Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΘΕΜΑ:  «Φύλαξη αλλοδαπού κρατουμένου με ενεργή φυματίωση »
Συνάδελφοι  μας που εκτελούν υπηρεσία φύλαξης στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μας ενημέρωσαν ότι  κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κράτησης όπου φυλάσσεται αλλοδαπός
κρατούμενος ο οποίος πάσχει από ενεργή φυματίωση και ψυχολογικά προβλήματα παρακολουθούμενος και από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά έναντι των συναδέλφων μας αλλά και του προσωπικού του Νοσοκομείου. Σε συγκεκριμένο περιστατικό επιτέθηκε στους συναδέλφους φτύνοντας τους στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα τόσο οι ίδιοι όσο και ο οικογενειακός και κοινωνικός τους περίγυρος.
Αντιπροσωπεία του Δ. Σ. της ένωσής μας μετέβη  στο Νοσοκομείο και ήρθε σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς, καθώς και με  τους συναδέλφους που εκτελούσαν υπηρεσία εκεί. Από τους θεράποντες ιατρούς ενημερωθήκαμε ότι λόγω της επικινδυνότητας της ασθένειας θα παραμείνει για νοσηλεία όσο χρόνο απαιτείται. Αυτό συνεπάγεται ότι τόσο οι συνάδελφοί μας που θα εκτελούν την συγκεκριμένη υπηρεσία όσο και το προσωπικό του Νοσοκομείου θα κινδυνεύουν άμεσα να μολυνθούν από την παραπάνω ασθένεια σε περίπτωση που δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέσα προστασίας, όπως ιατρικές μάσκες γάντια κλπ που θα πρέπει να χορηγούνται στους συναδέλφους μας και οι οποίοι βεβαίως θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν, εξυπακούεται δε ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση τόσο για την ασθένεια όσο και για τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας στους αστυνομικούς. Εμείς από την πλευρά μας για την προστασία τόσο των συναδέλφων μας αλλά και των άλλων εργαζομένων στο Νοσοκομείο ζητούμε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Π. Δ. για την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα στους χώρους εργασίας, δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε και το γεγονός ότι στις περιπτώσεις που κρατούμενοι ασθενείς έχουν μεταδιδόμενες ασθένειες είναι εριστικοί και επιθετικοί οι πρώτοι που θα τους αντιμετωπίσουν μέχρι την ακινητοποίησή τους είναι οι αστυνομικοί με ότι σημαίνει αυτό.
Εδώ βεβαίως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το πόσο επικίνδυνο και ανθυγιεινό είναι το επάγγελμά μας, κάτι για το οποίο η επίσημη Πολιτεία πέρα από την λεκτική αναγνώριση στην πράξη εξακολουθεί και κωφεύει.