Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

«Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, χρειάζονται νέα μέτρα», η... «μετάφραση» των δηλώσεων Στουρνάρα!

"Αν πετύχουμε τους στόχους, δεν θα χρειασθούν άλλα μέτρα...", δήλωσε πρίν λίγες μέρες ο Γιάννης Στουρνάρας που υποδύεται τον υπουργό Οικονομικών.Εννοούσε, όπως συνάγεται από τα συμφραζόμενα του, πως δεν θα χρειασθούν άλλα μέτρα γιά φέτος. Για του χρόνου και μετά, θα δούμε... Για να επιτευχθούν, όμως ,οι όποιοι στόχοι, πρέπει κατ' αρχήν να είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμοι. Κι' ύστερα, θα πρέπει να υπάρχει και κάποιο επεξεργασμένο πρόγραμμα υλοποίησής τους. Στην περίπτωσή μας, πολυ φοβούμαι πως κανένας από τους δύο αυτούς αναγκαίους όρους δεν πληρούται. Η δημοσιονομική εξυγίανση προϋποθέτει μείωση των δαπανών (σε βαθμό, όμως, που να λειτουργεί απρόσκοπτα το κράτος-ασφάλεια, κοινωνική πρόνοια,υγεία, παιδεία...) και αύξηση των εσόδων με την καθιέρωση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 Στην σημερινή Ελλάδα που βολοδέρνει στο πέμπτο έτος κρίσης και πρωτοφανούς ύφεσης, τίποτε από τα δύο δεν έχει γίνει ούτε και... προβλέπεται να μας τύχει στο ορατό μέλλον. Οι δαπάνες μειώθηκαν, βεβαίως, αλλά κατά τρόπο βίαιο και δίχως την παραμικρή πρόβλεψη για τις κοινωνικές επιπτώσεις, που τις βιώνουμε ήδη με δραματικό τρόπο. Όσο για τα δημόσια έσοδα, αυτά κατέγραψαν υστέρηση, έναντι των προβλέψεων, 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013!Και η κατάσταση θα χειροτερέψει και στό δεύτερο εξάμηνο, αφού τελειώνει ο Ιούλιος (μήνας που τα περασμένα χρόνια καταβαλλόταν ήδη η πρώτη δόση από την φορολογία εισοδήματος) και ακόμη... δίνονται παρατάσεις για την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, επειδή το υπουργείο του κ. Στουρνάρα κατάφερε να τα κάνει μούσκεμα με το taxis, την διαδικασία καταγραφής ... χωρίς λάθη των τόκων καταθέσεων κι' ένα σωρό άλλες αστείες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, αποδεικνύοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι για τα πανηγύρια-και αδικούμε τα πανηγύρια....
Αλλά πέραν αυτών των γελοίων καθυστερήσεων και τις προκλητικής ανοργανωσιάς του κράτους, δεν γνωρίζει ο κ. Στουρνάρας πώς... "ουκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος";Μέχρι το τέλος του '13, το μικρομεσαίο τμήμα (το συντριπτικά μεγαλύτερο, δηλαδή...) της κοινωνίας θα κληθεί να πληρώσει μαζεμμένους οκτώ φόρους (ΦΑΠ 2010,2011, 2012 και 2013, τέλη κυκλοφορίας, "έκτακτη" εισφορά αλληλεγγύης, τέλη κυκλοφορίας ΙΧ ΚΑΙ δόσεις για την φορολογία εισοδήματος του '12), την στιγμή που οι περισσότεροι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις από τις... προηγούμενες φορολογίες. Και πως να μην αδυνατούν, αφού μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν δει το ονομαστικό εισόδημά τους να μειώνεται κατά περίπου 20%, και η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση έχει ξεπεράσει το 52%! Που σημαίνει τραγικά μειωμένο επίπεδο διαβίωσης, πτώση της αγοράς, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας,μή είσπραξη ΦΠΑ από την κατανάλωση, πρόσθετη μείωση στα δημόσια έσοδα... Για πρωτογενές πλεόνασμα (που θα είναι μεγαλύτερο το 2014...) μιλάει "αισιόδοξα" ο κ. Στουρνάρας, αλλά δεν λέει κουβέντα για το "πως" βγαίνει στα χαρτιά αυτό το "πλεόνασμα": με τεράστιες ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες, με μη επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ, μη καταβολή των επιστροφών φόρου στα πιστωτικά εκκαθαριοστικά του φόρου εισοδήματος-και επιπλέον: με άρνηση του δημοσίου να προχωρήσει σε συμψηφισμούς "δούνα- λαβείν" με τους φορολογούμενους, τους οποίους... υποχρεώνει να καταβάλλουν τις οφειλές τους πρώτα, κι' όσο για τις αναγνωρισμένες οφειλές του δημοσίου πρός αυτούς... "θά δούμε"!
Αν δεν εκσυγχρονίσουμε το κράτος ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό (απολύσεις και... κινητικότητες "έτσι, χωρίς πρόγραμμα", κάνουν απλώς το κράτος λιγότερο και χειρότερο), αν δεν αποκτήσουμε εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αν δεν περάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης (σε ύφεση 5% βρισκόμαστε ακόμη...) να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εισόδημα, επανεκκίνση της αγοράς, οι περιβόητοι "στόχοι" του κ. Στουρνάρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν! Που πάει να πεί, ας ετοιμαζόμαστε για... νέα μέτρα!

Θάνος ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ 

Πηγή: iefimerida.gr