Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Γ.ΒΡΟΥΤΣΗΣ: "ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΑΝ,ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΗΚΑΝ 4.500.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ OΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ"

Με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, οι διοικητές συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων καλούνται να προβούν σε αναστολή καταβολής 2.734 διαγεγραμμένων συντάξεων των οποίων οι αναγραφόμενοι ΑΦΜ ήταν λάθος –όπως αποδείχτηκε μετά από διασταύρωση των στοιχείων 4.5 εκατ. συντάξεων περίπου με την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων.

Ο υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε σχετικά την παρακάτω δήλωση:

«Είναι γνωστό ότι, μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», για πρώτη φορά φέτος όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας δεν πήραν βεβαιώσεις συντάξιμων αποδοχών για το 2013, αλλά βρήκαν έτοιμα και προσυμπληρωμένα τα σχετικά στοιχεία στις ηλεκτρονικές τους φορολογικές δηλώσεις. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια δομική αλλαγή που έφερε δραστική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, θέτοντας  οριστικό τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία δεκαετιών στα «γκισέ» των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι σήμερα και μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων με αυτά της ΓΓΠΣ, διαπιστώθηκε ότι από τα 4,5 εκατ. συντάξεις που προσυμπληρώθηκαν, μόλις στις 2.734 (0,06%) περιπτώσεις οι συνταξιούχοι προέβησαν σε χρήση της δυνατότητας που είχαν για διαγραφή της σύνταξης από το έντυπο Ε1. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό για το μέγεθος του σύνθετου εγχειρήματος της προσυμπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών από πολλές διαφορετικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η – για πρώτη φορά στη χώρα μας – ταύτιση συντάξεων και ΑΦΜ πέτυχε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 2012, ένα χρόνο πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», δεν γνωρίζαμε ποιος και πόσες συντάξεις παίρνει, ενώ τα κενά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ξεπερνούσαν το 1 εκατ, περίπου το 25% των συντάξεων!
Με εντολή μου, οι διοικήσεις των ταμείων θα διερευνήσουν τάχιστα – εντός δεκαημέρου – την παραπάνω απειροελάχιστη απόκλιση του 0.06% των συντάξεων που διεγράφησαν από τους συνταξιούχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, οι αντίστοιχες συντάξεις - συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκ ευρώ – θα ανασταλούν – μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι – με μια σειρά συγκροτημένων οργανωτικών και διαρθρωτικών αλλαγών - έχουμε θέσει πλέον το ασφαλιστικό σύστημα σε πιο στέρεες, διαφανείς και υγιείς βάσεις, ενώ παράλληλα και σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε ασφυκτικά την οικονομική διαχείριση του συστήματος. Παρακολουθούμε και σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ, καθώς πρόκειται για τον αποταμιευμένο μόχθο εκατομμυρίων συμπολιτών μας. 
  

















*Επισυνάπτεται ο πίνακας των ταμείων με τα λανθασμένα ΑΦΜ