Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Λιτότητα μέχρι το 2018 του Χρήστου Ζιώτη thetoc.gr

Φοροελαφρύνσεις με το σταγονόμετρο και συνέχιση της λιτότητας μέχρι το 2018 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Η  οικονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να κινηθεί στη γραμμή του δεύτερου Μνημονίου προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2020. Ετσι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού από
1,5% που προβλέπεται για φέτος θα αυξηθεί στο 3% το 2015, για να φθάσει το 4,5% το 2016 και το 2017. Αν τελικά επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα κατορθώνει να εμφανίσει υψηλά πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της αδιάλειπτα επί τόσα συνεχή έτη.  Η ανάγκη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα υπαγορεύτηκαν από την ατελή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 για το Δημόσιο Χρέος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε τότε εμμέσως πλην σαφώς στην εφαρμογή μίας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής μακράς διαρκείας προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το Δημόσιο Χρέος το 2022. Οι παράπλευρες απώλειες της πολιτικής αυτής είναι ήδη ορατές τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς η ανάκαμψη είναι μάλλον αναιμική (φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,4%) με αποτέλεσμα η επούλωση των πληγών που έχει προκαλέσει η μακροχρόνια ύφεση (το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 25% από το 2008) να τραβάει σε βάθος χρόνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύθραυστη κοινωνική συνοχή.
 Οι Δημόσιες δαπάνες όπως προκύπτει και από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται. Ετσι από το 46,4% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθούν στο 44,3% το 2015 για να σταθεροποιηθούν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο 42% την τριετία 2016-2018. Από την άλλη πλευρά τα φορολογικά έσοδα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία γεγονός που οφείλεται τόσο στην υπερφορολόγηση όλων των προηγούμενων ετών αλλά και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όταν αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομική ανάπτυξη. Ετσι σύμφωνα με το Πρόγραμμα τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης από το 43,7% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθούν σταδιακά στο 42,4% το 2015, για φθάσουν στο 41,4% το 2016, 2017 και 2018.
 Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά και την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ότι μπορεί να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η υπερκάλυψη στον στόχο των εσόδων μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο, μια τέτοια συζήτηση, μπορεί να ξεκινήσει όταν επανέλθει η Τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προς το τέλος του καλοκαιριού.
 Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίζει ότι μετά την καταπολέμηση της ανεργίας, η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά του είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για μείωση των φόρων λογιστικά -δηλαδή μείωση των φορολογικών συντελεστών και στον ΦΠΑ και στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και στη φορολόγηση κερδών. Είχε προϊδεάσει ότι αυτό θα προχωρήσει μόνο σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Πάντως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα προβλέπει συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για όλη την προσεχή τετραετία. Ετσι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 2,7% του ΑΕΠ φέτος προβλέπεται να μειωθεί στο 1,9% του χρόνου και στο 0,7% την διετία 2016-2017.

του Χρήστου Ζιώτη
thetoc.gr