Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 51 Ρύθμιση θεμάτων Ελληνικής Αστυνομίας.

1. Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες υπάγονται απευθείας στους Κλάδους Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, είναι:
α. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες υπάγονται στον Κλάδο Τάξης.β. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες υπάγονται στον Κλάδο Ασφάλειας.
γ. Οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, τα Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τα Τμήματα Αλλοδαπών, τα Τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου και οι Υπηρεσίες Φύλαξης των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών, που υπάγονται στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.
2. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν ως αποστολή, μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας, την άσκηση των αρμοδιοτήτων γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας και συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τις Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές, στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης εδρεύουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα και συγκροτούνται από την Επιτελική τους Υπηρεσία και τις Διευθύνσεις που υπάγονται σε αυτές. Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σ' αυτές.
3. Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης οι οποίες εδρεύουν στην Αττική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας ασκούν, μέσα στα όρια της τοπικής τους δικαιοδοσίας, τις αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 17 παράγραφοι 7, 8, 9, 10 και 11, 24 και 32 παράγραφος 2 του ν. 4249/2014 (Α΄ 73) και συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν τις Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές, στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
4. Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας εδρεύουν όπου και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας που λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4249/2014 (Α΄ 73).