Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

«Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους ως το τέλος του χρόνου -Φόροι 3,3 δισ. ευρώ c

Ίλιγγο προκαλούν οι φορολογικές υποχρεώσεις του τελευταίου διμήνου του έτους, αφού αν αθροίσει κανείς τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και των Τελών κυκλοφορίας, αυτά που πρέπει να βγουν από τις τσέπες των πολιτών για να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία, αγγίζουν τα 3,3 δισ. ευρώ!


Κατ΄ αρχήν, για τα Τέλη κυκλοφορίας, που πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου και αναλογούν σε 6,3 εκατομμύρια οχήματα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 1 δισ ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κρατήσει την... ανάσα τους ελπίζοντας ότι θα υπάρξει νέο κύμα παράδοσης πινακίδων. Βαρύ είναι το φορτίο και των δόσεων για το φόρο εισοδήματος, που πρέπει να καταβληθούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους, καθώς ξεπερνάνε το 1 δισ ευρώ (1,024 δισ ευρώ). Άλλα περίπου 820 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, για τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς βέβαια να τελειώνουν, αφού περιμένουν οι δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πώς και πότε θα λάβουν τις προβλεπόμενες εκπτώσεις και απαλλαγές χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν εντοπίστηκαν από το σύστημα. Σε όλα αυτά, προστίθενται άλλα 430 εκατ. ευρώ, από φόρους και πρόστιμα προηγούμενων ετών, που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Με βάση τα νεώτερα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, οι φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν αυτό το φορτίο έχοντας χάσει μέσα σε μια μόλις χρονιά 14 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των αποδοχών τους κατά 10,7% και του "ψαλιδίσματος" των κοινωνικών παροχών κατά 12,3%. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στην αρχή της κρίσης, διαπιστώνει ότι το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 48,5 δισ ευρώ!

Το... "παράθυρο", που ανοίγει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, είναι η δυνατότητα υπαγωγής όλων αυτών των οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, που φτάνει ως τις 24 για έκτακτους φόρους. Σημειώνεται, δε, ότι για να ρυθμίσει κανείς τις οφειλές που έχουν συσσωρευθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει ή να καταβάλει ή να ρυθμίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ακόμα ληξιπρόθεσμες.

Πηγή: «Γολγοθάς» για τους φορολογούμενους ως το τέλος του χρόνου -Φόροι 3,3 δισ. ευρώ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/176481#ixzz3Htah7DL2