Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

«Κλειδώνει» στο 40% η αύξηση στις αποδοχές των ένστολων, λόγω ΣτΕ

Στην τελική ευθεία της κατάρτισης του οριστικού σχεδίου συμμόρφωσης με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε παράνομο το ύψος των περικοπών στις αποδοχές των εν ενεργεία και εν αποστρατεία ένστολων, που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2012, έχει μπει το οικονομικό επιτελείο.
Εξετάζονται διάφορα σενάρια και με διαφορετικά
ποσοστά αυξήσεων στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε και αυτοί – κατά το δυνατόν περισσότερο- να «ικανοποιηθούν», αλά και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις που έχει καθένα από αυτά να είναι «ανεκτές» από τον κρατικό Προϋπολογισμό .
Σύμφωνα με τις επικρατούσες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, τις οποίες μετέδωσε νωρίτερα και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, το σενάριο που μέχρι στιγμής προκρίνεται για να εφαρμοστεί, αν όχι από τον Οκτώβριο, το αργότερο με την καταβολή αποδοχών τον Νοέμβριο, προβλέπει οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των ένστολων να είναι της τάξης του 40% του ποσού που απωλέστηκε από καθέναν με την μείωση του Αυγούστου του 2012.
Με το ίδιο ποσοστό, δηλαδή με την επαναφορά των ποσών κατά 40%, θα υπολογιστεί και το οφειλόμενο σε καθέναν από τους ένστολους ποσό των αναδρομικών που του οφείλονται για τους ήδη 26 μήνες ισχύος της περικοπής, ωστόσο ακόμη μελετάται σε πόσο βάθος χρόνου θα γίνει αυτή η απόδοση των οφειλομένων, με δεδομένο πάντως σε κάθε περίπτωση πως θα γίνει σε δόσεις.
Από το τελικό ποσό των αναδρομικών πάντως, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί «επιβεβλημένο» να αφαιρεθεί το ποσό που είχαν λάβει ως κοινωνικό μέρισμα.
Σε περίπτωση που το ποσοστό αποκατάστασης αποφασιστεί τελικώς να είναι 40%, σημαίνει ότι οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, θα πρέπει να αναμένουν άνοδο του μηνιαίου μισθού τους από 30 ευρώ ως και 400 ευρώ, αναλόγως του βαθμού που φέρουν και των ετών υπηρεσίας τους.
Σύμφωνα με προβολές στοιχείων από επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών με αύξηση της τάξης του 40%, ανθυπολοχαγός που έχασε με την περικοπή 100 ευρώ θα πάρει πίσω 40 ευρώ τον μήνα, λοχαγός που είδε τις απολαβές του να μειώνονται κατά 170 ευρώ θα δει αύξηση κατά 68 ευρώ τον μήνα, ενώ συνταγματάρχης που του «κόπηκαν» 600 ευρώ θα δει τις απολαβές του να αυξάνουν κατά 240 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών θα «κόστιζε» στον Προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το προκρινόμενο σενάριο «κοστίζει» μόλις 140 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα, το «βάρος» για πλήρη απόδοση των αναδρομικών (για το 100% της περικοπής) θα ανερχόταν σε 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα, αν η αποκατάσταση υπολογιστεί στο 40% της περικοπής, το ποσό που θα απαιτηθεί δεν θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

bloko.gr