Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ε.Α.Υ.ΖΑΚΥΝΘΟΥ προτάσεις για κώδικα μεταθέσεων, εκπαίδευση-μετεκπαίδευση, και αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ



Σε απάντηση του με αρ.πρωτ. 301/2/35α από 6/5/2015 εγγράφου σας υποβάλλουμε προτάσεις του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Ζακύνθου σχετικά με τον κώδικα μεταθέσεων, εκπαίδευση-μετεκπαίδευση, και αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.
Κώδικας μεταθέσεων:
  1. Να γίνει διαχωρισμός των θέσεων μετάθεσης με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια, και οι συνάδελφοι που μετατίθενται βάσει κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων, σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που θέτει το άρθρο 3 του Π.Δ. 100/2003 (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, διαζευγμένοι με επιμέλεια τέκνου κτλ) να μην καταλαμβάνουν τις κενές θέσεις που έχουν ανακοινωθεί για το τρέχον έτος, αλλά να μετατίθενται καθ’ υπέρβαση και οι θέσεις να καλύπτονται μόνο με αντικειμενικά κριτήρια.
  2. Για οποιαδήποτε μετακίνηση αστυνομικού προσωπικού (π.χ. αποσπάσεις, προσωρινές μετακινήσεις κ.λ.π.) να ιδρυθεί και να συγκαλείται Συμβούλιο Αποσπάσεων με την ίδια σύνθεση που προβλέπεται για το Συμβούλιο Μεταθέσεων ώστε να κατατίθενται οι πραγματικοί λόγοι κάθε φορά που κάποιος αστυνομικός θα αποσπασθεί ή θα μετακινηθεί προσωρινά και όχι ως συνήθως να καλύπτεται η Διοίκηση πίσω από τους «υπηρεσιακούς λόγους» ενώ τις περισσότερες φορές είναι για λόγους μη υπηρεσιακούς.
  3. Θεσμοθέτηση για έκδοση έκτακτων μεταθέσεων και για τους συναδέλφους οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση Αρχιφύλακα ή Ανθυπαστυνόμου, το μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις αντίστοιχες των κατεχόντων οργανική θέση Αστυφύλακα. 
Εκπαίδευση - μετεκπαίδευση:
  1. Η ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου (με μόνιμες έδρες), και  από τους αποφοίτους αστυφύλακες η εξέλιξη στην ιεραρχία εκ των έσω, με αξιοκρατικό σύστημα μέσω Α.Σ.Ε.Π. , αντικαθιστώντας το παταγωδώς ανεπιτυχές μοντέλο των Αξιωματικών από πολίτες, μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.
  2. Οι εκπαιδευτές του Πανεπιστημίου να έχουν εκπαιδευτεί ως εκπαιδευτές και να απαγορεύεται ρητά εντός του Πανεπιστημίου και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσή τους , η  επαφή των δοκίμων με μη εκπαιδευμένο για το σκοπό αυτό προσωπικό, ώστε να είναι εφικτή με τον καλύτερο τρόπο, η μετάβαση του νέου από την ψυχολογία του μαθητή λυκείου στην ψυχολογία του υπεύθυνου αστυνομικού ως υπαλλήλου της εκτελεστικής εξουσίας και στην διαχείριση αυτής.
Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών:
        Πάγιο αίτημα της Ένωσής μας εδώ και πολλά χρόνια ήταν η αναδιοργάνωση της οργανικής δύναμης της Δ.Α. Ζακύνθου σύμφωνα πάντα με τις υποχρεώσεις τα καθήκοντα και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ζάκυνθο. Στις προτάσεις  μας όλα αυτά τα χρόνια με βάση τον μόνιμο πληθυσμό που ανέρχεται σε -41.000- κατοίκους περίπου, κάποιες χιλιάδες μόνιμων αλλοδαπών, καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο πληθυσμός διπλασιάζεται, και την εγκληματικότητα (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, δολοφονίες, κλοπές, τροχαία, τοκογλυφία) ήταν και είναι, η οργανική δύναμη της Δ.Α. Ζακύνθου να διαμορφωθεί  στους -180- Αστυνομικούς. Αντί αυτού σύμφωνα με το καινούργιο οργανόγραμμα η οργανική δύναμη της Δ.Α. Ζακύνθου διαμορφώθηκε σε  -141- άτομα από τα οποία μόνο  -93- άτομα είναι υπάρχουσα.
         Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από έρευνα της Ένωσής μας ,  έχει διαπιστωθεί ότι για να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της Υπηρεσίας χρειάζονται σε καθημερινή βάση -168- Αστυνομικοί για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες , και χωρίς έκτακτα περιστατικά . Η τωρινή δύναμη  δεν επαρκεί  για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν εύρυθμα και ομαλά οι υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου με τις περισσότερες να υπολειτουργούν.
       Ύστερα από τα ανωτέρω θεωρούμε απαραίτητα τα κάτωθι:
1.      Την αύξηση της οργανικής δύναμης σε -180- άτομα σύμφωνα με τον πληθυσμό του νησιού και την εγκληματικότητα.
2.      Την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι υπηρεσίες τις Δ.Α. Ζακύνθου.
3.      Αν δεν στελεχωθούν επαρκώς τα τμήματα Α.Τ. Λαγανά, Α.Τ. Αλυκών και Τ.Τ. Ζακύνθου με τον απαραίτητο αριθμό ατόμων, προτείνουμε την κατάργηση τους, και ίδρυση Άμεσης Δράσης και γραφείο τροχαίων ατυχημάτων στο Α.Τ. Ζακύνθου με τα υπάρχοντα άτομα ενισχύοντας τις υπηρεσίες έδρας, ώστε να εξοικονομηθεί ανθρώπινο  δυναμικό για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολίτη και όχι να φυλάει κτίρια και να είναι τηλεφωνητές, καθώς και να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία πηγαίνουν σε ενοίκια για την στέγαση των υπηρεσιών.
4.      Την μεταστέγαση όλων των Υπηρεσιών της  Δ.Α. Ζακύνθου στις  κτιριακές εγκαταστάσεις του παλαιού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ζακύνθου εμβαδού -4.762- τ.μ. όπου  βρίσκεται σε περίφρακτο χώρο εντός πόλεως Ζακύνθου ,το οποίο μπορεί ύστερα από κάποιες τροποποιήσεις  να παρέχει ασφάλεια ,λειτουργικότητα, συνθήκες υγιεινής, και άμεσης επέμβασης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Βασικός σκοπός είναι κατά την γνώμη μας η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ,η καταπολέμηση της εγκληματικότητας ,η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας προς στους πολίτες, η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.
Παρακαλούμε όπως τα ανωτέρω αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας κατά την επικείμενη συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με την Πολιτική  Ηγεσία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                  ΛΙΒΕΡΗΣ  Παναγιώτης                                 ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ  Ιωάννης 
                   6932480958