Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα καταπέλτης της EUROCOP κατά της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης για την καθυπόταξη του αστυνομικού συνδικαλισμού

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών Ενώσεων (EUROCOP) κατά τις εργασίες του Εαρινού Συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη στις 4 και 5 Μάρτη 2013, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα στο οποίο καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Ελληνική Κυβέρνηση για την πολιτική των πειθαρχικών διώξεων κατά Ελλήνων Αστυνομικών Συνδικαλιστών για τη δράση τους και την εισαγωγή αντεργατικής νομοθεσίας στη λειτουργία των Συνδικάτων.
Επίσης θεωρεί τις ενέργειες αυτές ως κατάχρηση της κρατικής εξουσίας και απαιτεί η αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους να καταδικάζεται δημοσίως ως απαράδεκτη από τις άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ κ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ EUROCOP κ. NELLBERG:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
 
" Έχοντας ενημερωθεί σε αυτό το συνέδριο (της 5ης Μαρτίου) για την απειλή της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά των Ελλήνων συναδέλφων του Ελληνικού συνδικάτου της Αστυνομίας, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Αστυνομικών Ενώσεων (EuroCop) παρέχει την άνευ όρων στήριξή της στην αντίσταση της ΠΟΑΣΥ κατά της κραυγαλέας και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά των δικαιωμάτων μιας συνδικαλιστικής ένωσης να αντιστέκεται, δημοκρατικά και νόμιμα, ενάντια στην επιβολή των μέτρων λιτότητας που είναι τόσο σφοδρά ώστε να υπονομεύουν την ποιότητα των αστυνομικών υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες. 

Η EuroCop διαπιστώνει περαιτέρω μια αυξανόμενη τάση ανάμεσα σε άλλες εθνικές κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύεται από παρόμοιες συμπεριφορές σε χώρες όπως η Ουγγαρία, Πορτογαλία και Τουρκία, να επιδιώκεται να καταπνιγεί η νόμιμη αντίδραση σε εθνικές κυβερνητικές πολιτικές περιορίζοντας άμεσα τις δράσεις των αστυνομικών ενώσεων μέσω πειθαρχικών μέτρων στους επικεφαλής των συνδικάτων και εισαγωγής αντεργατικής νομοθεσίας. 
Η EuroCop θεωρεί τέτοιες ενέργειες των Κυβερνήσεων ως κατάχρηση της κρατικής εξουσίας και απαιτεί η αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους να καταδικάζεται δημοσίως ως απαράδεκτη από τις άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή."


Resolution for Congress
Having been advised at this Congress (5th March) of the threat by the Greek Government to our
colleagues in the Hellenic police union, the European Confederation of Police Unions (EuroCOP) offers its
unconditional support to that union in resisting the blatant and unjustifiable attack by the Greek Government on the rights of a police union to resist, democratically and legally, the imposition of austerity measures which are so severe as to undermine the quality of the police service to the
Greek citizens.
EuroCOP further notes an increasing trend among other national Governments as evidenced by similar behaviour in countries such as Hungary, Portugal and Turkey to seek to stifle legitimate opposition to national government policies by directly restricting the activities of police unions through disciplinary measures on union leaders and anti-labour legislation.
EuroCOP regards such actions as an abuse of State power by these Governments and demands that their anti-democratic behaviour should be publicly condemned as unacceptable by other European Governments and by the European Commission itself. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΚΚΕ κ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ




Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

Προς την Κα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας της Αστυνομίας – EUROCOP

Κυρία Anna Nellberg

Σε επιστολή που στείλατε με ημερομηνία 22/2/2013 αναφέρεται ότι το μέλος σας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) σας ενημέρωσε ότι «Η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει πειθαρχικά μέτρα και νομικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων μιας επιβαλλόμενης αναδιάρθρωσης του σωματείου, ως αποτέλεσμα των δημόσιων διαδηλώσεων των αστυνομικών. Εάν η δράση αυτή πραγματοποιηθεί θα απέτρεπε την Π.Ο.ΑΣ.Υ από την κανονική αντιπροσώπευση των μελών της».
Μας υπογραμμίζετε επίσης την ανάγκη «να αποδεχτούμε το δικαίωμα ενός σωματείου να διαδηλώνει ειρηνικά όπως γίνεται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κυρία πρόεδρε,

Είναι γνωστό και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία οι κυβερνήσεις της χώρας μας, αξιοποιώντας την κρίση, με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, τους εφαρμοστικούς νόμους, τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, βρήκαν την ευκαιρία με μπαράζ μέτρων να επιταχύνουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Στα πλαίσια αυτά καρατομούνται τα εργασιακά, τα μισθολογικά, τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων και των ένστολων.
Θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική οξύνει τα προβλήματα του λαού αλλά και της πλειοψηφίας των υπαλλήλων στην Ελληνική Αστυνομία, επιφυλάσσοντας για αυτούς το ρόλο του θύματος και ταυτόχρονα του θύτη με την καταστολή των αγώνων του Λαού μας.
Όσο μας αφορά πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν: Το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την ανάπτυξη των αγώνων τους.
Έτσι υπερασπιζόμαστε τις σύγχρονες ανάγκες του Λαού μας, στην εργασία, στους μισθούς, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, για κάθε ζήτημα της ανθρώπινης υπόστασης.
Κατανοούμε τη διαφορά ανάμεσα σ' ένα θεσμό-μηχανισμό από τη φύση του αντιλαϊκό και στους ανθρώπους που εργάζονται σ' αυτόν σπρωγμένοι από την ανάγκη της επιβίωσης.
Γι’ αυτό στην επίθεση των κυβερνήσεων σε βάρος του λαού, οι ένστολοι που βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στις διεκδικήσεις του και τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες των έvστoλωv για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως για κάθε εργαζόμενο.
Σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης στην χώρα μας η ένταση της καταστολής κατά του Λαϊκού κινήματος είναι γεγονός. Ήδη προωθήθηκαν την τελευταία τριετία 14 Νόμοι και 56 Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και άλλων μηχανισμών καταστολής.
Γνωρίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση προωθεί νέο νόμο για «Την αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη».
Μόλις κατατεθεί στη Βουλή θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε πιο συγκεκριμένα και ασφαλώς θα τοποθετηθούμε με βάση τις θέσεις μας. Θα υπερασπιστούμε του δικαιώματος της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο της αστυνομίας καθώς και τα δικαιώματα και τους αγώνες του Λαού μας για τις σύγχρονες ανάγκες του.

27/2/2013

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Αλέκα Παπαρήγα



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. ΤΣΙΠΡΑ


Ακολουθεί η επιστολή στα Ελληνικά και έπειτα το πρωτότυπο κείμενο
 Αγαπητοί  σύνεδροι,  

Χαιρετίζω το συνέδριό σας. Όπως ίσως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει, εδώ και καιρό, σκληρές πολιτικές λιτότητας σπρώχνοντας την κοινωνία στο χείλος του γκρεμού. 
Οι ελληνικός λαός αντιστέκεται σθεναρά ενώ η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τις αυταρχικές πολιτικές της προσδοκώντας έτσι να κάμψει το ηθικό του λαού. 
Πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η συστηματική απαγόρευση και o περιορισμός του δικαιώματος στην διαμαρτυρία. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρεί να δυσφημήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να περιορίσει τα συλλογικά συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αυτό, δυστυχώς και αδικαιολόγητα, έχει εφαρμοστεί και στις Ενώσεις των αστυνομικών  κυρίως μέσω πειθαρχικών διαδικασιών. 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί ένα σχέδιο νόμου προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω τους εκπροσώπους των συγκεκριμένων συνδικάτων από την άσκηση των δικαιωμάτων τους. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει καταγγείλει αυτές τις προθέσεις, έχει θέσει το ζήτημα επανειλημμένα στη Βουλή των Ελλήνων και έχει ρητά ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει την περαιτέρω διαδικασία. 
Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, παρακολουθούμε όλες τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που οργανώνονται από τις Ενώσεις Αστυνομικών και υποστηρίζουμε την αντίστασή τους στις περικοπές μισθών. 
Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση φέρει ένα τέτοιο νόμο για συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, το Κόμμα μας θα αντιταχθεί και θα είμαστε ένας ασυμβίβαστος συνήγορος των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών των αστυνομικών όπως επιδιώκουμε να είμαστε  για όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.  
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.  
                                                                                                                Αλέξης Τσίπρας


SYRIZA-USF
SYRIZA - United Social Front
EUROPEAN CONFEDERATION OF POLICE
Athens, 2 March 2013
Dear representatives,
I salute your convention wholeheartedly. It is an honor to be in contact with you. As you probably know very well, the Greek Government has been pursuing hard austerity policies, pushing society to the brink.
The Greek people have put up a resistance natural, which is that the same government has intensified its authoritarian policies, in the hope of breaking the policies spirit.
In the frame work, their intention seems to be the systematic prohibition o constrained of people’s ability and right to protest. More particularly, it attempts to discredit the trade union movement and to restrict their representative union rights.
This unfortunately an unnecessarily has applied to police officer’s Unions as well, mostly thought disciplinary proceedings.
At the same time the government appears to the promoting a draft low in order to further prevent and representatives of those unions from exercising their rights.
SYRIZA USF has denounced those intentions, has raised the issue repeatedly in the Greek Parliament and has explicitly demanded from the government to stop further proceedings.
As the major opposition party, we make it a point to attend all the protests and demonstrations organized by Police Officers’ Unions and we support their resistance to any salary cuts.
In the event that the Greek Government brings such a low for discussion in the Greek Parliament, our Party will oppose it and we will be an uncompromising advocate of police officers labor rights and freedoms, as we try to do with all the workers in Greece.
I wish every success to your Conference                                                          
                                                                                                                          

                                                                                                                     Alexis Tsipras