Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς: Στόχος να φύγει η Τρόικα και το Μνημόνιο εντός του 2014


Σαμαράς: Στόχος να φύγει η Τρόικα και το Μνημόνιο εντός του 2014Να αναλάβει τις ευθύνες του και να διαψεύσει όσους λένε ότι αποτελεί άκρο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Μega. Δεν υπάρχει ούτε καλή βία, ούτε δικαιολογημένη βία, μία είναι η βία και πρέπει αυτή να καταδικάζεται, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός και ευχήθηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει από δω και στο εξής και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά, γιατί όπως είπε, το «ναι μεν αλλά» είναι που κάνει πολλούς να λένε ότι αυτό είναι άκρο.


Δεν μπορεί στη Θεσσαλονίκη, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να υπάρχουν δηλώσεις ότι κατεβείτε στα πεζοδρόμια, να ανατραπεί η κυβέρνηση, ούτε μπορεί να λένε στους φοιτητές την ώρα του αγιασμού, στους μαθητές, επειδή δεν άκουσαν οι δάσκαλοι και δεν πήγανε στην απεργία, ανατρέψτε εσείς την κυβέρνηση. Το να ανέχεσαι ή το να δικαιολογείς πράξεις, συμπεριφορές ακραίες, είναι κάτι το οποίο, οδηγεί κατευθείαν στην έννοια βία, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. Δεν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, να μην καταγγέλλεις γεγονότα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο εμπρησμός της MARFIN, ή οι Σκουριές με τον τρόπο που περιμένει ο κόσμος να το καταγγείλεις, όπως το κατήγγειλαν όλοι οι άλλοι.
Δεν θέλω να φτάσω σε άκρα, ούτε θέλω ως Πρωθυπουργός να κάνω τώρα συζήτηση η οποία φτάνει στα άκρα, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, αλλά αυτό το «ναι μεν καταδικάζω, αλλά ...», είναι που δίνει το δικαίωμα σε πολλούς να λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι « δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση», αρνούμενος το πρωτογενές πλεόνασμα και απειλώντας τους επενδυτές.
Ποτέ κανείς δεν βγήκε πρωθυπουργός ευχόμενος την αποτυχία της χώρας, συνέχισε στο ίδιο επιθετικό ύφος και κάνοντας αναφορά στη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποστηρίζει την «Ελλάδα για τους Έλληνες», αλλά μια Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες, χωρίς εξωτερική πολιτική, μία Ελλάδαα των επαγγελματιών του κρατικού συνδικαλισμού, των καθημερινών κινητοποιήσεων και καταλήψεων, όπου οι λέξεις έθνος και πατρίδα είναι απαγορευμένες.
Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι να γίνει κυβέρνηση αλλά να γίνει αντιπολίτευση, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς , για να σημειώσει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημιουργός και ταυτόχρονα θύμα των «κακόφωνων συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνέντευξη - μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου
Απαντώντας στον Πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη συνέντευξή του στο Mega «μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου» που εντάσσεται στο πλαίσιο της «ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ακόμα και μετά τις πρόσφατες δολοφονίες ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε να πείσει πως δεν είναι ένας «ακροδεξιός πολιτικός παλαιάς κοπής», ενώ τον κατηγορεί ότι με ψεύδη και ανυπόστατες κατηγορίες υιοθετεί μια «επικίνδυνη λογική» που «υπονομεύει τη δημοκρατική αντιπαράθεση και παραπέμπει σε άλλες εποχές».
Δεν έχουν συμφωνηθεί άλλα οριζόντια μέτρα
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τρόικα είπε ότι από πέρυσι γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση». Εξήγησε ότι «διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια. Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί από το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε.
» Διαπραγμάτευση ήταν ότι ενώ επρόκειτο να βάλουμε μια επιβολή φόρου και είχε ανακοινωθεί αυτό, σε όλες τις επιχειρήσεις 0,2%, δηλαδή 2‰ στον κύκλο εργασίας και από αυτό θα κερδίζαμε κάπου 600 εκατομμύρια και 250 εκατομμύρια από νέο χαράτσι, να το πω έτσι, στους ενστόλους, αυτά αποσοβήθηκαν».
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία». Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.
Απευθυνόμενος προς την Τρόικα είπε: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη.
» Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%. Επομένως η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει».

Το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στους περισσότερο αδικημένους
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας:
«Ξέρετε που προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες.
» Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ' αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Οχι σε νέο μνημόνιο - Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό
«Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ».
Ωστόσο «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές».
Σημείωσε πάντως ότι η ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται.
Φορολόγηση: «Το 2013 θα είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά»
Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας.
» Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ. Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».
Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του είπε ότι «υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».


Πηγή: Σαμαράς: Στόχος να φύγει η Τρόικα και το Μνημόνιο εντός του 2014 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/129080#ixzz2jkhwrVcH