Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ελευθεροτυπία: Οι ένστολοι δεν πείστηκαν

Δεν έπεισαν τους στρατιωτικούς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την αποκατάσταση των αποδοχών τους και προετοιμάζονται να απαντήσουν με νέες νομικές ενέργειες. «Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόθεση του Δημοσίου για πλήρη και ορθή συμμόρφωσή του προς το διατακτικό και σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ακόμη και αυτά τα λίγα, που δεν ειπώθηκε τι ακριβώς είναι, δεν καθορίσθηκε πότε ακριβώς θα υλοποιηθούν.
Για ακόμη μια φορά, ακούμε υποσχέσεις που προφανώς δεν πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ εμείς οι ίδιοι καλούμαστε άμεσα να καταβάλλουμε δυσβάσταχτους φόρους που δεν αντέχουμε», επισημαίνουν.    
Ο Α. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο στους ενστόλους, σημειώνοντας ότι «όλοι αγαπούμε και τιμούμε» και πρόσθεσε πως «υπηρετούν με αληθινή αυταπάρνηση, με θυσίες προσωπικές, οικογενειακές, παρά τις σημαντικές μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, παρ' ότι δήλωσε ότι ήταν στις προτεραιότητές του «να δώσουμε σημαντική ανακούφιση στους ενστόλους» και πως η απόφαση του ΣτΕ «θα εφαρμοστεί», συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει «τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012».    
Κατόπιν αυτού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών προετοιμάζεται για τις επόμενες νομικές ενέργειες και καλούν τους ενστόλους να ενδυναμώσουν τις περιφερειακές τους ενώσεις. Η Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής διοργανώνει σχετική εκδήλωση - ενημέρωση μεθαύριο Τετάρτη στις 18.30, στο αμφιθέατρο του νέου δημαρχείου Περιστερίου.