Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τις Ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων:

 Ευ. Βενιζέλος: Η σημερινή συνάντησή μου με τις ομοσπονδίες των αστυνομικών ήταν μια ευκαιρία προκειμένου να τονίσω εκ μέρους και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπό την ιδιότητά μου της Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, πόσο σεβόμαστε και πόσο πιστεύουμε στον ρόλο της Αστυνομίας. Μιας Αστυνομίας που λειτουργεί ως θεσμικός μηχανισμός προστασίας της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.
Η Αστυνομία είναι ένα όργανο στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας, του ίδιου του ελληνικού λαού, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών καταδικάζει με αποτροπιασμό την τρομοκρατία, τη βία, το οργανωμένο έγκλημα, τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, το ναζισμό, τον φασισμό.
Η Αστυνομία δίνει τη μάχη στον δρόμο καθημερινά. Οι αστυνομικοί με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να κρατήσουν την κοινωνία αυτή ενωμένη και ειρηνική, στο όνομα πάντα της Δημοκρατίας και της νομιμότητας. Και ιδίως την περίοδο αυτή της κρίσης και της έντασης έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αναγνωρίζουμε και να τιμάμε τον ρόλο αυτό.
Υπάρχουν, βεβαίως, και κάποια μεμονωμένα περιστατικά μη νόμιμης και δημοκρατικής συμπεριφοράς, αλλά οι ίδιες οι ομοσπονδίες, ο υγιής αστυνομικός συνδικαλισμός και οι εσωτερικές διαδικασίες ελέγχουν που υπάρχουν και λειτουργούν στην Αστυνομία σε πολλαπλά επίπεδα έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν και να απομονώσουν αυτές τις περιπτώσεις.
Η συντριπτική πλειονότητα του αστυνομικού προσωπικού περιμένει από την Πολιτεία -και η Πολιτεία θα ανταποκριθεί- να τους δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας. Δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξουν εισοδηματικές περικοπές. Αντιθέτως, στόχος, επιδίωξη και υποχρέωσή μας είναι με την πρώτη ευκαιρία, στην πορεία εξόδου από την κρίση, να αποκαταστήσουμε αδικίες και περικοπές που έχουν γίνει, να αναγνωρίσουμε την προσφορά του αστυνομικού προσωπικού και να δώσουμε έμφαση στη θεσμική αναδιοργάνωση, την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την εσωτερική οργάνωση της αστυνομικής υπηρεσίας με ορθολογικό και διαφανή τρόπο.
Είμαι και θα είμαι σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θα συζητήσω και με τον Πρωθυπουργό άμεσα μέτρα που πρέπει να πάρουμε στον τομέα αυτό.
Δημοσιογράφος: Έχει επιφορτιστεί η Αστυνομία και με τον πολύ δύσκολο και σημαντικό ρόλο, όπως είπατε, της διαλεύκανσης της πρόσφατης δολοφονίας που έγινε στο Νέο Ηράκλειο και όλοι περιμένουν να έχουμε αποτελέσματα σύντομα.
Ευ. Βενιζέλος: Από την δικαστική εξουσία και την Αστυνομία που λειτουργεί ως μοχλός της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου περιμένουμε αποτελέσματα. Και πρέπει να θυμηθούμε ότι η Αστυνομία έως τώρα, ιστορικά, μας έχει φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Και τώρα πάλι, μέσα από τους υφιστάμενους θεσμικούς μηχανισμούς, θα προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα. Αρκεί να κρατάμε την ψυχραιμία μας, να πιστεύουμε στις μεγάλες δημοκρατικές αξίες και βεβαίως να αφήνουμε τους ειδικούς, τους επαγγελματίες, να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους.