Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Trafficking ανηλίκων γύρω από τα στάδια του Μουντιάλ

Πίσω από τα φώτα της μεγαλύτερης γιορτής του ποδοσφαίρου κρύβεται μια άλλη Βραζιλία αυτή των ανήλικων παιδιών που εκδίδονται στους σκοτεινούς δρόμους της Βραζιλίας.  Τα μικρά παιδιά της Βραζιλίας ακόμα και στην τρυφερή ηλικία των δέκα χρόνων εξωθούνται στην πορνεία από αδίστακτους προαγωγούς, που τα εκδίδουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους, που κατακλύζουν την χώρα ενόψει του Μουντιάλ. Μια αποκαλυπτική έρευνα που σοκάρει. kαθώς οι ποδοσφαιρόφιλοι από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Βραζιλία προαγωγοί εκμεταλλεύονται μικρά άστεγα παιδιά εθισμένα στο κρακ, την κοκαΐνη, σύμφωνα με έρευνα του Sunday People. Mικρά αγόρια και κορίτσια κάτω από την επιρροή φτηνών
ναρκωτικών [όπως κόλλας] εκδίδονται στους δρόμους του Recife, όπου διεξάγονται πέντε αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αντί του εξευτελιστικού ποσού των 4 δολαρίων.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο Recife μια και η παιδική πορνεία ενδημεί και ανθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Βόρεια της Recife βρίσκεται ένα παραθαλάσσιο θέρετρο η Fortaleza που φιλοξενεί έξι αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου και θεωρείται το άντρο του παιδικού ερωτικού τουρισμού.
Ένας από τους λόγους, που συνέτεινε στην αύξηση και εξάπλωση της παιδικής πορνείας στη Βραζιλία και μάλιστα κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, είναι ότι το όριο για τη σεξουαλική συνεύρεση είναι τα 14 χρόνια! Επιπλέον το 2012 δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως η ερωτική πράξη με 12χρονο δεν συνιστά απαραίτητα βιασμό – μια απόφαση που εξόργισε την Διεθνή Αμνηστία που την χαρακτήρισε ως πράσινο φως για τους βιαστές.
600.000 υπολογίζεται πως είναι ξένοι φανς και 3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που θα ταξιδέψουν στη χώρα για το Μουντιάλ αριθμοί που προκαλούν ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης των παιδιών αυτών.
Ένα κορίτσι δήλωσε στη Sunday People πως την πλησιάζουν δεκάδες άντρες που θέλουν σεξ, ντόπιοι, τουρίστες, ταξιτζήδες. Η μόλις 13 χρόνων Lorisa ομολογεί πως σνιφάρει εργοστασιακή κόλλα για να ξεγελάσει την πείνα της. “Όταν σνιφάρω κόλλα ζαλίζομαι και μουδιάζω, δεν πεινάω και δεν χρειάζεται να τρώω, με βοηθάει να αντιμετωπίζω την βία και τους κινδύνους στο δρόμου”.
Μια μεγαλύτερη γυναίκα που ζει στον δρόμο από τα επτά της λέει πως τα παιδιά στο Recife κινδυνεύουν απ΄τους ντόπιους και τους τουρίστες και έδειξε ένα 10χρονο αγόρι που το εξανάγκασαν στην πορνεία. Αυτά τα παιδιά προσθέτει πάνε με άντρες γιατί είναι φτιαγμένα ή χρειάζονται χρήματα για να αγοράσουν ναρκωτικά. Χρειάζονται τα ναρκωτικά για να ξεχάσουν τον πόνο της σεξουαλικής τους κακοποίησης κι έτσι γίνονται ναρκομανείς οπότε πωλούν τον εαυτό τους και ο φαύλος κύκλος δεν έχει τελειωμό.
Έχει ασκηθεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Βραζιλίας γιατί τώρα λόγω του Μουντιάλ κουκουλώνει και κρύβει την πορνεία απ΄τους δρόμους αλλά δεν έχει κάνει τίποτε για να καταπολεμήσει και να ξεριζώσει το κακό από τη ρίζα του, μια πραγματική μάστιγα που μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη της παιδικής πορνείας στη διάρκεια του Μουντιάλ.
“Αυτά τα κορίτσια προέρχονται από έναν περιβάλλον απόλυτης φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, περιφρόνησης και απαξίωσης του γυναικείου φύλου” δηλώνει η εισαγγελέας Antonia Lima Sousa.
H μάστιγα της παιδικής πορνείας αφορά όλο το φάσμα του τουρισμού από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα ξενοδοχεία, τα ταξί, στη διάρκεια αυτών των μεγάλων διοργανώσεων η σεξουαλική εκμετάλλευση οργανώνεται επίσης σε μεγάλη κλίμακα μέσω διαδικτύου. Παρόλες τις προσπάθειες καταπολέμησης της παιδικής πορνείας ο αριθμός των παιδιών που εκδίδονται σήμερα στη Βραζιλία υπολογίζεται σε μισό εκατομμύριο.
Τον προηγούμενο μήνα ένα δίκτυο θρησκευτικών οργανώσεων διοργάνωσε μια εκστρατεία κατά της παιδικής πορνείας στη διάρκεια του Μουντιάλ.
“Στη Βραζιλία, η μεγαλύτερή μας ανησυχία είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών” λέει η αδελφή Gabriella Botani μια από τις οργανώτριες της εκστρατείας στην οποία συμμετέχουν 240 θρησκευτικές οργανώσεις από 79 χώρες, υπογραμμίζοντας πως τα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα προσελκύουν τους δουλέμπορους – εμπόρους ανθρώπινης ελπίδας – απελπισίας, που ξεγελούν τους άνεργους με ψεύτικες υποσχέσεις οδηγώντας τους σε σκλαβοπάζαρα ενώ οργανώνουν και απαγωγές παιδιών ή τα αναγκάζουν να ζητιανεύουν. Άλλωστε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές διοργανώνουν μια εκστρατεία με τίτλο It ‘s a Penalty με πρωτεργάτες τον David Luiz και τον πρώην αρχηγό της εθνικής Αγγλίας Gary Lineker.
Δυστυχώς όμως όλα αυτά απέχουν πολύ απ’ τους δρόμους όπου η ζωή είναι πολύ φτηνή, τα μικρά παιδιά κοστίζουν σχεδόν τίποτα, πολύ μακριά από τα σκοτεινά σοκάκια όπου η 14χρονη Calliem πουλάει το κορμί της από τα 11 της και η οποία ομολογεί πως έχει κάνει σεξ τόσες πολλές φορές με τόσο πολλούς άντρες για πέντε βραζιλιάνικα ρεάλ…
Πηγή: Socialpolicy (news.com.au, Απόδοση: Ειρήνη Γαβαλά)

Φωτεινή Σιάνου
Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)