Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Bild: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα αν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει έως σήμερα το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild
Πάταξη λαθρεμπορίου, φορολόγηση ολιγαρχών και ανεξόφλητοι φόροι τα μεγάλα στοιχήματα
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία για το δημοσίευμά της επικαλείται πληροφορίες από πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.


Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild. Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.

Το βράδυ η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις

Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ έναν κατάλογο για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στη βάση της συμφωνίας που εγκρίθηκε με τους εταίρους της κατά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα που θα στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Θεσμούς θα περιλαμβάνει:
μέτρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
μέτρα για πάταξη της διαφθοράς,
μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων,
μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα (αξιολόγηση, κινητικότητα χωρίς απολύσεις),
αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,
μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Εσόδων και
προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων,

Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα καθώς θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Οσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη της Παρασκευής μετά το Eurogroup είχε πει ότι στη λίστα που θα καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει κάποια αλλαγή που να δημιουργεί ανατροπές, ενώ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση συντάξεων, ούτε και αύξηση του ΦΠΑ.