Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

H ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΗ ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛ.ΑΣ.

Του Αλέξανδρου Π.ΣΦΕΛΙΝΙΩΤΗ
 Μέλος Α.Σ.Π.Α.
Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Όπως είναι γνωστό, παρόλο που η Πολιτεία απαιτεί από εμάς τους Αστυνομικούς να επιτελούμε στον ύψιστο βαθμό το λειτούργημά μας, διαπιστώνουμε πως τα ατομικά εφόδια με τα οποία οφείλει και πρέπει η Πολιτεία να μας χορηγεί  είναι ελάχιστα ή και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου. Αυτό καταδεικνύει και ο αριθμός των αλεξίσφαιρων γιλέκων με τα οποία είναι εφοδιασμένες οι Διευθύνσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από όσα παρατίθενται στη συνέχεια.

 Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης:H μεγαλύτερη της ΓΑΔΘ.Ο αριθμός των ΑΤ είναι 33  και προσθέτοντας και τους ‘’στόχους΄΄  προς φύλαξη με τους οποίους είναι επιφορτισμένα πολλά ΑΤ, προκύπτει πως   ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ 650.Δυστυχώς τα ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ είναι 150,οπότε εύκολα συμπεραίνεται πως για το 75% ΤΟΥ ΜΑΧΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.
Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Ελάχιστα απαιτούμενα αλεξίσφαιρα 500,σύνολο διαθέσιμων 190,άρα για το  60%  του ΜΑΧΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.
Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης: Ελάχιστα απαιτούμενα αλεξίσφαιρα 150,σύνολο διαθέσιμων 50,οπότε για το 66%  του ΜΑΧΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.
Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης :Ελάχιστα απαιτούμενα αλεξίσφαιρα 120,σύνολο διαθέσιμων 120,άρα ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.
Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης: Ελάχιστα απαιτούμενα αλεξίσφαιρα 30,σύνολο διαθέσιμων 6,άρα για το 80% του ΜΑΧΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.
Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης: Ελάχιστα απαιτούμενα αλεξίσφαιρα 80, σύνολο διαθέσιμων 30,οπότε για το 62%  του ΜΑΧΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.
Επισημαίνεται πως το αλεξίσφαιρο είναι ατομικό εφόδιο προσαρμοζόμενο στον σωματότυπο του εκάστοτε Αστυνομικού που το χρεώνεται και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από περισσότερους του ενός Αστυνομικούς.
Επίσης παρόλο που πλέον υπάρχουν πολλές γυναίκες Αστυνομικοί μάχιμες, η Υπηρεσία δεν έχει προνοήσει γι΄αυτές και δυστυχώς δεν υπάρχει γυναικείο αλεξίσφαιρο υπηρεσιακό γιλέκο.
Επισημαίνεται πως υπάρχουν πολλά ληγμένα αλεξίσφαιρα, η πλειονότητα των οποίων αγοράσθηκε το 2004. Ενδεικτικά στις αποθήκες της Δ/νσης Αστυνομίας υπάρχουν περίπου 800 ληγμένα αλεξίσφαιρα, της Δ.Α.Ε.Θ. περίπου 900 ληγμένα αλεξίσφαιρα και της Δ/νσης Αλλοδαπών περίπου 400 ληγμένα αλεξίσφαιρα.
Επίσης ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Α.Δ.Θ. ΑΝΑ ΑΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ και παρόλο που οι αρμόδιοι γνώριζαν πως εντός του 2014 η πλειονότητα των αλεξίσφαιρων έληγε, δεν προνόησαν για την ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ. Εύλογα προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ?
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ?
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΕΝΟΣ ΘΑΝΑΣΙΜΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΟΥ?
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ 2004 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΩΝ ΓΙΛΈΚΩΝ, αλλά αρκείται σε ιδιωτικές δωρεές οι οποίες φυσικά και δεν επαρκούν?
Συνεπεία των όσων προαναφέρθηκαν ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ Γ.Α.Δ.Θ. ΜΕ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ώστε να εξακολουθεί ο Αστυνομικός να εκπληρώνει τα καθήκοντά του απερίσπαστος και με απόλυτη επιτυχία.
Παρακαλούνται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Π.Ο.ΑΣ.Υ. στις οποίες κοινοποιώ το παρών για τις δικές τους ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και του θεσμικού τους ρόλου.