Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Περικοπές παγώνουν (;) μισθολογικές προαγωγές κόβονται από τη τρόϊκα

Ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες επανέλαβε αρκετές φορές ότι άλλες περικοπές -προς το παρόν- στους στρατιωτικούς δεν θα γίνουν . Κι όμως στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει κλίμα ανησυχίας όσα τα όσα εγγράφως προβλέπονται δενδιαγράφονται! Η λογική λέει ότι δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να παίρνει την ευθύνη της ανακοίνωσης χωρίς να έχει διασφαλίσει ότι αυτό που λέει έχει συμφωνηθεί. Όμως από την άλλη πλευρά στρατιωτικοί που είχαν την δυσάρεστη εμπειρία να βρεθούν σε θέση διαπραγμάτευσης με κάποιον υπάλληλο της τρόϊκας διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις,μέχρι τουλάχιστον να δουν με τα μάτια τους ότι τα 88 εκατομμύρια περικοπών έχουν “σβηστεί”. Μισθολογικές προαγωγές : “Θα κοπούν” Την ίδια στιγμή οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι καλό θα είναι να μην υπάρχει “πανηγυρικό κλίμα” αφού η τρόϊκα δεν εχει σταματήσει να έχει στο στόχαστρο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και εξηγούν: 
•οι τροϊκανοί αρνούνται να δεχθούν τις μισθολογικές προαγωγές και θέλουν να κοπούν .
•επιμένουν στην δημιουργία ενός νέου μισθολογίου για τους στρατιωτικούς “πιο ορθολογικού”. Προφανώς το “ορθολογικό” θα έχει να κάνει με την περαιτέρω συμπίεση των μισθών.
•η “συρρίκνωση” των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί επίσης διαρκές αιτούμενο από την τρόικα.
Για όλα αυτά οι πιέσεις θα επανέλθουν πολύ σύντομα και καλό θα είναι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να είναι προετοιμασμένη. Πως; Ίσως το θέμα μιας πραγματικής “αναδιοργάνωσης-αστραπής” που πραγματικά θα έχει οικονομικά αποτελέσματα θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. 
Ον Αλέρτ