Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης‏

Πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Φεβρουαρίου 2015, συνάντηση της Ομοσπονδίας μας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Ιωάννη Πανούση ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, λόγω των γνωστών εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τον Κλάδο μας.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, καθόσον με τον κύριο Καθηγητή μας συνδέουν κοινές προσπάθειες για την ανάδειξη του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας ως θεσμού της Δημοκρατίας, αλλά και για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων στη λειτουργία της.
   Ειδικότερα, για το κατεπείγον θέμα του ΤΕΑΠΑΣΑ, ο κ. Καθηγητής μας είπε ότι είναι ενήμερος καθόσον, ήταν αντίθετος και κατά την ψήφιση του άρθρου 220 και άρα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η απαραίτητη ρύθμιση. Για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε σχέση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, δήλωσε επίσης ότι η συμμόρφωση της Πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις είναι ζήτημα Δημοκρατίας, κάτι που η νέα κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον.
  Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου θα είναι η ηθική και υλική ανάκαμψη του ανθρώπινου δυναμικού, όπως θα αποτυπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί επιβεβλημένο τον ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο με το συνδικαλιστικό μας κίνημα με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, τη σύσφιξη των σχέσεών της με την ελληνική κοινωνία και την αποδοχή του Αστυνομικού σε καθημερινό υπηρεσιακό επίπεδο, μέσω των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης του καταπονημένου προσωπικού (Εφαρμογή κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας, επικινδυνότητα εργασίας, ωράριο εργασίας, βελτίωση του Κώδικα μεταθέσεων, εκπαίδευση, αναδιοργάνωση κλπ). Το νομοθετικό έργο θα είναι αποτέλεσμα τακτικών συναντήσεων και διαβουλεύσεων χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα.
  Από την πλευρά μας, τονίσαμε στον νέο Υπουργό ότι για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ενδελεχής καταγραφή και μελέτη των προβλημάτων και η αναγνώρισή τους ως τέτοιων ώστε να διασφαλίζεται στη συνέχεια και η αποδοχή εκ μέρους του προσωπικού των όποιων αλλαγών. Διαβεβαίωσε δε ότι θέση της νέας διακυβέρνησης είναι η συστηματική αξιοποίηση των εκπροσώπων των εργαζομένων και των φορέων τους ως γνήσιων εκφραστών των αγωνιών και των προβλημάτων τους.
  Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού, πρώην συνάδελφός μας κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, ο οποίος είναι επίσης καλός γνώστης των αστυνομικών πραγμάτων λόγω και της υπηρεσιακής και συνδικαλιστικής του θητείας.