Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Με προεδρικό διάταγμα οι απολύσεις στο Δημόσιο

Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Βουλής θα είναι δυνατόν να καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίας, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και να γίνονται απολύσεις, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με προεδρικό διάταγμα οι απολύσεις στο Δημόσιο

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και φέρει και την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη.
Σύμφωνα με την τροπολογία, επιτρέπεται στο εξής, με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ.
Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.
Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες.
Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα προεδρικά διατάγματα στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση τονίζεται όμως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».
Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του προεδρικού διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει τη δικαιοσύνη στην πολιτική του ακρωτηριασμού
Αντιδρώντας στην κατάθεση της τροπολογίας των συναρμόδιων υπουργών για την κατάργηση φορέων και θέσεων εργασίας, ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος τονίζει ότι η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαμαρτυρίες κοινωνικών φορέων υπαναχώρησε από την αρχική της θέση να καταργεί φορείς του δημοσίου με απλές υπουργικές αποφάσεις και «επιχειρεί να εμπλέξει στην πολιτική του ακρωτηριασμού και τη δικαιοσύνη».
Ο κ.Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι με την επιλογή της διαδικασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα τυγχάνουν της τυπικής επεξεργασίας του αρμοδίου Ε' Τμήματος του ΣτΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί « δημιουργήσει αναχώματα στις προσφυγές για ακύρωση των καταργήσεων υπηρεσιών και των θέσεων εργασίας».
«Η πρόσφατη εμπειρία της ένταξης στη διαδικασία διαθεσιμότητας – απόλυσης, ακόμη και κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων των λειτουργών του υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ότι η τριαρχία των δανειστών και η μνημονιακή κυβέρνηση δεν έχουν αναστολές. Το κακό αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως και ο προοδευτικός ελληνικός λαός πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα άμεσου τερματισμού αυτού του ολέθριου δρόμου» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ.Μητρόπουλος.
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση «λύνει τα χέρια της» για τις απολύσεις
«Είτε με Προεδρικά Διατάγματα, είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί προκλητικά να «λύσει τα χέρια της» για να υλοποιήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει φορείς του δημοσίου και να απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ, αναφορικά με την τροπολογία για απολύσεις και κατάργηση φορέων με Προεδρικό Διάταγμα.
Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που ζητούν περισσότερους ανέργους, περισσότερους απασχολήσιμους με μισθούς πείνας, περισσότερους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Και καταλήγει τονίζοντας ότι «χρειάζεται ενιαίος αγώνας εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ