Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο Γιάννης Πανούσης μίλησε στην Ελλη Στάη για τις αλλαγές που ετοιμάζει στην ΕΛΑΣ, τον ρόλο των αστυνομικών, τις αποδοχές τους, τις κουκούλες, τα χημικά & τα κάγκελα.

«Στόχος η πρόληψη και όχι καταστολή»

Μιλώντας για το σχέδιό του για την αποστρατιωτικοποίηση της ελληνικής αστυνομίας, και ερωτώμενος αν μπορεί η προστασία και η πρόληψη και όχι η καταστολή να λειτουργήσει σε όλες τις περιπτώσεις, ο κ. Πανούσης απάντησε:
«Το απρόβλεπτο δεν προβλέπεται. Ή το τυχαίο δεν μπορεί να τοέχεις αντιμετωπίσει εκ των προτέρων. Χρειάζεται μια δημοκρατική συμφωνία. Ποια είναι τα όρια της δημοκρατίας μας, ποιοι είναι οι θεσμοί της δημοκρατίας μας και πώς σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους.
Αυτό αφορά και τις δύο πλευρές. Και τον πολίτη και την αστυνομία. Με την αστυνομία να είναι πρώτη στο να αποδεικνύει ότι είναι πιστή στο Σύνταγμα και τους νόμους.
Ακόμα και αν ο πολίτης είναι θυμωμένος, εξαγριωμένος και καμιά φορά επιθετικός, αυτό δεν δίνει καμία βάση στην αστυνομία να αντεπιτίθεται και να είναι θυμωμένη, οργισμένη και επιθετική.
Και χρειάζεται μια δεύτερη συμφωνία – θα έλεγα κοινωνική συμφωνία – ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους εργαζόμενους που πρέπει να αυξηθεί το status τους, να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή τους, να ζούνε σε ανθρώπινες συνθήκες για να αποδώσουν αυτό που τους αναθέτει η δημοκρατία.
Με έναν φοβισμένο, απελπισμένο, διαψευσμένο αστυνομικό, τι ακριβώς αστυνόμευση θέλεις να κάνεις;
Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να κάνει συμμετοχική αντιεγκληματική πολιτική, όπου δεν βοηθιέται η αστυνομία από τον πολίτη. Δεν μιλάω για χαφιεδισμό, αλλά είναι δυνατόν να υπάρχει μια εγκληματικότητα που τη βλέπει ο δήμος, που την βλέπουν οι φορείς σε μια περιοχή και να μην μιλάνε και να αφήνουν την αστυνομία να πελαγοδρομεί; Αρα χρειάζεται συμφωνία».

«Η δημοκρατία δεν εκχωρείται σε κανέναν»

Για τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής μέσα στα σώματα ασφαλείας ο κ. Πανούσης ξεκαθάρισε ότι σέβεται ότι ψηφίζει κανείς μέσα στο παραβάν, αλλά πρέπει να το ξεχνάει όταν βρίσκεται σε έναν δημόσιο χώρο.
«Δεν θέλω να συγκρουστώ με κανέναν. Θέλω να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε. Να συμφωνήσουμε για τις οριοθετήσεις και τους ρόλους των διαφόρων μονάδων. Δεν ξέρω αν πρέπει νασυγχωνευτούν, να καταργηθούν, να αντικατασταθούν, αυτά θα τα δούμε με τον κ. Βούτση και τον πρωθυπουργό.
Αυτό όμως που θελω να ξέρω είναι κάθε μονάδα τι ρόλο έχει και πώς οριοθετείται απέναντι στους νόμους, το Σύνταγμα και τον πολίτη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί επειδή είσαι μια μονάδα μπορείς να δέρνεις ελευθέρως και ατιμωρητί.
Αρα αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, ότι όταν συλλαμβάνεις κάποιον, τον συλλαμβάνεις και τελειώνεις, δεν τον συλλαμβάνεις και τον κλωτσάς, τον βρίζεις (τη μάνα του, τα θεία κ.λπ). Η σύλληψη είναι η τελευταία πράξη εκεί που νομίζεις ότι η καταστολή πρέπει να λειτουργήσει.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι ψηφίζει κανείς μέσα στο παραβάν. Ας ψηφίζει ότι θέλει. Ξέρετε τη διαφορά μου με την άκρα δεξιά, με τέτοια μορφώματα κ.λπ. Ομως η δημοκρατία αυτή είναι, τα ανέχεται, ψηφίστηκαν 4 φορές και είναι πολίτες όπως όλοι οι πολίτες. Ως εκεί τελεία.
Οταν μπαίνουν όμως σε δημόσιο χώρο, σε δημόσια υπηρεσία και μάλιστα τόσο ευαίσθητη όπως είναι η αστυνομία, τα ξεχνάμε αυτά.
Αν δηλαδή μπαίνεις σε μια αστυνομία και προσπαθείς να κάνει προσηλυτισμό, κοιτάς να μαζέψεις κόσμο για να λειτουργήσεις αυτόνομα από την εντολή του αρχηγού για να κάνεις άλλα πράγματα, που έχουν να κάνουν με ρατσιστική βία, ανοχές, συμπράξεις, εκεί το σύστημα πραγματικά θα είναι αμείλικτο. Η δημοκρατία δεν εκχωρείται πουθενά.
Θα το ελέγξουμε αυτό χωρίς κάποια μορφή αντεκδίκησης και χωρίς να ελέγχουμε τα φρονήματα του καθενός».