγειρεία ούτε δίδεται στους κρατουμένους συσσίτιο, αλλά αντ’ αυτού για τη διατροφή τους λαμβάνουν έκαστος το ποσό των 5,87 € ημερησίως. Η επάρκεια ωστόσο αυτού το ποσού ποικίλει ανά περίπτωση, αφού εξαρτάται από την τιμολόγηση των γευμάτων εκ μέρους του κέτερινγκ  που έχει κατ’ αποκλειστικότητα  αναλάβει τη προσφορά στο συγκεκριμένο χώρο κράτησης.

Επίσης στη Διεύθυνση μας λειτουργούν δυο χώροι κράτησης λαθρομεταναστών το ΕΧΠΑ Φυλακίου καθώς και το νεοσύστατο  κέντρο πρώτης υποδοχής  ΚΕΠΥ με αποτέλεσμα για τη φύλαξη και τη διαχείριση του πρώτου να έχει καταργηθεί εντελώς το Τ.Σ.Φ Κυπρίνου, ενώ αποστέλλονται σε καθημερινή βάση από άλλες υπηρεσίες  7 άτομα ανά βάρδια,  επί 5 βάρδιες ίσον 35 αστυνομικοί, ενώ για το δεύτερο ανά βάρδια 6 αστυνομικοί επί 5 βάρδιες ίσον 30 αστυνομικοί σε ημερήσια βάση απασχολούνται δηλαδή  περισσότερη από 65 μετακινούμενοι αστυνομικοί συν ολόκληρο το Τμήμα Συνοριακής φύλαξης Κυπρίνου.

 Συνολικά μόνο για τη  φύλαξη και διαχείριση των κρατουμένων διατίθενται περίπου 200 αστυνομικοί (150 από την ΄΄ΑΣΠΙΔΑ΄΄ και οι υπόλοιποι  από το μόνιμο προσωπικό)

κ.Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψη πως στη γείτονα χώρα (Βουλγαρία)έχει τεθεί σε ισχύ ανάλογο πρόγραμμα με το ΄΄ΑΣΠΙΔΑ΄΄ για τη φύλαξη των συνόρων τους, την αύξηση των λαθρομεταναστών που αναμένουν στην Τουρκία για να εισέρθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, εκτιμούμε  ότι θα υπάρξει τους επόμενους μήνες διόγκωση του προβλήματος  και μεγαλύτερη πίεση εισροής λαθρομεταναστών στην περιοχή ευθύνης της Α/Δ Ορεστιάδας.

Ζητάμε άμεσα :

·       την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων από τους ποινικούς κρατουμένους το συντομότερο δυνατό

       την  ανάθεση της διαχείρισης του ΕΧΠΑ και του ΚΕΠΥ σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ασφάλειας

       τη μη μεταγωγή μεταναστών από την ενδοχώρα στα δυο κέντρα κράτησης ΕΧΠΑ&ΚΕΠΥ

       τη μη συμμετοχή των συναδέλφων σε μεταγωγές κρατουμένων στην ενδοχώρα, καθώς  αρμόδια υπηρεσία είναι η υπηρεσία μεταγωγών

Όλα  αυτά θα απεγκλωβίσουν το μεγάλο αριθμό των συναδέλφων που απασχολούνται στην φύλαξη και διαχείριση των κρατουμένων , με αποτέλεσμα να διατεθούν στη φύλαξη των συνόρων και τη γενική αστυνόμευση της περιοχής ευθύνης της Α/Δ Ορεστιάδας.



                        Ο                                 Για  το  Δ.Σ.                                 O       

                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                       

                   ΑΚΙΔΗΣ Ηλίας                                                    ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ  Βασίλειος

  

 Πίνακας Αποδεκτών:

                    ΠΡΟΣ:                                                                                                                             1.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη                                                                                                                     κ. Νικόλαο  Δένδια  ( μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ )

                   ΚΟΙΝ:

1.Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων                                                                                                                    κ. Χαράλαμπο Αθανασίου                                                                                                             2.Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας                                                                                        Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο                                                                        3.Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης                                                    Υποστράτηγο  κ. Γεώργιο Σαλαμάγκα                                                                                                                     4.Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας                                                                                          Υποδιευθυντή κ. Πασχάλη Συριτούδη                                                                                                                        5.Βουλευτές νομού Έβρου                                                                                                             6.Π.Ο.ΑΣ.Υ                                                                                                                                     7.Μ.Μ.Ε                                                                                                                                          8.Μέλη μας