Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάργηση των ΜΑΤ κι ενοποίηση ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ ζητούν τα σώματα ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ

ην κατάργηση των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, καθώς και την ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ ζητούν με κείμενο που κατέθεσαν προς διαβούλευση στον ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος, στο πλαίσιο σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποκατάσταση μισθών


Στο ίδιο κείμενο, το τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται εκτενώς στις περικοπές που έχουν υποστεί οι ένστολοι την τελευταία τετραετία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: "Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, από το 2010 μέχρι σήμερα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων», ειδικότερα «από τις περικοπές μέχρι 45% στους μισθούς και μέχρι 65% στις συντάξεις τους, την αύξηση κατά 15 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησής τους και την κλοπή των εισφορών τους από τα ταμεία".

όπως εξηγούσαν ωστόσο πηγές της Κουμουνδούρου, οι παρούσες προτάσεις είναι στο πλαίσιο μιας γενικής διαβούλευσης που λαμβάνει χώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν συζητηθεί και ληφθεί αποφάσεις επ αυτών ενώ ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να εξαγγελθούν από βήματος ΔΕΘ.

"Όχι" σε χημικά και βία

Παρά ταύτα, στο κείμενο του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας της Κουμουνδούρου, υπάρχει εκτενής αναφορά για την "αστυνομία που θέλουν" οι ένστολοι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταξύ άλλων θεωρεί αδήριτη ανάγκη την απόσυρση των χημικών που χρησιμοποιούνται -κυρίως στις διαδηλώσεις- ως μέτρο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ενώ παράλληλα στηλιτεύουν την ελαστικότητα και το συχνό φαινόμενο συγκάλυψης που παρατηρείται συχνά σε περιπτώσεις υπέρβασης καθήκοντος, ρατσιστικής βίας κλπ.

Επ αυτού δε, τα σώματα ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν τη σύσταση ανεξάρτητης υπηρεσίας με αρμοδιότητα τη διερεύνηση των καταγγελιών και την παραπομπή τους -όποτε δει- στη δικαιοσύνη.

Διακομματική συναίνεση για την επιλογή αρχηγών

Αναφορικά με την επιλογή  των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι "πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια  αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους".

Ως εκ τούτου, προτείνει, η επιλογή να "εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους. Ο έλεγχος των πεπραγμένων των σωμάτων ασφαλείας από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων και έχει κατατεθεί στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου".

capital.gr