Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ο Γιάννης Πανούσης ζητά με επιστολή ... συχνότητα για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Μπλε Φίλος»


  Η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΛ.ΑΣ. εμπεριέχεται σε πρόταση που έστειλε με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιου για τα ΜΜΕ, κ. Νίκου Παππά. Εκείνος είναι που θα αποφασίσει ή θα προωθήσει το αίτημα του κ. Πανούση για την «φωνή» της αστυνομίας στα ερτζιανά, με την παραχώρηση δημόσιας συχνότητας.
 Η έγκριση όμως δεν φαίνεται να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κ. Παππά αλλά πρέπει να τύχει της συγκατάθεσης και άλλων στελέχων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να παίρνει την τελική απόφαση σκεπτόμενος την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν «υπερβολική» την παραχώρηση συχνότητας στην ΕΛ.ΑΣ., με τον αρμόδιο υπουργό να αντιπαραβάλει την πετυχημένη πρωτοβουλία στελεχών της αστυνομίας, που έχουν ήδη βγει στον ραδιοφωνικό «αέρα» τους τελευταίους τρεις μήνες, χρησιμοποιώντας συχνότητα της Εκκλησίας στη Σύρο, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Η επιστολή με προτάσεις
Ο κ. Πανούσης με την ιδιότητα του εγκληματολόγου έχει τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν το ρόλο των media στη συμφιλίωση κοινωνίας-Αστυνομίας και έχει γράψει από το 2008 στα πονήματά του για τη χρησιμότητα του αστυνομικού ραδιοφώνου που από τότε ονόμαζε «μπλε φίλο».
Η πρότασή που πήρε μορφή επιστολής με αποδέκτη τον κ. Παππά παρουσιάζει τρεις εναλλακτικές λύσεις με κλιμακούμενη δυσκολία υλοποίησης και κόστος:
1) Παραχώρηση συχνότητας για τη δημιουργία ραδιοφώνου πανελλήνιας εμβέλειας για την προβολή του έργου της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει εσωτερική προκήρυξη για τη στελέχωση του εγχειρήματος από αστυνομικούς, ενώ θα πρέπει να προσληφθούν το λιγότερο έξι ηχολήπτες. Η υλοποίησή του απαιτεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο προετοιμασίας.
2) Σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η παραχώρηση συχνότητας προκρίνεται η λύση του διαδικτυακού ραδιοφώνου που σίγουρα είναι μια λύση πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Σίγουρη θεωρείται η βοήθεια από τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος είναι γνώστης της τεχνολογίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το web radio θα μπορούν να το ακούν οι πολίτες από έξυπνη εφαρμογή (application) που θα φτιάξουν οι πληροφορικάριοι της ΕΛ.ΑΣ. για τα κινητά τηλέφωνα.

3) Παραχώρηση δίωρης καθημερινής ή εβδομαδιαίας εκπομπής με όνομα «μπλε φίλος» στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Πρόκειται για κάτι που αν αποφασιστεί από τον υπουργό Επικρατείας είναι θέμα μίας εβδομάδας να γίνει πραγματικότητα. Ένας από τους αξιωματικούς του Σώματος με ειδίκευση στα θέματα Επικοινωνίας θα αναλάβει το ρόλο του παραγωγού. Σε περίπτωση που προκριθεί, πάντως, η λύση του ραδιοφώνου είτε στα ερτζιανά είτε στο διαδίκτυο, έχει γίνει ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένας πρώτος σχεδιασμός του προγράμματος. «Το πρόγραμμα θα είναι μικτό και θα προσπαθήσουμε να μην είναι βαρύ για το κοινό. Θα περιλαμβάνει λόγο και μουσική. Επίσης, θα υπάρχει διαδραστικότητα ανάμεσα στους παραγωγούς και τους πολίτες. Θα ακούμε καταγγελίες και παράπονα, θα ενημερώνουμε για σημαντικά διεθνή θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και θα κάνουμε ανάλυση των γεγονότων, θα λέμε τα νέα της Αστυνομίας και θα ανακοινώνουμε τις δράσεις του Σώματος, θα λέμε για την ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. και θα αφηγούμαστε ιστορίες αστυνομικών που διακρίθηκαν κάνοντας με ηρωισμό το καθήκον τους σώζοντας ζωές», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει να «τρέξει» το σχεδιασμό.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα θα έχει και χρηστικό χαρακτήρα για το κοινό, καθώς ένας από τους αξιωματικούς της Τροχαίας θα αναλάβει τις ώρες αιχμής να ενημερώνει το κοινό για την κίνηση στους δρόμους. Για τη διευκόλυνση των οδηγών θα υπάρχει application που θα μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία θα τους ενημερώνουν για την κυκλοφοριακή συμφόρηση φωνητικά.
Ο πρώτος ένστολος ραδιοφωνικός παραγωγός
 Στη Σύρο έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο η πρώτη εκπομπή της ΕΛ.ΑΣ. στα ερτζιανά από τον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
Ο πρώτος παραγωγός είναι ο αστυνόμος Β’, Πέτρος Βασιλάκης, ο οποίος είναι ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου. Η εκπομπή έχει ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, διαρκεί μισή ώρα, γίνεται κάθε Παρασκευή στις 12:15 το μεσημέρι και έχει τίτλο «Η Αστυνομία δίπλα στον πολίτη». «Το εγχείρημα έχει μεγάλη απήχηση στις Κυκλάδες και το ‘πείραμα’ που έγινε μετά από πρόταση δημοσιογράφου του εκκλησιαστικού ραδιοφώνου κρίνεται πετυχημένο. Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερώσει τον κόσμο για σημαντικά θέματα όπως το bullying, την προστασία από κλέφτες και ληστές, όπως και τις οικονομικές απάτες. Το Πάσχα ασχοληθήκαμε με τη μάστιγα των τραυματισμών από βεγγαλικά και τους θανάτους σε τροχαία. Προωθούμε, μεταξύ άλλων, την εκπομπή μέσω του λογαριασμού της ΕΛ.ΑΣ. στο Twitter», δηλώνει ο αστυνόμος Β’ κ. Βασιλάκης.

Πηγή:http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/o-giannis-panousis-zitei-suxnotita-na-anoiksei-radiofwno-tis-astunomias