Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αποτελέσματα συνεδρίασης πρώτου Γενικού Συμβουλίου έτους 2015 της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

  Κομβικού χαρακτήρα διαστάσεις προσέλαβε η πρώτη για το 2015 συνεδρίαση του Γενικού- Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, το διήμερο 10-11 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα.
  Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσιάζοντας την πολιτική που θα εφαρμόσει για την Ελληνική Αστυνομία, για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά μας χρονικά, ενστερνίστηκε απολύτως βασικά, πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος και συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας Νέας Αστυνομίας, βάση της οποίας θα είναι αφενός η αμφίδρομη συμφιλίωση με τον πολίτη και αφετέρου ένας νέος τύπος αστυνομικού, που θα προκύψει ως διαδικασία υπέρβασης του «παλιού», που το ξεπερνά η ίδια η ζωή
.
  Σύμβουλοί του, σ' αυτήν την προσπάθεια θα είναι η Υπηρεσία και οι συνδικαλιστικοί μας φορείς, όπως τόνισε, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό ρόλο και την δυνατότητα να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση μιας Νέας Αστυνομίας, δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη, με κοινωνικό έλεγχο, αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και απολαβές για το ανθρώπινο δυναμικό της.
  Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα του Γενικού Συμβουλίου, έγινε ενημέρωση από το Προεδρείο για τις πρωτοβουλίες μας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την προεκλογική περίοδο, αναπτύχθηκε το θέμα του Ιατρού Εργασίας από τους κ.κ. Γεώργιο ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ ως επικεφαλής της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, Βασίλειο ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟ Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος και Θεόδωρο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ Πρόεδρο του EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Καθηγητή Ιατρικής Δ.Π.Θ. αντίστοιχα, ενώ έλαβαν το λόγο και οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων.
  Από την όλη συζήτηση, αναδείχθηκε το εύρος και η οξύτητα των προβλημάτων, αλλά και οι υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων των δυο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. και ιδίως των προγραμματικών δεσμεύσεων στη Βουλή, του γνώριμου σε μας νέου Υπουργού για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, διακεκριμένου Καθηγητή Εγκληματολογίας, Καθηγητή στις Αστυνομικές Σχολές, Εισηγητή διαφόρων θεμάτων σε συνέδρια και ημερίδες μας και πρώην Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ.
  Εκ μέρους της Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, δεδομένου ότι η επαγρύπνηση, ο διαρκής αγώνας, η τεκμηριωμένη διεκδίκηση των αιτημάτων και η υπεύθυνη στάση είναι αυτά που οδηγούν στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας και στις κατακτήσεις εκείνες που μας κάνουν περήφανους ως συνδικαλιστές. Επίσης, ότι πρέπει να μην πέσουμε στην παγίδα των «παραταξιακών» διαγκωνισμών, με ομαδοποιήσεις και επιζήμιες αντιπαραθέσεις, υπονομεύοντας την οντότητα των Σωματείων και της Ομοσπονδίας πολύ περισσότερο δε, οδεύοντας προς το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Ιουνίου, να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από τη δράση μας, αλλά ενότητα και καλύτερος συντονισμός για τη διεκδίκηση των μεγάλων καινοτομιών που οραματιζόμαστε.
  Αταλάντευτα πρέπει να προχωρήσουμε στην επίτευξη των στόχων μας με κατάλληλο σχεδιασμό, κριτική και αυτοκριτική όπου και όποτε απαιτείται και προπαντός με «άνοιγμα» στην κοινωνία και στους συναδέλφους μας. Η επιλογή του Καθηγητή Εγκληματολογίας ως Υπουργού αρμόδιου για τον Κλάδο μας, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και συνιστά πρόκληση για όλους μας να εργαστούμε για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που οραματιζόμαστε με γνώση του αντικειμένου, επιμονή και υπομονή, μακριά από σκοπιμότητες.
  Την δεύτερη ημέρα του Γ.Σ., ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και χαιρέτησαν τις εργασίες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ, ο επικεφαλής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και Αναπληρωτής του Γεν. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ, η Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κα Σταυρούλα ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης ΠΑΦΙΛΗΣ, ο επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντιστράτηγος ε.α. κ. Αναστάσιος ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΑΣΑ κ. Ευάγγελος ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.
  Παρέστησαν επίσης, ο Υπεύθυνος Τομέα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Κων/νος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ και Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρωπίνου Δυναμικού Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Δημήτριος ΓΕΩΡΓΑΤΖΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης & Πληροφορικής Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Αθανάσιος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος κ. Βασίλειος ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. Κων/νος ΜΙΧΑΙΡΙΝΑΣ, ο Πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης ΔΡΑΚΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος ΙΡΑ κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Ιωάννης ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Γεώργιος ΔΡΙΒΑΚΟΣ, ο Νομικός μας Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ και ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ΚΙΟΥΛΟΣ.
  Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Γ.Σ. και απαντώντας στα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ επανέλαβε τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, τονίζοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή η αστυνομία είναι θεσμός της Δημοκρατίας, αλλά και εύκολος στόχος διότι χρεώνεται ό,τι αποτυχία σημειώνεται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα κλπ και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ανέλυσε δε τις βασικές σκέψεις του για την δημιουργία μιας Νέας Αστυνομίας, μιας αστυνομίας του φτωχού, όπως είπε, κάνοντας πρώτη το πρώτο βήμα, δείχνοντας το καλό της πρόσωπο στην κοινωνία, με τη βεβαιότητα ότι εκείνη θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για μια κοινωνική συμφωνία, συμφωνία κυρίων ανάμεσα στα κινήματα και στην αστυνομία, αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις και μια αντίληψη περί λαού – εχθρού.
  Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην δημιουργία ίσως Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης ή κάποιου άλλου οργάνου, στις αναγκαίες συναινέσεις σε διάφορα επίπεδα, στην επανεξέταση της λειτουργίας αστυνομικών υπηρεσιών, στο νέο δόγμα ασφαλείας «πρόληψη-αποτροπή-καταστολή», στην συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική, στον αστυνομικό της γειτονιάς, στην διεύρυνση του «ψηφιδωτού αντιλήψεων» εντός της αστυνομίας ώστε το προσωπικό να περιλαμβάνει εκπροσώπους διαφόρων ομάδων που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν (περισσότερες γυναίκες, Ρομά, Πομάκους, Ελληνοπόντιους και μετανάστες), στην ενδυνάμωση της επιστημονικής αστυνομίας, στην αναγκαιότητα αλλαγών στο Πειθαρχικό Δίκαιο, στο συνδικαλισμό, στην εκπαίδευση, στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος κλπ.
  Επισήμανε δε προς άρση παρεξηγήσεων για όσα ακούστηκαν περί αφοπλισμού ότι αστυνομικός χωρίς όπλο είναι κοινωνικός λειτουργός. Ωστόσο, πρέπει να δούμε με προσοχή τα θέματα της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής δράσης. Να είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η αστυνομία δεν λύνει κοινωνικά προβλήματα, πληρώνει τα σπασμένα των κοινωνικών ανισοτήτων και γι' αυτό επιβάλλεται η πρόληψη. Διότι και η αστυνομία δεν είναι φορέας αλλαγής των πολιτικών πραγμάτων, παρά τον διαμεσολαβητικό της ρόλο όταν αντιμετωπίζει εγκληματογόνες καταστάσεις, αλλά και τότε με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. «Υπόσχομαι», πρόσθεσε, «διαφάνεια παντού, αλλά διαφθορά και διαπλοκή πουθενά. Είπα ήδη ότι αν υπάρχουν μέσα στην αστυνομία θύλακες είτε ακραίων πολιτικών απόψεων είτε διαφθοράς, να αυτοδιαλυθούν. Λυπάμαι, θα τους διαλύσω».
  Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στη Βουλή, δεν μίλησε συγκεκριμένα για τα αναδρομικά ύψους 53 εκατομ. ευρώ που πρέπει να δοθούν στους ένστολους, διότι «αυτό δεν αποτελεί εξαγγελία, αλλά δικαίωμα. Όταν μιλάμε για κράτος δικαίου, δεν μπορεί η Kυβέρνηση να μη συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Είναι δεδομένη η βούληση, το έχουμε συζητήσει αλλά δεν ξέρω πώς θα ρυθμιστεί στην παρούσα φάση με ανοικτή σήμερα τη συζήτηση στο Γιούρογκρουπ», πρόσθεσε. Όσο για την κατάργηση του άρθρου 220 για το ΤΕΑΠΑΣΑ, επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης όπως έχει ήδη διατυπωθεί και από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτριο ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ και επομένως δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας, αν και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εκ μέρους μας παραμένει ο προβληματισμός για την αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της αυτοτελούς λειτουργίας του ή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου ασφαλιστικού πυλώνα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Για το θέμα του μαθηματικού τύπου είπε επίσης ότι θα εξετάσει το αίτημά μας.
  Μετά το πέρας των εργασιών του Γενικού Συμβουλίου, ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και η ανταλλαγή των καθιερωμένων ευχών για μια καλή συνδικαλιστική χρονιά.
  Τέλος, το Προεδρείο ιεραρχώντας άμεσα τις προτεραιότητες των αιτημάτων, θα τα θέσει τις επόμενες ημέρες στην Ηγεσία, ως θέματα εργασίας προς επίλυση.
  Είναι σαφές ότι «δεν είμαστε δεδομένοι κανενός», αλλά έχουμε όλη τη διάθεση και τη δυναμική να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσεων, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να βροντοφωνάξουμε πάλι έξω από τη Βουλή «είπα-είπα-ξείπα, δεν υπάρχει τσίπα».
  Καλή συνδικαλιστική χρονιά!