Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΠΑ:Να προστατευθεί το "Τεκμήριο αθωότητας κατηγορουμένων"



Η  λειτουργία της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, της ΕΛ.ΑΣ και των οργάνων της διέπεται από ένα θεσμικό πλαίσιο που υποχρέωση έχουμε να προστατέψουμε όλοι μας.
Έτσι λοιπόν και οι φορείς αυτοί έχουν την υποχρέωση να προστατέψουν τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Πολιτών ,ένα από τα δικαιώματα αυτά είναι και το "τεκμήριο της αθωότητας" όλων όσων συλλαμβάνονται και καθ'όλη την διαδικασία της προανάκρισης, προδικασίας και μέχρι της έκδοσης δικαστικής απόφασης................

Το δικαίωμα αυτό φυσικά έχουν και όσοι οι συλληφθέντες αστυνομικοί που κατηγορούνται.
Και όποιος θεσμικός ταγός της Ελληνικής Κοινωνίας δεν το σέβεται αυτό θέτει αυτομάτως υπό αμφισβήτηση και την δική του θεσμική υπόσταση.

Επειδή λοιπόν:
1." σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ισχύοντος Συντάγματος, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας."

2.Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία κυρώθηκε με το Ν.Δ. 53/1974 (Α' 256) και έχει υπερνομοθετική ισχύ, σύμφωνα με το άρθρο 28 § 1 του Συντάγματος προβλέπει :
"- Τεκμήριο αθωότητας κατηγορουμένων

Όταν διενεργείται προανάκριση για την διαπίστωση αξιόποινων πράξεων, και καθ’ όλο το στάδιο της προδικασίας, και μέχρι της εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως, η μεν προανάκριση πρέπει να διενεργείται με βάση την αρχή της μυστικότητας, κάθε δε πράξη ή ενέργεια των προανακριτικών οργάνων πρέπει να διέπεται από την αρχή προστασίας της προσωπικότητας του κατηγορουμένου και του τεκμηρίου της αθωότητας που ισχύει μέχρι τη νόμιμη απόδειξη της ενοχής του, και συνεπώς δεν επιτρέπονται ενέργειες που συνεπάγονται την παραβίαση των αρχών αυτών.... .........."

ας είμαστε όλοι λίγο πιο προσεκτικοί στις ενέργειες μας.