Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Καταγγελία των Ενώσεων Αστυνομικών Καβάλας – Ξάνθης - Ροδόπης – Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας.

Για μια ακόμη φορά γίναμε στο ίδιο έργο θεατές . Με αφορμή την άφιξη ακτιβιστών-πολιτών της ΕΕ στην περιοχή του Βορείου Έβρου οι οποίοι είχαν σκοπό να διαμαρτυρηθούν  για την κατασκευή του «περιβόητου» φράχτη η ηγεσία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Α. Μακ. & Θράκης όπως συνεχίζει να κάνει εδώ και αρκετό καιρό είτε για ήσσονος είτε για μείζονος σημασίας θέματα αστυνομικής φύσεως , χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση επικαλούμενη πάντα τις «γνωστές» πληροφορίες που όμως σχεδόν στην συντριπτική τους πλειοψηφία πάντα αποδεικνύονται αβάσιμες, κινητοποιεί μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων τόσο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και από υπηρεσίες άλλων Περιφερειών που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς ουσιαστικό λόγο ταλαιπωρία των εργαζομένων αστυνομικών υπαλλήλων και ταυτόχρονα την έλλειψη αστυνόμευσης  και αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στις περιοχές τους .
Συγκεκριμένα αστυνομικές δυνάμεις από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Ροδόπης και της ΔΑΕ Θεσσαλονίκης αφίχθηκαν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου  8 Νοεμβρίου 2014 στην περιοχή του Βορείου Έβρου αφού σύμφωνα με την πληροφόρηση θα υπήρχε άφιξη των πολιτών της ΕΕ ,δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά διαψεύστηκαν οι πληροφοριοδότες, αφού αυτοί δεν εμφανίστηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν πέραν του ωραρίου τους (το εύρος του ωραρίου που απασχολήθηκαν είναι από 11-15 ώρες) χωρίς ουσιαστικό λόγο σε αγρούς και σε λαγκάδια ταλαιπωρούμενοι χωρίς την προβλεπόμενη  διοικητική μέριμνα για την διατροφή τους.
Την επομένη Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 τις πρωινές ώρες οι ίδιες  δυνάμεις που είχαν επιστρέψει στις έδρες τους, ξαναμετέβησαν στην περιοχή πλην αυτής της ΔΑΕ Θεσσαλονίκης που διανυκτέρευσε στην Ορεστιάδα για να εργασθούν, αφού  και πάλι οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και δεν προσδιόριζαν τον ακριβή χρόνο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και χωρίς ουσιαστικό λόγο πολύωρη παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων στους ίδιους χώρους ( έως και 20 ώρες), αφού τελικά η άφιξη των παραπάνω πολιτών έγινε σχεδόν τα μεσάνυχτα της Κυριακής .
Απ΄ όλη αυτή την κατάσταση προκύπτουν για μια ακόμη φορά ερωτήματα , απορίες και συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας της ηγεσίας σε τέτοιου είδους θέματα:
Γιατί ενώ δια χειλέων του ίδιου του κ. Αρχηγού πληροφορηθήκαμε στο πρόσφατο παρελθόν για πολλοστή φορά ότι θα δοθεί εντολή να σταματήσουν οι άσκοπες και πολυδάπανες για τον Έλληνα φορολογούμενο Πολίτη και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσης χωρίς ουσία τις περισσότερες φορές μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων, αυτές εξακολουθούν και πραγματοποιούνται  μετά από έκδοση διαταγών από τις ΓΠΑΔ;
Γιατί δεν υπήρξε στις συγκεκριμένες μετακινήσεις διοικητική μέριμνα παρά ένα σάντουιτς με ένα νερό το οποίο δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την διατροφή ενός ενήλικα ανθρώπου πόσο μάλλον στις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας; Και εφόσον η άποψη υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι «το κράτος δεν έχει λεφτά» η εξοικονόμηση χρημάτων δεν μπορεί να γίνεται  από την περαιτέρω φαλκίδευση των δικαιωμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων,  αλλά από τις μείωση άσκοπων , ως τελικά αποδεικνύετε πολλές φορές εκ του αποτελέσματος, υπηρεσιακών  μετακινήσεων αστυνομικών δυνάμεων .
Γιατί ενώ ο κανονισμός προβλέπει για μετακινήσεις πέραν των 160 χιλιομέτρων διανυκτέρευση αυτό έγινε μόνον για τις δυνάμεις της ΔΑΕ Θεσσαλονίκης και ορθώς και όχι για τις δυνάμεις από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης οι οποίες επέστρεψαν στις έδρες τους για να επανέλθουν την επόμενη ημέρα;
Για μια ακόμη φορά έγινε βάναυση καταστρατήγηση του Π. Δ. για τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού χωρίς να υπάρχει λόγος παραμονής τους πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, αφού για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σε εξέλιξη γεγονός που να επιβάλλει κάτι τέτοιο π.χ. σοβαρά επεισόδια.
Οφείλουν να αξιολογούν και να διασταυρώνουν καλύτερα τις πληροφορίες τους και όχι να καταπονούν άσκοπα τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι η πολύωρη καταπόνηση επιφέρει κόπωση που θα επιδράσει αρνητικά στην περίπτωση που θα καταστεί αναγκαίο  να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον αλλά και εκθέτουν με τον τρόπο αυτό τους αστυνομικούς σε , μη οφειλόμενο και αναγκαίο , κίνδυνο ζωής τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πολίτες . Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την πιθανήπερίπτωση εμπλοκής υπηρεσιακού οχήματος                             ( λεωφορείου ) σε τροχαίο ατύχημα λόγω υπερκόπωσης του αστυνομικού οδηγού.
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι κάποιοι από την ηγεσία και την διοίκηση εξακολουθούν να έχουν την εντύπωση και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους αστυνομικούς υπαλλήλους ως υπαλλήλους στην επιχείρησή τους και ως «τεμάχια» κατά την προσφιλή τους έκφραση  και όχι σε Δημόσιο Οργανισμό.
Επίσης συμπεραίνεται ότι εφόσον εξακολουθεί και δεν υλοποιείται η πρόταση της Ομοσπονδίας μας για κοστολόγηση των μετακινήσεων αστυνομικών δυνάμεων ( εκτός έδρας αποζημίωση, διανυκτερεύσεις, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων και γενικότερα υλικού) θα συνεχίζει να υφέρπετε αυτή η λογική όπου ο αρμόδιος και υπεύθυνος για την έκδοση τέτοιων διαταγών θα λειτουργεί κατά το δοκούν χωρίς να δίνει εξηγήσεις αφού δεν υπάρχουν συνέπειες για τον ίδιο κάτι φυσικά που δεν συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα αφού εκεί τα διευθυντικά στελέχη αιτιολογούν τις ενέργειές τους και υπόκεινται και τις συνέπειες αυτών.
Οι ενώσεις μας ομόφωνα αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την καταγγελία για ενημέρωση τόσο της κοινής γνώμης όσο και των αρμοδίων, επιφυλασσόμενες για οποιοδήποτε άλλη ενέργεια για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών μας
Για τα Δ. Σ. των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων
Ο Πρόεδρος Της ΣΕΑΥ Αλεξανδρούπολης              Ο Πρόεδος της ΕΑΥ Καβάλας
ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κων/νος                                           ΙΜΒΡΟΣ  Νικόλαος
Ο Πρόεδρος της ΣΚΑΝ Ξάνθης                                Η Πρόεδρος της ΕΑΥ Ροδόπης
ΜΑΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κων/νος                                             ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα
Ο Πρόεδρος της ΣΕΑΥ Ορεστιάδας
ΑΚΙΔΗΣ  Ηλίας