Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Δυσαναλογία των μέτρων τάξης για μία ομάδα ακτιβιστών στον φράχτη της Ορεστιάδας

 Κύριε Υπουργέ,

   Για άλλη μία φορά, γίναμε θεατές σε ένα επεισόδιο τεράστιας κατασπατάλησης αστυνομικών δυνάμεων και άσκοπης μετακίνησης διμοιριών σε όμορους Νομούς. Την Παρασκευή 7-11-2014 και ώρα 23.30΄, ξαφνικά ειδοποιήθηκαν οι συνάδελφοι δυο (2) διμοιριών της Υ.Α.Τ. και μιας (1) διμοιρίας της Υ.ΜΕ.Τ. ότι τροποποιείται το πρόγραμμα υπηρεσίας και την 05.30΄ της επομένης πρέπει να βρίσκονται στην έδρα της Υπηρεσίας για να ταξιδέψουν (άγνωστο για πόσες μέρες) στην Ορεστιάδα. Όλα αυτά, επειδή μία ομάδα ακτιβιστών από την Γερμανία, η οποία βρισκόταν σε ένα χωριό της Βουλγαρίας, είχε σκοπό να μεταβεί στον φράχτη της Ορεστιάδας και να διαμαρτυρηθεί για την τοποθέτηση αυτού.

   Όπως διατάχθηκαν, οι συνάδελφοι αναχώρησαν την 05.30΄ της 8-11-2014 για την Ορεστιάδα, χωρίς να τους καταβληθεί η προβλεπόμενη προκαταβολή.
   Κατά την άφιξή τους στην έδρα της Ορεστιάδας ξεκίνησε το θέατρο του παραλόγου. Από την μία οι προϊστάμενοί τους ενημέρωναν ότι θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη επειδή εν τέλει δεν υπήρχαν εντάσεις, και από την άλλη ότι θα διαμείνουν στην Ορεστιάδα. Τελικά, όλες οι διμοιρίες περιορίστηκαν στον χώρο των ξενοδοχείων όπου και διανυκτέρευσαν. Ωστόσο, στα ξενοδοχεία που διέμεναν οι συνάδελφοι δεν είχε προβλεφθεί η παροχή σίτισης του προσωπικού, τόσο κατά της μεσημβρινές ώρες όσο και κατά τις νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μετά από το πολύωρο ταξίδι και την ταλαιπωρία που υπέστησαν να μπαίνουν στην διαδικασία ανεύρεσης φαγητού, λόγω της αδιαφορίας των καθ' ύλην αρμοδίων να τους προσφέρουν τα γεύματα που δικαιούνται.
   Ξεπερνώντας και αυτό τον σκόπελο, την επομένη οι συνάδελφοι περί την 08.00΄ επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία τους μαζί με τις αποσκευές τους, διότι τους ενημέρωσαν ότι θα λάμβαναν μέτρα, και στην συνέχεια θα αποχωρούσαν για την έδρα τους, και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία όπου είχαν διαταχθεί. Εκεί ανέμεναν την εμφάνιση των υποτιθέμενων διαδηλωτών. Κι ενώ οι ώρες περνούσαν, ενημερώθηκαν ότι θα έρθουν την επομένη και ότι θα έπρεπε να διαμείνουν για ακόμη μία μέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Να υπογραμμίσουμε ότι η διμοιρία της Υ.ΜΕ.Τ. την ίδια μέρα που ταξίδεψε στην Ορεστιάδα, εργάστηκε παρανόμως σε νυχτερινή βάρδια και την ημέρα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε αδιάθετο αλλαγής, διατάχθηκε εκ νέου να εκτελέσει υπηρεσία περί την 12.30΄. Βεβαίως, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος την καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι την Κυριακή όλες οι διμοιρίες εργάστηκαν από ώρα 12.30΄ έως 03.00΄. Δηλαδή σχεδόν 15 συνεχείς ώρες ή διαφορετικά δυο συνεχή οκτάωρα εργασίας! Άραγε δεν καταλαβαίνει κανείς ότι οι Αστυνομικοί είναι άνθρωποι και οι σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις εξαντλούνται;
   Την Δευτέρα, και αφού οι διαδηλωτές αφίχθησαν την Κυριακή τα μεσάνυχτα, επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία με τις διμοιρίες να μεταβαίνουν στα σημεία τα οποία διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία. Μετά από ώρες παράστασης των συναδέλφων στα σημεία χωρίς λόγο και αντικείμενο, δόθηκε η εντολή να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στην έδρα της Υπηρεσίας τους.
   Όλη αυτή η κινητοποίηση πολυάριθμων διμοιριών από την Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, για την καταστολή των επεισοδίων που θα προκαλούσε ένα(!) λεωφορείο ακτιβιστών, αποδεικνύει περίτρανα την δυσαναλογία των μέτρων τάξης σε σχέση με τον απειλούμενο κίνδυνο, που οδηγεί στην κατασπατάληση οικονομικών πόρων του Δημοσίου και άσκοπη ταλαιπωρία των εργαζομένων.

   Τα ερωτήματα που τίθενται είναι δεκάδες για ακόμη μία φορά και δυστυχώς μένουν αναπάντητα.
   Αλήθεια θα λογοδοτήσει κανένας για αυτή την άσκοπη μετακίνηση τόσων δυνάμεων που επιβάρυναν τον οικονομικό προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος είναι τόσο σφιχτός που δεν μπορεί να μας επιστρέψει ούτε καν τα αναδρομικά της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ;

   Θα λογοδοτήσει κανένας για την σωρεία παραβάσεων Π.Δ. που υπέπεσαν οι αρμόδιοι;

   Πότε επιτέλους θα μπει ένα τέλος σε αυτήν την ακατάπαυστη και άσκοπη μετακίνηση δυνάμεων;

   Πότε επιτέλους θα σταματήσουν οι συνάδελφοι να θεωρούνται αναλώσιμοι;

   Πότε επιτέλους θα σταματήσουν οι συνάδελφοι να πληρώνουν την ευθυνοφοβία άλλων;

   Καλούμε τον ίδιο τον Υπουργό μας ο οποίος έχει δείξει διάθεση επίλυσης τέτοιων σοβαρών ζητημάτων, να πάρει θέση και να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι συνεχόμενες και άνευ ουσίας μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων που επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο Πολίτη και εξαντλούν την υπομονή και τις αντοχές του αστυνομικού προσωπικού.         

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                        ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                                               6979972444