Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Διαμαρτυρία στρατιωτικών για τις περικοπές σε στάση προσοχής μπροστά στη σημαία

Μια μορφή διαμαρτυρίας που θα συζητηθεί επιλέγουν στρατιωτικοί της Πορτογαλίας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις περικοπές που έχουν υποστεί και σ΄ αυτές που έρχονται. Τι αποφάσισαν οι Ενώσεις Στρατιωτικών:
“Την 25η Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την έγκριση του σχεδίου νόμου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014 (OE/2014), όλοι οι στρατιωτικοί να παραμείνουν στις Μονάδες τους
και να παρακολουθήσουν την υποστολή της σημαίας, ως διαμαρτυρία εναντίον όλων των ειδών των περικοπών που περιέχονται στον προϋπολογισμό. Σε Μονάδες ή σε άλλους χώρους όπου δεν θα υπάρχει υποστολή της σημαίας , όλοι οι στρατιωτικοί θα σηκωθούν κατά την ίδια στιγμή σε στάση προσοχής, για να εκφράσουν έτσι τη διαμαρτυρία τους. Το μεγαλύτερο σύμβολο ενός Έθνους, η Σημαία, χρησιμοποιείται έτσι ευρηματικά από τους στρατιωτικούς στον αγώνα τους για τη διάσωση της εθνικής υπερηφάνειας, της επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας και της οικονομικής εξαθλίωσης της δικής τους αλλά και των οικογενειών τους”.  

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι ανάλογο.


Σε Μονάδες ή σε άλλους χώρους όπου δεν θα υπάρχει υποστολή της σημαίας , όλοι οι στρατιωτικοί θα σηκωθούν κατά την ίδια στιγμή σε στάση προσοχής, για να εκφράσουν έτσι τη διαμαρτυρία τους


Στην Πορτογαλία πάντως οι στρατιωτικοί αντιδρούν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στρατιωτικών πραγματοποιήθηκε τη 12/11/2013 στον κήπο του Αγίου Βενέδικτου, κοντά στο κοινοβούλιο της Λισαβόνας. Η συγκέντρωση έγινε για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στην υποβάθμιση της επαγγελματικής τους εξέλιξης, την υγεία και την περίθαλψη. Αυτές οι περικοπές προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό της Πορτογαλίας για το έτος 2014 και ο οποίος είναι υπό συζήτηση στην Εθνική Συνέλευση.
Παρούσες ήταν αντιπροσωπείες από τις πορτογαλικές Στρατιωτικές Ενώσεις, AP, Aofa, GNR και την Ακτοφυλακή. Ήταν επίσης παρούσα και αλληλέγγυα αντιπροσωπεία από το AUME (Ισπανία), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Jorge Bravo.

«Πιστεύουμε ότι, αν υπάρχει σοβαρότητα, είναι δυνατό να ανακληθούν τα μέτρα κατά του προσωπικού των ε.δ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό» δήλωσε ο António Lima Coelho. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης των Υπαξιωματικών (ANS) είπε ακόμα ότι "ο πορτογαλικός λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την ανάγκη για αλλαγή στη χώρα", πρόβαλε ακόμα την ελπίδα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) θα ανατρέψει ορισμένα από τα αντισυνταγματικά μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας που διαβάστηκε και εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης κυρία Dra. Assunção Esteves.

Στο ψήφισμα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, «η συγκέντρωση που οργάνωσε η ANS στις 12 Νοεμβρίου του 2013 γίνεται, γιατί τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του στρατιωτικού προσωπικού και στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των οικογενειών μας.

Δηλώνουμε μετωπικά αντίθετοι προς τις περικοπές που ανακοινώθηκαν με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, τα οποία αν εγκριθούν, θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τους στρατιωτικούς.

Δηλώνουμε μετωπικά αντίθετοι με τις περικοπές σε μισθούς, σε επιδόματα κινδύνου, σε όλα τα είδη των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις μειώσεις των Εκτός Έδρας, στη μείωση του στεγαστικού επιδόματος και σε άλλες περικοπές που υποβαθμίζουν την κοινωνική θέση του στρατιωτικού.

Δηλώνουμε αντίθετοι στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης των στρατιωτικών και στην υποβάθμιση και καταστροφή των κοινωνικών λειτουργιών του κράτους, όπως αυτά ορίζονται στο Σύνταγμα της πορτογαλικής Δημοκρατίας".

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ο Πρόεδρος της Aofa (Αεροπορία) Manuel Martins Pereira Cracel, εκπροσωπώντας και τους άλλους τρείς Προέδρους των Στρατιωτικών Ενώσεων διάβασε μια κοινά συμφωνημένη προκήρυξη, η οποία κατέληξε στην πρόταση για τη μορφή διαμρτυρίας που προαναφέραμε.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ONALERT